Legendojen avulla tietoa Graalista

Graalin malja kiehtoo ihmisiä sukupolvesta toiseen. Se on aihe, joka nousee yhä uudelleen puheenaiheeksi. Dan Brownin Da Vinci koodi nosti aiheen jälleen maailmanlaajuiseen käsittelyyn. Teos räjäytti oheistuotemarkkinat.

Matthews, John: Graalin myytti. Käännös: Kontro, Joel. Otava, 2006. 96 sivua. ISBN 978-951-1-20692-7.

Graalin malja kiehtoo ihmisiä sukupolvesta toiseen. Se on aihe, joka nousee yhä uudelleen puheenaiheeksi. Dan Brownin Da Vinci koodi nosti aiheen jälleen maailmanlaajuiseen käsittelyyn. Teos räjäytti oheistuotemarkkinat. Erityisen paljon aihepiiri keräsi ympärilleen uusia teoksia tai uudelleenjulkaisuja. Yksi näistä on jo ensimmäisen kerran vuonna 1981 julkaistu historioitsija John Matthewsin Graalin myytti.

Teoksen takakannessa luvataan, että siihen on koottu legendat keskiaikana kukoistaneesta Graalin myytistä. Matthews paneutuu kuvaamaan Graalin etsintää ja tapoja, joilla Graalia on tulkittu. Lupaus ei mene näiltä osin hukkaan. Legendat valottavat mitä Graal on minäkin aikana ihmisille merkinnyt ja millainen ilmenemismuoto sillä on ajateltu olevan.

Teosta on kuvattu tietopaketiksi kristinuskon suuresta arvoituksesta. Markkinoiva lause lataa liian suuret odotukset kirjan annille. Kirja sisältää ansiokasta analyysia, mutta jää alle satasivuisena opuksena lasten kuvakirjamaisen esityksen tasolle. Voidaankin todeta, että tietopaketista oikeampi nimitys on johdatus Graalin myyttiin. Tässä muodossa se soveltuukin hyvin Da Vinci koodista innostuneelle lukijalle faktapohjaisemmaksi jatkoksi kyseiseen aiheeseen.

Kirja jakautuu selkeisiin osioihin. Historioitsija Matthews aloittaa Graalin tarun alkuperästä ja sen kehityksestä. Heti alussa otetaan myös mukaan Neitsyt Maria. Kirjailija ottaa mukaan myös alkemian näkökulman Graaliin, joka onkin mielenkiintoinen analyysi Graalista täydellisen puhtaana kivenä.

Viihdyttävin puoli kirjasta on loppuosa, jossa Graalia tarkastellaan eri teemojen kautta. Matthews listaa useita Graalin ilmenemismuotoja ennen kuin se samaistettiin messun ehtoolliskalkkiin. Neitsyt Mariasta kirjassa kerrotaan monessa eri osiossa ja oikeutetusti, sillä pidetäänhän häntä keskeisenä hahmona Graalista puhuttaessa.

Teos käsittää yli sata kuvaa. Graalin teemoja käsiteltäessä kuvamateriaali palvelee erityisellä tavalla lukijaa. Graalia on pidetty tunnetusti eräänlaisena maljana. Eri maljojen mahdollisuutta olla tuo pyhä esine valotetaan taustoittavan tekstin lisäksi kuvin. Suhteellisen ohut teos paljastaa kuitenkin sen millaisessa mittakaavassa Graalista ollaan oltu kiinnostuneita vuosisatojen ajan.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *