
9.5.2023 | Kimmo Elo | Kolumnit
Saksan toimia suhteessa Ukrainan sotaan on kritisoitu laajasti epävarmoina ja hapuilevina. Kritiikissä toistuu ajatus siitä, että Saksan tulisi ottaa Euroopan sisällä turvallisuus- ja puolustuspolitiittisen johtajan rooli. Saksaan kohdistuva kritiikki kuitenkin unohtaa maan ulkopolitiikan linjan, joka on perustunut toisen maailmansodan jälkeen erilaisten instituutioiden kautta rakentuvaan yhteistyöhön ja kansainvälisen yhteisön vahvistamiseen.

30.9.2023 | Kotiseutuliitto | Palkinnot, Tiedotteet, Uutiset, Yleinen
På svenska Vuoden kotiseututeos -kilpailun voittajaksi on valittu Mustasaaren kunnassa Pohjanmaalla sijaitsevasta Koskön kylästä kertova teos Koskö – vår stenrika by. Yli 600-sivuinen opus noudattaa kotiseutukirjallisuuden ja kylähistorioiden vahvaa perinnettä. Vuonna 2022 ilmestyneen teoksen on kustantanut Koskö Hembygdsförening ja toimittanut Helena Back. Voittajan valitsi tänä vuonna päätoimittaja Matti Kalliokoski kolmen finaaliin päässeen teoksen joukosta. Voittajateos […]
Sukututkijan matkassa -podcastissa eri alojen ammattilaiset avaavat näkemyksiään suvusta sekä omana alansa historiasta tai nykyvaiheista.
Syksyn ensimmäinen numero tarjoaa näkökulmia eri vuosisatojen historiaan niin vallankäytön, varattomuuden, oppineisuuden kuin diplomatiankin näkökulmasta. Artikkelit tarjoavat esimerkkejä paitsi siitä, että perinteisissä arkistoissa löytyy yhä kääntämättömiä kiviä, myös siitä, että digitalisoituva tutkimus tarjoaa uusia mahdollisuuksia sekä etsiä, analysoida että julkaista tietoa.
Aikakauskirja Genoksen vuoden kolmas numero sisältää seuraavat vertaisarvioidut artikkelit: Ulla Koskinen & Virpi Nissilä: Väylän suku Kokemäeltä Ulla Koskinen & Virpi Nissilä: Sukuyhteydet Ulvilan Lammaisista Kokemäen Äimälään, Väylälle ja Härkälään Jacob Starlander: Bonden och tjäran: Skogens förändrade betydelse i norra Österbotten under 1600-talet Veli Pekka Toropainen: Kuopion unilukkari Axel Hanskan perhe Eljas Orrman: Yhden miehen […]

15.9.2023 | Petri Paju ja Jenna Herva | Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uudet verkkosivut ja tietokannat
Suomalais-ruotsalaisessa hankkeessa Informationsflöden över Östersjön: Svenskspråkig press som kulturförmedlare 1771–1918 tutkittiin, miten ruotsinkielinen lehdistö toimi kulttuurisena välittäjänä Itämeren alueella Suomen ja Ruotsin välillä.
Käytkö sinä mielelläsi sienestämässä? Suomalaisen Kirjallisuuden Seura ja Arktiset Aromit ry keräävät kaikenikäiset ihmisten sienestysmuistoja osana Luonnosta kestävästi ja vastuullisesti II -hanketta. Kerro omista muistoistasi 31.1.2024 mennessä!

1.9.2023 | Kotiseutuliitto | Tiedotteet, Uutiset, Yleinen
Seurantalojen korjausavustuksia voi hakea Suomen Kotiseutuliiton sähköisessä palvelussa 30. syyskuuta asti. Nyt haettavien avustusten käyttöaika alkaa 2024 ja päättyy vuoden 2026 loppuun. Avustus on tarkoitettu seurantalojen kunnostamiseen, käytettävyyttä parantaviin muutos- ja korjaustöihin sekä talojen kulttuurihistoriallisen arvon säilyttämiseen. Avustusta voi hakea yhteisö, joka omistaa vapaaseen kansalaistoimintaan tarkoitetun seurantalon. Avustusten jakamisessa kiinnitetään huomiota talon kulttuurihistorialliseen arvoon sekä […]

29.8.2023 | Kotiseutuliitto | Palkinnot, Tiedotteet, Uudet julkaisut, Uutiset, Yleinen
Vuoden kotiseututeos -kilpailuun on valittu kolme uutta kotiseututeosta eri puolilta Suomea: Koskö Hembygdsföreningin kustantama ja Helena Backin toimittama Koskö – vår stenrika by, Rauno Sairisen Fiskars on aina Fiskars – Työläiselämää ruukkiyhteisössä ja Konneveden kunnan kustantama ja Veli Saaren, Johanna Hellmanin sekä Reima Välivaaran kirjoittama kasviteos Nuottaruoho ja 600 muuta Konneveden kasvia. Teokset valitsi Suomen […]

