Artikkelipyyntö

Seminaari ”Kasvatuksen mieli ja muistot”, Helsinki 11.5. Esitelmäehdotusten jatkettu DL 27.3.2017

Kasvatukseen, kouluun ja opiskeluun liittyvät muistot ja kokemukset vaikuttavat vahvasti läpi elämän. Millaisilla aineistoilla ja tutkimusmenetelmillä näitä muistoja, kokemuksia ja tunteita voidaan tavoittaa ja tutkia? 

Kasvatushistorian elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen verkoston (KEMU), järjestää yhteistyössä Nuorisotutkimusverkoston, Muistitietotutkijoiden verkoston FOHNin, Suomen Historiallisen Seuran, SELMAn (Centre for the Study of Storytelling, Experientiality and Memory) sekä Kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran kanssa monitieteisen seminaarin, jossa pohditaan kasvatukseen liittyvien muistojen ja kokemusten tutkimuksen lähteitä, metodeita ja näkökulmia. Seminaari pidetään torstaina 11.5. Tieteiden talon salissa 104 klo 10-15.45.

Seminaari on ilmainen ja siihen ovat tervetulleita kaikki aihepiiristä kiinnostuneet. Kutsuttujen esitelmien lisäksi on varattu aikaa työryhmille, jossa osallistujat voivat esitellä omia tutkimuksiaan tai aihetta koskevia teoreettisempia pohdintojaan. Esitelmäehdotukset (korkeintaan 250 sanaa) yhteystietoineen pyydetään lähettämään 27.3.2017 mennessä on-line lomakkeella: https://elomake.uef.fi/lomakkeet/15700/lomake.html. Ilmoittautuminen ilman työryhmäesitystä jatkuu 8.5.2017 saakka.

Seminaari järjestetään lapsuuden ja nuoruuden historian sekä muistitietotutkimuksen uranuurtajan, historiantutkija Saara Tuomaalan muistoksi. 

 Lue lisää tapahtumasta Kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran kotisivuilta: http://www.kasvhistseura.fi/site/?lan=1&mode=tiedotteet&laji=1&tiedote_id=40.

Ohjelma:

10.00–10.15  Päivän avaus

10.15–10.45  Kirjailija Sirpa Kähkönen: Pienet tytöt – maailman vaietuin ihmisryhmä

                    Kommenttipuheenvuoro: FT, tutkijatohtori Heta Mulari (Turun yliopisto)

 11.00–11.30 FT Kirsi-Maria Hytönen (Jyväskylän yliopisto): Rikkinäiset lapsuusmuistot. Lastensuojelun historian varjojen tutkimus

                    Kommenttipuheenvuoro: prof. Timo Harrikari (Tampereen yliopisto) 

 11.30–12.45 Lounas  (omakustanteinen)

 12.45–14.30 Työryhmät

 14.30–15.00 Kahvitauko

 15.00–15.45 Paneelikeskustelu: Elämäkerta- ja muistitietotutkimuksen mahdollisuudet

                      ja haasteet kasvatuksen kontekstissa

Tutkimuksen haasteista ja mahdollisuuksista keskustelevat mm. emeritusprofessori Ari Antikainen (Itä-Suomen yliopisto), professori Tuija Laine (Helsingin yliopisto), yliopistonlehtori Maarit Leskelä-Kärki (Turun yliopisto), tutkimuspäällikkö Kaisa Vehkalahti (Nuorisotutkimusverkosto) sekä tohtoriopiskelija Liisa Lalu (Turun yliopisto). Puhetta johtaa yliopistonlehtori Kirsti Salmi-Niklander (Helsingin yliopisto).