Kirjoittanut: Ossi TammistoABRAHAM TUOMINIEMI (1845-1891)Suomen herätysliikkeissä on ollut runsaasti merkittäviä maallikkojulistajia. Näin myös evankelisessa herätysliikkeessä, jonka parista haluan nyt nostaa esille erään aikansa merkittävimmistä. Abraham Tuominiemen ansiota on näet osaltaan se, että evankelisella herätysliikkeellä on yhä, yli 130 vuotta hänen kuolemansa jälkeenkin suhteellisen vahva asema Keski-Pohjanmaalla. Sitäkin kiehtovampaa tämä on siksi, ettei Tuominiemi ulkoisesti vastaa…

Lue lisää

Työskentelyä havainnekuvien kanssa. Kuva: Monna Laari. Maisemantutkimuksen Talking Ghosts – Haunting the Future City -kurssilla saimme syventyä kaupunkisuunnittelun nykytilanteeseen kahden helsinkiläisen kehityspaineen alla olevan kohteen, Makasiininrannan ja Elielinaukion, havainnekuvien kautta. Helsingin kaupunki on järjestänyt alueille arkkitehtuurikutsukilpailut siinä toivossa, että alueille nousisi Helsingin vetovoimaa ja houkuttelevuutta lisääviä rakennuksia. Kurssin keskeisiä kysymyksiä olivat: miten tulevaisuutta kyseisten paikkojen…

Lue lisää

Omakuva (1900). Lähde: Kansallisgalleria, Wikimedia Commons. Ateneumissa avautui viime syksynä impressionismin kaikuja Suomen taiteessa esitellyt näyttely Väriä & valoa. Alfred Finchin, Magnus Enckellin, Ellen Thesleffin ja muiden 1900-luvun alun väritaiteen edustajien maalausten joukossa oli myös turkulaisen Santeri Salokiven öljyvärityö Näkymä Turusta. Vaikka uusimpressionismiin liitetty sateenkaarivärien hehku yhdisti monia suomalaistaiteilijoita ensimmäistä maailmasotaa edeltäneen vuosikymmenen ajan, värin…

Lue lisää

Merihistoria on viime vuosina laajentunut perinteisestä merenkulun historiasta uusille maantieteellisille alueille ja kohti uusia teemoja. Yhtäältä merihistorian piiriin ovat nousseet merten rannikoiden historia ja myös sellaiset sisämaan ilmiöt, joilla on yhteys merenkulkuun. Toisaalta merihistorian tarkastelema toimijakenttä on laajentunut merenkävijöistä – jotka useimmiten olivat miehiä – laajemmin merellisiin yhteisöihin, historiallisiin vähemmistöihin sekä ei-inhimillisen maailman toimijoihin kuten […]

Lue lisää

Haku Turun yliopiston ja Åbo Akademin arkistoalan ja asiakirjahallinnan maisteriopintoihin Haku Turun yliopiston ja Åbo Akademin arkistoalan ja asiakirjahallinnan maisteriopintoihin on joka toinen vuosi, ja seuraava haku on 6.-17.5.2024. Maisteriopinnoissa on mukana kahdeksan pääainetta: etnologia, folkloristiikka, kulttuurihistoria, Suomen historia ja Euroopan ja maailman historia Turun yliopistossa sekä nordisk folkloristik, nordisk etnologi ja nordisk historia Åbo […]

Lue lisää

Poikkeuksellisen rankan raekuuron hakkaamaa ruispeltoa Loimaalla elokuussa 2015. Kuva: Elsa Hietala. ”…hän, joka meitä ohjaa, saisi antaa valoisampien aikojen pian tulla, sillä jos tällaiset ajat jatkuvat, en tiedä miten kaikki tulee päättymään, joka puolella mihin katsoo, näkee vain köyhyyttä, sairautta ja kärsimystä…” [1] Sitaatti on Aittamäen kartanon isännän, Paul Enok Wirzeniuksen kirjeestä nälkätalvelta 1868. Poikkeukselliset…

Lue lisää

Alexander Stubb valittiin niukalla äänierolla Suomen 13. tasavallan presidentiksi. Kun seurasi vaalien loppusuoralla kahden vahvimman presidenttiehdokkaan tukijoukkoja, näytti vaalin yhdeksi asetelmaksi muodostuneen kärjistetysti urheilu vastaan kulttuuri. Urheilulla on aiemminkin ollut merkitystä presidentintekijänä.