29.8.2023 | Jenna Herva | Uudet verkkosivut ja tietokannat
Suomalaisen kirjallisuuden seura on julkaissut Stalinin vainojen muistot -tietopaketin. Verkossa julkaistu tietopaketti on osa SKS:n Stalinin vainojen muistot -hanketta (2021-2022). Verkkojulkaisun kautta pääset tutustumaan muun muassa suomalaisten Venäjän siirtolaisuuden historiaan sekä vaiheisiin Stalinin vainoissa.
Iloa, aurinkoa ja kavereita – vai sadetta ja koti-ikävää? Onko sinulla muistoja kesäsiirtolasta tai kesäleiriltä? Nyt haluamme kerätä niitä talteen kaiken ikäisiltä leireille osallistuneilta, samoin heidän läheisiltään. Kirjoituksia voi lähettää SKS:lle 15.3.2024 asti.
Nyt pääset kuuntelemaan podcast-sarjaa, joka toteutettiin SKS:n Inkeri ja inkeriläisyys – muistot talteen, arkistot haltuun -yhteistyöhankkeen puitteissa. Hanke toteutettiin vuosina 2018-2020 Inkeriläisten sivistyssäätiön, Kansallisarkiston ja Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimesta.

4.7.2023 | Jenna Herva | Digitoinnit, Uutiset
Nyt voit löytää Ruotsin Kuninkaallisen kirjaston ruotsinkieliset sanomalehdet vuoteen 1906 asti digitoituna ”Svenska dagstidningar” -palvelusta. Kaiken kaikkiaan palvelusta on löydettävissä noin 6,6 miljoonaa sivua lähes 1500 eri sanoma- ja aikakauslehdestä.
Keski-Uudenmaan alueellisen vastuumuseon ensimmäinen julkaisu on ilmestynyt. Verkkojulkaisussa Ulkona museossa – Museon pihan ja puutarhan monet mahdollisuudet käsitellään Uudenmaan museoiden museopihoja – ja puutarhoja. Julkaisun yhteensä 18 artikkelissa kirjoittajat tarkastelevat museoiden ulkotiloja niin tapahtumien paikkoina kuin kehittämisen kohteina.

20.6.2023 | Jenna Herva | Tiedotteet, Uudet julkaisut
Historiallinen Aikakauskirja 2/2023 on nyt ilmestynyt. Numeron teemana on nostalgia, hakeutuminen aiemmin koettuihin tunteisiin ja kokemuksiin.

20.6.2023 | Kotiseutuliitto | Palkinnot, Tiedotteet, Uutiset, Yleinen
Pohjoiskarjalainen Juuka-seura on valittu Vuoden kotiseutuyhdistykseksi 2023. Suomen Kotiseutuliiton valintaperusteissa todetaan, että Juuka-seuran toiminta on laadukasta ja monipuolista kotiseututyötä innovatiivisella otteella. Kekseliäät tapahtumat ja toimintamuodot, kuten umpimähkäretki ja esteetön ruskaretki, sopivat hyvin innoituksen lähteeksi ja esimerkiksi kotiseutuyhdistyksille kautta maan. Umpimähkäretki on retki, jonka kohde ei ole osallistujien tiedossa lähdettäessä. ”Vuoden kotiseutuyhdistys -kilpailuun tuli monta hyvää […]

19.6.2023 | Jenna Herva | Museot, Palkinnot, Tiedotteet
Itä-Suomen vuoden paikallismuseoksi 2023 on valittu Kaunislehdon talomuseo Hyrynsalmella. Kaunislehdon talomuseo on ulkomuseo, jossa osa rakennuksista on alkuperäisiä ja osa paikalle siirrettyjä. Museota ylläpitää Hyrynsalmen kunta. Museo on perustettu vuonna 1973 ja täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

14.6.2023 | Suomen Sukututkimusseura | Uudet julkaisut
Aikakauskirja Genoksen vuoden toisen numeron teemana on pätkätyö ja se sisältää seuraavat aiheeseen liittyvät vertaisarvioidut artikkelit: Ella Viitaniemi: Näkymättömien töiden haaste – Pätkätöiden pitkä historia ja sen tutkiminen; Sofia Gustafsson: Sotilaiden vaimot pätkätyöläisinä Helsingissä 1750-luvulla; Veli Pekka Toropainen: Palkkapiikojen työt ja asema 1600-luvun Turussa; Ann-Catrin Östman: ”Olofligen och emot förbodh” – varuutbyte, dryckenskap och […]

9.6.2023 | Jenna Herva | Uudet verkkosivut ja tietokannat, Uutiset
Uusi tietokanta kokoaa yhteen keskiaikaisten pyhiinvaeltajien nimiä. NordiCon-tietokannan avulla voidaan esimerkiksi tutkia nimien muuttumista kielikontakteissa.

30.5.2023 | Kotiseutuliitto | Tiedotteet, Uutiset, Yleinen
Yhteensä 783 kaikille avointa kansalaistoiminnan tilaa sai avustusta Suomen Kotiseutuliiton hallitus on jakanut energia-avustuksia 783:lle seurantaloja omistavalle yhteisölle. Avustuksia jaettiin kohonneiden sähkö- ja lämmityskustannusten johdosta yhteensä yli 2,2 miljoonaa euroa. Avustuspäätökset tehtiin noin kolme kuukautta sen jälkeen, kun eduskunta myönsi määrärahan maaliskuussa. ”Hyvä ja tiivis yhteistyö opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa teki nopean aikataulun mahdolliseksi”, Kotiseutuliiton […]