16.3.2023 | Kari Kaunismaa | Kolumnit

Suomen kielipolitiikka on ollut poukkoilevaa. Kouluissa opiskellaan yhä harvemmin A2-kieliä, vaikka kielten opiskelu avartaa käsitystä maailmasta ja voi avata ovia työelämässä. Ihmiset tarvitsevat kanssakäymisessään edelleen muiden kielten osaamista.

Lue lisää

23.3.2023 | Mikko Saira | Palkinnot, Tiedotteet, Uutiset

Suomen Sotahistoriallisen Seuran valtakunnallisen pro gradu -kilpailun ensimmäisen palkinnon ja 3 000 euron stipendin on saanut valtiotieteiden maisteri Maija Ikonen Turun yliopistosta. Toinen palkinto ja 1 500 euron stipendi annettiin sotatieteiden maisteri Jonathan Rautilalle Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä filosofian maisteri Petra Puustjärvelle Itä-Suomen yliopistosta. Kolmannen palkinnon ja 1 000 euron stipendin sai valtiotieteiden maisteri Jani Leivo Helsingin yliopistosta.

Lue lisää

Tieteellisten seurain valtuuskunnan (TSV) tiedepalkinto on myönnetty Suomen musiikkitieteelliselle seuralle suomalaisen musiikintutkimuksen edistämisestä sekä FM Tapio Onnelalle elämäntyöstään Agricola – Suomen humanistiverkossa.

Lue lisää

Millainen on sinun Karjalasi ja karjalaisuutesi, kysyvät Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Karjalan liitto juuri alkaneessa muistitietokeruussa. Kirjoituksia karjalaisuudesta voi lähettää SKS:lle elokuun puoliväliin 2023 saakka.

Lue lisää

1

16.3.2023 | Mikko Saira | Tiedotteet, Uutiset

HAM Helsingin taidemuseo on julkaissut noin 1 400 taideteosta kokoelmastaan valtakunnallisessa Finna.fi-hakupalvelussa. HAMin omalla Finna-sivulla teoksiin voi tutustua esimerkiksi taiteilijoiden, aiheiden ja tekniikan mukaan tai valmiiden kokonaisuuksien kautta. Kokonaisuudet esittelevät muun muassa Tennispalatsin näyttelyitä, Bäcksbackan lahjoituskokoelmaa ja julkisen tilan taidetta sekä ulkona katukuvassa että sisällä kaupungin kouluissa, kirjastoissa ja päiväkodeissa. Sivu päivittyy jatkuvasti uusilla teoksilla.

Lue lisää

14.3.2023 | Mikko Saira | Uutiset, Yleinen

Gribshundenin 500 vuotta vanhan laivan hylystä on löydetty mustapippuria, mausteneilikkaa, inkivääriä ja sahramia. Mausteet olivat harvinaisen hyvin säilyneitä. Erityisesti sahrami yllätti tutkijat, sillä kyseistä maustetta ei ole ennen löydetty arkeologisissa tutkimuksissa Pohjois-Euroopassa.

Lue lisää

13.3.2023 | Mikko Saira | Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uutiset

Ennen ja nyt -lehden vuoden ensimmäinen numero on julkaistu!

Lue lisää

10.3.2023 | Mikko Saira | Tiedotteet, Uudet verkkosivut ja tietokannat, Uutiset

Vuoden 2022 lopulla valmiiksi saatuun Suomen papisto 1800–1920 -verkkojulkaisuun on koottu tiedot kaikista Suomen evankelis-luterilaisen kirkon pappeina 1800-1920 toimineista henkilöistä. Julkaisu on syntynyt Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran sekä Suomen kirkkohistoriallisen seuran yhteistyönä.

Lue lisää

Genos 1/2023

8.3.2023 | Suomen Sukututkimusseura | Uudet julkaisut

Aikakauskirja Genoksen numero 1/2023 sisältää seuraavat vertaisarvioidut artikkelit: Sasha Mäkilä: Autografi vai kopio? Leevi Madetojan nimikirjoitus sävellyskäsikirjoituksen autenttisuuden arvioinnissa Seija Johnson: Talonpoikaisnaisen elämää Pohjanmaalla 1700-luvun jälkipuoliskolla Ja seuraavat artikkelit: Stefan Backlund: Tuomas ja Mikael Hyrskymurto aatteiden evakkotaipaleella Veli Pekka Toropainen: Vöyrin Rekipellon Storkarhu 1500-luvulta 1700-luvun alkuun Genos 1/2023 on ilmestyy sekä digitaalisena että paperisena. Digitaalista […]

Lue lisää

8.3.2023 | Mikko Saira | Digitaaliset näyttelyt, Tiedotteet

Jatkosodan aikana 27.9.–9.11.1941 Helsingin Messuhallissa järjestettiin suuri Sotamuistonäyttely nimellä ”Neuvostopropaganda sotasaaliimme valossa”. Sotamuseo on nyt herättänyt henkiin tämän Sotamuistonäyttely I:n ja julkaissut sen virtuaalisena. Vanhojen valokuvien pohjalta luotu näyttely esittelee näyttelyn sellaisena kuin se oli syksyllä 1941. Näyttelyyn upotetut kuvat ja tekstit kertovat kävijälle jatkosodan aikaisesta neuvostopropagandasta, puna-armeijan varustuksesta sekä neuvostopoliitikoista. Thinglink-alustalla tuotettuun virtuaalinäyttelyyn tutustuminen on maksutonta, ja se toimii tietokoneella, puhelimella ja tabletilla.

