Jussi Nuorteva: Erityiset selvityshankkeet eivät uhkaa tieteen vapautta (HS, 22.1.2020)

Kautta vuosikymmenten valtio on rahoittanut myös hankkeita, joihin kohdistuu yleinen yhteiskunnallinen kiinnostus.

Itä-Suomen yliopiston historian professori Jukka Korpela kantoi mielipidekirjoituksessaan (HS 18.1.) huolta siitä, muuttaako Stalinin vainoista esitetty tutkimushanke tieteellisen tutkimuksen aiheiden valintaa Suomessa. Vastaus on: ei muuta.

Kautta vuosikymmenten valtio on rahoittanut paitsi kaikkea sitä tutkimusta, jonka yliopistojen tutkijat näkevät tärkeäksi, myös hankkeita, joihin kohdistuu yleinen yhteiskunnallinen kiinnostus. Tällaisesta yleisen kiinnostuksen omaavasta hankkeesta on kyse myös Kansallisarkiston valtioneuvoston kanslialle ehdottamassa tutkimushankkeessa.

Mikäli hanke toteutetaan, tutkijat siihen valitaan avoimella haulla. He ovat siis käytännössä yliopistojen tutkijoita, jotka syventyvät selvittämään suomalaisten vaiheita Venäjällä vuoden 1917 suuresta vallankumouksesta toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan.

Yksi hankkeen tavoitteista on luoda tietokanta Venäjälle vuoden 1917 vallankumouksen jälkeen jääneistä ja myöhemmin sinne muuttaneista suomalaisista ja heidän vaiheistaan. Kansallisarkistossa tietokanta on avoimesti kaikkien käytettävissä ja sitä ylläpidetään jatkuvasti.


Kansallisarkisto on tutkimuksen infrastruktuuri, joka palvelee kaikkia tutkijoita. Sillä on sopimus Venäjän ja entisen Neuvostoliiton alueen 54 arkiston kanssa ja se on kymmenen vuoden aikana kopioinut yli 1,5 miljoonaa kuvausyksikköä eri aikojen Suomea koskevista asiakirjoista. Siten tarvittavat aineistot voidaan hankkia nopeammin ja halvemmalla kuin mitä yksittäiset tutkijat saisivat aineistoja.

Aikaisemmin jokainen tutkija vastasi itse aineistojensa hankinnasta ja säilyttämisestä. Se johti päällekkäisyyksiin, kun keskinäistä koordinaatiota ei usein ollut. Nämä aineistot jäivät pääsääntöisesti yksittäisten tutkijoiden huomaan, joten merkittävä osa niistä on kokonaan hävinnyt. Koordinoitu toiminta parantaa aineistojen hallintaa ja käyttöä sekä säästää julkista rahaa.

Jussi Nuorteva

pääjohtaja, valtionarkistonhoitaja, Kansallisarkisto

Kirjoitus ilmestyi Helsingin Sanomissa 22.1.2020
Jussi Nuorteva: Erityiset selvityshankkeet eivät uhkaa tieteen vapautta