Valtiopäivät
Valtiopäivät avattiin 26. tammikuuta ja päätettiin 2. kesäkuuta. Jo vanhan mukaan keisari itse ei ollut paikalla, vaan valtiopäivät avasi ja päätti hänen puolestaan kenraalikuvernööri. Avajaispuheessa hallitsija mainitsi uuden rikoslain ja siihen tehtävät muutokset sekä varojen myöntämisen sotaväkeä ja kansakouluja varten.
Säätyjen vastauspuheissa talollisten edustaja Wärri muistutti, miten "maata viljelevän väestön tila ollut tavallista vaikeampi, kun kato on kahtena vuonna kohdannut laajoja seutuja." Mutta murtunut ei ole kansan mieli eikä epätoivo ole missään saanut sijaa. Asiat oli muuten menneet hyvään suuntaan.
Valtiopäiviin kuului tanssiaiset. Niistä kertoi myös Kyläkirjaston Kuvalehti. Tansseissa kenraalikuvernöörin apulainen Stepan Gontsharov vei tanssiin talonpoikaissäädyn puhemiehen Wärrin emännän.
Valtiopäivillä toimi 12 valiokuntaa, mm. rautatievaliokunta, hevosottovaliokunta ja adressivaliokunta. Lakivaliokunta käsitteli lisätyssä kokoonpanossa vastuuta valtiosalaisuuksien ilmaisemisesta.
Valtiopäivillä oli hallituksen esityksiä 32, joista hyväksyttiin 29. Edustajat tekivät 205 anomusehdotusta, joista osa tuli päätökseksi. Tärkeimpiä olivat:
- uusi ja täydennetty rikoslaki;
- ulosottolaki;
- maatilojen osittamislaki;
- osakeyhtilaki;
- kaupparekisterilaki;
- työntekijöiden tapaturmalaki;
- laki viinien ja muiden mietojen alkoholijuomien myynnistä.
Lisäksi rajoitettiin linnoitusalueiden omistus- ja nautintaoikeutta. Tällä tarkoitettiin lähinnä Viaporin aluetta. Alueelle voitiin määrätä ehdoton rakentamiskielto sekä rakennusten purkamisvelvollisuus sodan sattuessa.
Maantilojen osittamislain tarkoitus oli luoda uusia maatiloja. Osakeyhtiölaki helpotti yritysten perustamista ja vastuiden määrittelyä. Uudet yritykset tuli ilmoittaa kaupparekisteriin. Se piti kirjaa toiminimistä. Tapaturmalaki velvoitti työnantajia vakuuttamaan työntekijänsä tapaturman varalta.
Valtiopäivillä syntyi riitaa siitä, että Y.S. Yrjö-Koskinen piti aatelissäädyn istunnossa puheensa suomeksi. Tämä oli muiden mielestä laitonta.