Lue lisää

Kirppu (1879–1907) oli suomenhevonen, joka saavutti voittamattoman ravikuninkaan maineen eläinlääkäri Ludvig Fabritiuksen ohjastamana. Fabritius, jota sittemmin on kutsuttu suomenhevosen isäksi, valitsi Kirpun yhdeksi neljästä kantaoriista, joista kaikki nykyiset suomenhevoset polveutuvat. Dokumenttielokuva seuraa Kirpun tarinaa Rovaniemeltä Pöykkölän kartanolta Kirpun synnyintallista aina Pöytyälle Pihlavan kartanon pihaan, minne Kirppu tiettävästi on haudattu. Matkallaan toimittaja Aleksi Kauppinen vierailee muun muassa Turun Metsämäen raveissa ja tavataanpa myös Turun ikoninen suomenhevonen Kullannuppu. 

Lue lisää

Museovirasto aloitti kesällä 2019 Valtakunnallisesti merkittävät arkeologiset kohteet (VARK) -hankkeen, jossa luetteloitaisiin Ahvenanmaata lukuun ottamatta Suomen merkittävimmät arkeologiset kohteet. Hankkeen myötä Museovirasto on inventoinut 1392 kohdetta, jotka mahdollisesti lisätään VARK-luetteloon. Nyt Museovirasto pyytää kannanottoja inventoinnista.

Lue lisää

21.2.2023 | Mikko Saira | Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uudet verkkosivut ja tietokannat, Uutiset

Kaikille avoin Suomalaisen urheilujournalismin bibliografia kokoaa yhteen tematisoidusti suomalaista urheilujournalismia käsitteleviä kirjallisia julkaisuja. Juuri julkaistulta sivustolta löytyy myös kootusti tietoa ja julkaisuja urheilujournalismin historiasta.

Lue lisää

14.2.2023 | Mikko Saira | Digitoinnit, Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uudet verkkosivut ja tietokannat

Uusi Translocalis-tietokanta tarjoaa helpon pääsyn 1800-luvun suomenkielisiin lukijakirjeisiin. Tietokanta syntyi Kansalliskirjaston ja Suomen Akatemian Kokemuksen historian huippuyksikön (HEX) yhteisen hankkeen kautta.

Lue lisää

Ensimmäistä kertaa suomeksi julkaistava Pyhän Mechtildin ilmestykset perustuu pääosin Jöns Budden ruotsinkieliseen käännökseen vuodelta 1469. Kirja on harvinaislaatuinen ikkuna paitsi 1200-luvun lopun saksalaisen mystikon ilmestyksiin myös 1400-luvulla vaikuttaneiden luostarisisarten elämään.

Lue lisää

10.2.2023 | Jukka Korpela | Kolumnit

Miksi historiaa opiskellaan ja siinä suoritetaan tutkintoja, jos historiaa kykenee tutkimaan pelkällä luku- ja kielitaidolla? Toisin kuin usein luullaan, historia ei ole tosiasioiden kronologinen luettelo, vaan siitä tehty yleistys, analyysi ja teoria. Usein historiaa harrastavalta ei-ammattilaiselta puuttuu metodinen taso ja ymmärrys kontekstista.

Lue lisää

1

Suomalaiset Historiapäivät ry palkitsi XXIV Suomalaisilla Historiapäivillä 3.2.2023 elämäntyömitaleilla valtiotieteiden tohtori ja talous- ja sosiaalihistorian dosentti Marjaliisa Hentilän ja valtiotieteiden tohtori ja Helsingin yliopiston poliittisen historian emeritusprofessori Seppo Hentilän.

Lue lisää

Svenska litteratursällskapet i Finlandin vuosijuhlilla jaettiin tuttuun tapaan palkintoja. Suurimman palkinnon, Karl Emil Tollanderin palkinnon, voitti teologian tohtori, professori ja piispa emeritus Gustav Björkstrand. Kulttuurihistoriallisen teon palkinnon sai puolestaan professori Hannu Salmi. Historian alaan liittyvistä töistään palkittiin myös FM Sture Lindholm, FM Cecilia Toivanen ja FT Maria Vainio-Kurtakko.

Lue lisää

Vuoden 2022 Historiateos -palkinto on myönnetty prof. Hannu Salmen teokselle Tunteiden palo. Turku liekeissä 1827. (Otava) Mukaansa tempaavasti kirjoitettu monitasoinen kertomus Turun palosta, jossa 14000 asukkaan kaupungista 11000 menetti kotinsa ja yliopisto kirjastonsa, tuo esiin katastrofiin liittyvää tunnemaisemaa ja tapahtumien kulkua sekä seurauksia. Myös ulkomaiden lehdistössä käsiteltiin Turun paloa, ja Hannu Salmi valottaa ulkomaisia myötätunnon […]

Lue lisää

3.2.2023 | Mikko Saira | Digitoinnit, Digitoinnit, Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uudet verkkosivut ja tietokannat, Uutiset

Eilen avattiin uusi verkkopalvelu Nuohtti, jonne on koottu saamelaisia koskevia dokumentteja ja valokuvia yli 30 eurooppalaisesta arkistosta, kirjastosta ja museosta. Palvelun tarkoitus on vastata saamelaisten tarpeeseen ja oikeuteen saada tietoa itsestään ja kansastaan.

Lue lisää