Toimittaja Jessika Aro julkaisi uuden kirjan Venäjän hybridioperaatioista nimeltä ”Putinin maailmansota. Venäjän salaiset operaatiot lännen tuhoamiseksi”. Se on ikään kuin jatko-osa hänen vuonna 2019 julkaisemalle ”Putinin trollit – Tositarinoita Venäjän infosodan rintamilta”. Aron kirja on todella hyvin kirjoitettu ja pikkutarkka. Petyin kuitenkin hieman, koska Aro ei käsittele kovin syvällisesti miksi Venäjä sotii maailmaa vastaan, eikä…

Lue lisää

  Anne Helttunen ja Annamari Saure: Kynällä raivattu reitti — Suomalaisia kirjailijanaisia491 s.SKS, 2024 Kynällä raivattu reitti on nais- ja kirjallisuushistoriaa esittelevä yleistajuinen, todennäköisesti lukioikäisiä viihdyttävä teos, jossa kirjallisuuden sisällöt jäävät valitettavan toissijaisiksi. Lähteiden ja lähdekeruun huolellinen esittely tekevät kirjasta kuitenkin kestävän lähdeteoksen kirjallisuushistoriasta kiinnostuneille, sekä varsinkin Hanna Ongelinin tai Helga Nuorpuun kaltaisten unohdettujen kirjailijoiden…

Lue lisää

 Edes klassikkoteoksena pidettyä ”Kultaista vasikkaa” (1918) näkee enää harvoin teatterin lavalla, saati Maria Jotunin ”Savu-uhria” (1915), josta en ollut kuullutkaan ennen tätä kesää. Näytelmän löytäminen ja nostaminen kesäteatteriesitykseksi juuri Tampereella on kaksinverroin kulttuuriteko, jos edelliset esityskerrat ovat tosiaankin olleet juurikin täällä päin (Pyynikin kesäteatterissa) 1960-1970 -lukujen vaihteessa, kuten teoksen löytämisestä ja ohjauksesta vastannut Katri Häti…

Lue lisää

Lähdin sitten Ropeconiin kun ei ole varaa Worldconiin. Lauantain mittainen reissu täytti odotukset, mutta ensimmäinen kerta jäänee silti viimeiseksi. Nörttien tuhansiin kohoavat massat sekä ilahduttavat että uuvuttavat. Ropettamisen osalta sisältöpitoiset esitelmät ja -paneelit tarjosivat hyvin vähän sisältöä itse ropettamisesta, ja enemmänkin anekdootteja ja lukiotason faktoja. Tällaisesta on juu kokemusta myös Finnconeissa. Lautapeleihin taas ei yksin…

Lue lisää

Robert Aldrichin ohjaus Viimeinen apassi (Apache, 1954) edustaa toisen maailmansodan jälkeistä vaihetta, jossa lännenelokuviin tuotiin vähitellen yhä enemmän alkuperäisten amerikkalaisten näkökulmaa. Kun sotaa edeltävissä westerneissä intiaanit olivat usein anonyymeja tyyppihahmoja, elokuvantekijät korostivat nyt useammin etnisen vähemmistön näkökulmaa, tosin vaihtelevalla menestyksellä. Useimmiten samastumiskohde rakennettiin valitsemalla pääosaan tunnettu Hollywood-näyttelijä. Tuskin kukaan muu on näytellyt niin monia etnisiä…

Lue lisää

Mobiliaan haetaan vastuullista, yhteistyösuuntautunutta ja eteenpäin katsovaa TOIMITUSJOHTAJAA. Tehtävässä johdat asiantuntevaa, kehitysmyönteistä ja sitoutunutta henkilöstöämme ja vastaat museopalveluiden toiminnasta sekä talouden hallinnasta ja suunnittelusta. Keskeisinä tavoitteinasi on operatiivinen johtaminen, tunnettuuden kasvattaminen ja vaikuttaminen sekä edustaminen verkostoissa. Tuot vahvasti esille Mobilian visiota toimia liikenteen kulttuuriperinnön puolestapuhujana ja vaikuttajana sekä myötävaikutat museoalan kehitykseen. Onnistumistasi tukee 12 vakituisen […]

Lue lisää

George Smart is on a mission to save mid-century modern houses. He believes the structures are works of art that people should respect—if they only realized their significance and knew how to preserve them. George Smart, founder and chief executive officer of USModernist Smart relies on the Internet Archive to maintain his open digital collection…

Lue lisää

Oheinen kirjoitukseni julkaistiin Skeptikko 2/2024 -lehdessä.Ihmisten pyrkimykset tuottavat toisinaan päinvastaisia seurauksia kuin oli tarkoitus. Usein jos esimerkiksi juhlavassa tilaisuudessa yrittää pitää kahvikuppia vakaana, käsi alkaakin täristä ja kahvi läikkyä. Liiallinen yrittäminen kääntyy itseään vastaan.Tässä kirjoituksessa pohditaan, tuleeko skeptikon varmistella, että totuuden etsintä ei samalla tavalla käänny tavoitettaan vastaan. Mitä jos skeptikko tuleekin kannustaneeksi hihhuleita?Skeptisismiin liittyvääkirjallisuuttaAloitetaan yhteiskunnallisella esimerkillä…

