Muita aiheita...
Hyvin menee uskollisilla
Senaatin vuoden lopulla antamassa rukouspäivän julistuksessa todettiin, miten vuosi oli ollut maatalouden kannalta erinonmainen:
"... erittäin muistellen sitä suurta siunausta maallisessa katsannossa, jonka Jumala pian loppuvan vuoden kuluessa on maanviljelyksen runsailla tuotteilla ja muiden luvallisten elinkeinojen onnellisella kartuttamisella suonut koko Suomen maallemme..."
Julistuksen muoto poikkesi hieman aikaisemmasta viime vuonna annetun uuden muotokaavan mukaisesti.
Taidetta koteihin
Maalaustaidetta levitettiin kansan keskuuteen piirroskopioina. Hjalmar Munsterhjelmin maalauksen Savonlinnasta kaiversi A. Weger ja kuva julkaistiin Topeliuksen toimittamassa kuvateoksessa En resa i Finland.
Kuvalehtiä
K.J. Gummerus perusti Kyläkirjasto-nimisen vakavasisältöisen kuukausilukemiston. Tänä vuonna alkoi ilmestyä myös Suomen Kuvalehti, jota toimitti Julius Krohn. Hän oli aikaisemmin toimittanut lehteä Maiden ja merien takaa. Tilaajamäärät jäivät nytkin pieniksi.
Evankelinen liike
Senaatti hyväksyi Suomen Luterilaisen Evankeliumi-Yhdistyksen säännöt 13. marraskuuta. Sen "tarkoituksena on luottamuksella Jumalan armoon ja apuun levittää ja eloisaan käyttämiseen yleisemmästi saattaa Evankeliumin sanaa". Kyse oli F.G. Hedbergin aloittamasta herätysliikkeestä, jolla oli kannatusta Lounais-Suomessa, missä sen saarnaajat ahkerasti kiersivät.
Filosofit yhdistyvät
Filosofinen Yhdistys perustettiin 18. lokakuuta Helsingissä.
Ulkomaille
Taiteilija Albert Edelfelt sai valtion apurahan ja matkusti Antverpeniin opiskelemaan historiamaalaaja de Keyserin johdolla. Sieltä hän ajatteli suunnata Pariisiin. Kuvanveistäjä Johannes Takanen puolestaan lähti valtionapurahalla Roomaan, eikä aikonutkaan palata. Tämä nuori lahjakkuus oli lähtöisin varsin köyhistä oloista, mutta herättänyt huomiota suurella lahjakkuudellaan.
Kipsissä
Yliopistossa asetettiin esille ulkomailta hankittu kokoelma kipsijäljennöksiä antiikin veistotaiteen mestariteoksista.
Bellmania savoksi
Tänä vuonna ilmestyi lisää lauluja savoksi, nimittäin C.M. Fredmanin lauluja ja loiluja, käytetty suomeksi ja Suomenmoahanki sovitettuna C.A. Gottlundilta.
Gottlund käänsi laulut savoksi ja vaihtoi henkilöt Roatikaisiksi ym. Tätä hän perusteli seuraavanlaisesti:
"Bellmanin tarkoitus ei ollutka sen suurempi kuin, pullonsak eäressä, huvittaa ja hauskuuttaa tuttaviansak – puheillansak näitten peäkaupunkilaisten tavoista ja käytöksistä... Moni kahtoo tätä laulua ehkä sopimattomaksi, milt'ei ruokottomaksi; myö sitä vastoin piämme sitä varsin somaksi; vieläpä hyvin hirvittäväksi ja kauniimmaksi ehkä kaikista."
Uutisia1
Taidemaalari v. Becker saanut Pietarin Keis. akatemian arvonimi ja kultametalji. Suomen Virallinen Lehti
Ruhtinas v. Bismarck. Kuva ja elämänkertomus. Suomen Kuvalehti
Ulysses Sidney Grant PohjoisAmerikan Yhdysvaltain presidentti. Elämänkertomus kuvalla. Suomen Kuvalehti
Herr Niklas Palander, astronom vid observatoriet i H:fors, omtalad i en bok af Jules Verne. Helsingfors Dagblad
Pastori Simeon Persiasta käynyt Kuopiossa keräämässä rahaa kirkon rakennukseksi kotimaassa. Tapio