Lue lisää

Mitä yhteistä on siemennesteellä, äidinmaidolla, sammakonkutua ympäröivällä limalla ja termiittien ulosteilla? Kaikki nämä ovat biologisia materiaaleja, joilla eläimet siirtävät resursseja ja hormoneja yhden yksilön ruumiista toiseen. Tällaiset sosiaalisessa vuorovaikutuksessa siirrettävät materiaalit ja niiden molekyylikoktailit hallinnoivat meidän nisäkkäidenkin elämää vahvemmin kuin kuvittelemme.

Lue lisää

Kun ensimmäinen maailmansota syttyi vuonna 1914, venäläiset pelkäsivät suomalaisten nousevan kapinaan. Toisin kuitenkin kävi.

Lue lisää

Antiikin Rooman armeijan terveydenhuolto oli hämmästyttävän nykyaikainen. Vastaanotto- ja leikkausosastojen lisäksi sairaaloissa oli tavallisesti kylpylä, käymälä, keittiö, ruumishuone, varastohuoneita sekä potilasosastoja. Käytetty lääketiede oli yhtenäistä: keisarillinen hallinto määräsi, että sen oli oltava kreikkalaista.

Lue lisää

Kukaan voi tuskin kiistää uusliberalismiin liitettyjen piirteiden vahvistumista yliopistoissa viime vuosikymmeninä. Tarjottu kuva uusliberalisoitumisesta ei kuitenkaan aina ole tarkkuudessaan riittävän täsmällinen ja erottelukykyinen. Huomio tulisikin siirtää organisaatiotasolle, siihen, miten yliopiston ulkoisen toimintaympäristön odotukset vaikuttavat sen sisäisiin rakenteisiin ja prosesseihin.

Lue lisää

Milloin viimeksi olet seurannut monipuolista väittelyä Suomen turvallisuuspoliittisesta tilanteesta? Siitä on todennäköisesti aikaa, koska nykyinen ilmapiiri ei ole otollinen syvälliselle ulkopoliittisten valintojen puntaroinnille.

Lue lisää

Suomessa on kehitetty semanttiseen webiin perustuvia Sampojärjestelmiä yli 20 vuoden ajan. Niiden avulla kuka tahansa voi selvittää helposti vaikkapa sen, missä esiintyy minkäkinlaisia paikannimiä tai kuka keskeyttää kenenkin puheita Suomen eduskunnassa. Sampo-sarjassa on julkaistu yli 20 järjestelmää ja niillä on ollut miljoonia käyttäjiä.

Lue lisää

Teatterintutkimuksen seuran kevätpäivä järjestetään perjantaina 17.5.2024 Tieteiden talolla Helsingissä. Kutsumme nyt kevätseminaariin esitelmiä, jotka tarkastelevat, kartoittavat ja pohtivat kriisin tematiikkaa esittävien taiteiden kontekstissa. 2020-luku on tuonut eteemme monenlaisia kriisejä. Vuosikymmen aloitettiin pandemialla, joka yllätti maailman ja toi ympäri maailmaa kansalaisten elämään rajoituksia, joita tuskin ennen pandemiaa olisi osattu kuvitella nykymaailmassa tapahtuviksi. Nämä rajoitukset vaikuttivat järisyttävällä tavalla myös esittäviin […]

Lue lisää

AntroBlogin uudessa podcast-sarjassa ääneen pääsevät romaninuoret. Ensimmäisessä jaksossa Natasha Roth keskustelee Iris Fontellin ja Laura Mäkirinteen kanssa ilosta ja huumorista sekä liittolaisuuden merkityksestä. Miksi romaninuoret haluavat käyttää romanipukua, vaikka monet neuvovat, että siitä on vain haittaa? Mitä romanitaustainen dragartisti ajattelee, kun näkee kirpputorilla romanien hääpuvun? Millaista tarinaa romanilapsille on kerrottu Hitleristä ja Mannerheimista? Kuuntele uutta… …

Lue lisää

This article examines the role of pigeons (Columba livia domestica) in post-industrial settings and presents a case study of an abandoned pulp mill silo in Meri-Toppila, Oulu, Finland. Pigeons and humans have a long-shared history, during which the former’s role has changed from commodity to “nuisance” species. Using participant observation and perspectives from weirding and…

Lue lisää