Lue lisää

Päätoimittajien keskustelu kritiikistä eli yleistä pessimismiä, ajatuksia muodosta, jokunen toimenpide-ehdotus ja ainakin yksi leivontametafora.   Juha-Pekka: Koska meitä on kaksi ja meidän on tarkoitus puhua kritiikistä ja Kiiltomadosta sen osana, ajattelin, että perinteisen pääkirjoituksen sijasta keskustelu voisi olla siihen osuvampi muoto. Mitä mieltä olet kotimaisen kirjallisuuskritiikin tilanteesta tällä hetkellä? Erityisesti: mitä siitä puuttuu?  Anniina: Alkuun…

Lue lisää

Pianisti (The Pianist, 2002) on Roman Polanskin hienoimpia 2000-luvun ohjauksia. Se pohjautuu puolalaisen säveltäjän ja pianistin Władysław Szpilmanin (1911–2020) omaelämäkertaan, jonka sensuroimaton, alkuperäinen versio ilmestyi saksaksi nimellä Das wunderbare Überleben vuonna 1998. Berliinissä ja Varsovassa opiskellut Szpilman oli taitava pianisti ja esiintyi jo ennen sotaa usein Puolan radiossa. Tähän myös elokuvan aloituskohtaus liittyy: Szpilman (Adrien Brody)…

Lue lisää

Aloin kiinnostumaan venäläisestä palkkasoturiarmeija Wagnerista, kun sain kuulla, että sen perustaja oli uusnatsi ja sen riveissä on jopa ulkomaalaisia natseja, kuten Suomessa pidätetty norjalaisvenäläinen Voislav Torden (tunnetaan myös Yan Petrovskyna). Otinkin luettavaksi Ilja Barabanovin ja Denis Korotkovin tänä vuonna julkaistun ”Kauppatavarana kuolema. Palkka-armeija Wagnerin tarina”. Barabanovin ja Korotkovin kirja on kattava tutkimus sekä Wagner -yhtiöstä…

Lue lisää

Ealing-studion tuottama ja Alexander Mackendrickin ohjaama Mandy – elämä alkaa huomenna (Mandy, 1952) ammentaa toisen maailmansodan jälkeisestä ongelmaelokuvien perinteestä, jossa tarkastellaan ajankohtaisia, polttavia kysymyksiä. Mackendrickin elokuvan lähtökohtana oli Hilda Lewisin romaani The Day Is Ours, joka oli ilmestynyt heti sodan jälkeen vuonna 1946. Elokuvan tavoitteena on kiinnittää huomiota kuurojen lasten koulutukseen ja sen merkitykseen. Mandyä jopa…

Lue lisää

Kairon väestökonferenssissa 30 vuotta sitten luotiin tavoitteet väestöllisen tasa-arvoisuuden puolesta. Maailman väestöpäivänä YK näkee tekoälyn suurena mahdollisuutena.     YK:n väestöpäivää vietetään vuosittain heinäkuun 11. päivänä. Perinne alkoi vuonna1989. Laskelmien mukaan tuolloin maapallon väkiluvun arvioitiin ylittäneen viiden miljardin rajan.  Väestöpäivänä YK julkaisee teeman, jolla se haluaa edistää väestöön liittyviä uudistuksia. Tänä vuonna järjestö palauttaa mieliin vuonna…

Lue lisää

Venäjän lainsäädäntö ja ilmapiiri on kiristynyt 2010-luvulta lähtien vähemmistöjä ja toisinajattelijoita tukahduttavaksi. Samaan aikaan LHBTIQ+-aktivismi on usein määritelty ulkomailla mediassa ja tutkimuksessa uuskonservatiivisen Venäjän liberaaliksi saarekkeeksi. Näiden ääripäiden väliin sijoittuva suhteinen ja valtarakenteisiin kietoutunut aktivistien arki on kuitenkin jäänyt vähälle huomiolle. Tätä taustaa vasten tarkastelen artikkelissa sitä, miten LHBTIQ+-aktivistit määrittelivät identiteettejään ja toimintaansa – subjektiuttaan…

Lue lisää

A Thank You to Internet Archive’s Digital Library of Amateur Radio & Communicationsby Steve Stroh N8GNJ In 2021, I was a member of the committee that recommended approval of a significant grant from Amateur Radio Digital Communications (ARDC) to Internet Archive to create the Digital Library of Amateur Radio & Communications (DLARC). I could foresee the potential of DLARC then……

Lue lisää

Outi MerisaloRomaanisen filologian professori Jyväskylän yliopistossa, keskiajan ja renessanssin kirjakulttuurin, aatehistorian ja lääketieteen historian tutkija Villa Lanten rakennuttajan Baldassarre Turinin (1486-1543) veli, Andrea Turini (1473?-n. 1550), jää usein kuuluisan pikkuveljensä varjoon.  Hänestä ei ole edes säilynyt muotokuvaa, emmekä tiedä miltä hän näytti. Andrea teki kuitenkin menestyksekkään uran ensin Pisan yliopiston professorina ja sitten paavien Klemens…

Lue lisää