Lähteille
Linkkejä humanistisen alan lähde- ja tutkimusaineistoihin sekä aineistojen käyttöä tukeviin palveluihin ja viitetietokantoihin. Jos havaitset tietokannassa puutteita vihjaa siitä Agricolan toimitukselle ”Ehdota aineistoa” -linkin kautta.
Apuneuvo kyläyhteisöön ja maankäyttöön aikana ennen isojakoa. Kartoista nähdään mm. missä käytettiin sarkajakoa, missä peltojen lohkojakoa ja mikä oli kasken merkitys alkavalle uudistilalle. Sisältää yli 3000 karttaa.
Suomen sodan 1808-1809 asiakirjoja digitaalisessa muodossa opetustarkoitukseen
Vuoden 1918 sisällissodan historiaa ja kuvia Kansan Arkiston kokoelmista
Vuoteen 1929 asti digitoidut aikakauslehdet ovat verkossa vapaasti käytettävissä. Tätä uudemmat aikakauslehdet ovat käytettävissä kaikissa Suomen vapaakappalekirjastoissa.
Ailassa on saatavilla Tietoarkistoon tallennetut tutkimusaineistot, joita on yhteensä yli 1350. Aineistojen selaaminen, hakeminen ja kuvailutietojen lukeminen on täysin vapaata. Rekisteröityneet asiakkaat saavat aineistot maksutta käyttöönsä kunkin aineiston käyttöehtojen mukaisesti. (Tietoarkisto)
Digitoitua aineistoa 1600-1900-luvuilta, muun muassa Turun akatemian väitöskirjoja ja keskeisten suomalaisten ja kansainvälisten tieteentekijöiden ja filosofien tekstejä.
Turun akatemian ja Keisarillisen Aleksanterin yliopiston (Helsingin yliopiston) matrikkeleista 1640-1899 ja niiden lisätiedoista louhittu ja semanttisen webin tekniikoilla rikastettu data sisältää tarkkaa tietoa kaikista tuona aikana Suomessa akateemisen koulutuksen saaneista henkilöistä.
Pirkanmaan kuntien teollisuushistoriaa
Albert Edelfelts elektroniska brev- och konstutgåvan finns nu 444 brev som Edelfelt skrev till sin mor Alexandra Edelfelt under åren 1867−1877 och 1885−1888. Breven är ett fönster in i den finländska konstens guldålder, och in i det sena 1800-talets finländska, nordiska och europeiska kulturhistoria. Här hittar du också en omfattande samling bilder av konstverk och skisser. (Svenska litteratursällskapet i Finland r.f. i samarbete med Finlands Nationalgalleri och Ateneum)
Aleksis Kiven tunnetusta kirjallisesta jäämistöstä valtaosa on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistossa. Aleksis Kiven arkisto sisältää kirjeitä, käsikirjoituksia, asiakirjoja, piirustuksia ja painotuotteita. Kiven digitaalisessa arkistossa näitä aarteita voi lukea ja katsoa digitaalisina kuvina, lähes alkuperäisen kaltaisina. Nähtävillä on yli 1300 digitaalista kuvaa.
Aleksis Kiven (1834–1872) yksinäytöksinen Lea on hänen tärkeimpiä pienoisnäytelmiään. Kriittinen editio valaisee Kiven raamatullisen draaman teatterihistoriallisia juuria sekä käsittelee hänen lyhyiden vakavien näytelmiensä – Lean, Yön ja päivän, Alman ja Margaretan – vaiheita suomalaisilla näyttämöillä. Lisäksi edition artikkelit, kommentaarit ja liitteet tarjoavat uutta tietoa Lean raamatullisesta taustasta, draamallisista piirteistä ja julkaisuhistoriasta sekä Kiven naishahmojen suhteesta aikalaisteatterin käytäntöihin.
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran julkaisema Aleksis Kiven (1834–1872) kirjoitusten korpus, jossa alkuperäisiä käsikirjoituksia ja ensipainoksia. Sisältää kaikki Kiveltä säilyneet kirjeet ja teoskäsikirjoitukset sekä teosten ensipainokset. (sisältyy osana isompaa korpuskokonaisuutta)
Alvar Aalto -säätiön sivut
Anders Chydeniuksen (1729–1803) kirjallinen tuotanto alkukielellä, suomennoksena ja osin englanniksi. Kaikki kirjoitukset on varustettu asiantuntijan kirjoittamalla kommentilla ja Info-osio taustatiedoilla.
Sivusto on suunnattu kaikille Anders Chydeniuksen tarinasta ja aikakaudesta kiinnostuneille, ja sitä tullaan kartuttamaan säännöllisesti teksti,- kuva- ja videoaineistolla. Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen toteuttama sivusto on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Sivuilta on pääsy Anders Chydeniuksen koottujen teosten sähköiseen versioon, jonne tullaan lisäämään myös muuta Chydeniukseen liittyvää lähdeaineistoa.
Mikkelissä vuosina 1854-1914 toimineen tyttökoulun historiaa
Viron valtionarkiston ja Tallinnan kaupunginarkiston arkistotietokanta.
Sisältää laajat esine- ja valokuvakokoelmat liittyen työelämän, teollisuuden, tekniikan, tieteen, korkeakouluopetuksen historian, työväenliikkeen ja sosiaalihistorian aihepiireihin
Arkki1640-järjestelmään on tallennettu luettelotiedot Helsingin yliopiston arkiston säilyttämästä arkistoaineistosta. Arkki1640-järjestelmä sisältää myös digitoituja asiakirjoja mm. Helsingin yliopiston vuosikertomukset vuosilta 1875 - 1994 ja painetut ylioppilasluettelot vuosilta 1828 - 1916. (Helsingin yliopisto)
Tietoa suomalaisesta arkkitehtuurista
Sivustolla on digitoituja käsikirjoituksia artesaanitekniikoista 1500-1900 -luvuilla, kuten reseptejä ja ohjeita.
ARTO on kotimaisten aikakauslehti- ja monografia-artikkelien viitetietokanta ja metatietovaranto. Aineistoa on kattavimmin 1990-luvun alusta, mutta myös vanhempaa artikkeliaineistoa koskevia viitteitä on runsaasti. --- ARTOon rekisteröidään artikkelit kattavasti n. 1000 jatkuvasti ilmestyvästä aikakauslehdestä. Tiedot tallennetaan kuukauden sisällä lehden ao. numeron ilmestymisestä. Lisäksi ARTOon tallennetaan kuhunkin aihealueeseen liittyviä artikkeliviitteitä muista lehdistä ja kokoomateoksista. Artikkelitietueet ovat kaikilta tiedon alueilta ja tieteellisyyden asteilta.
Palvelun avulla voit hakea arkistolaitoksessa säilytettäviä aineistoja, tilata näitä käytettäviksi arkistolaitoksen tutkijasaleissa ja päästä käyttämään julkisia digitoituja aineistoja.
Avoin Kalevala tarjoaa näkökulmia eepoksen kieleen, lähdeaineistona käytettyyn suullisen runoperinteeseen sekä Elias Lönnrotin kirjalliseen toimitustyöhö. Se sisältää sananselityksiä, tieteellisiä kommentaareja ja laajempia kirjoituksia vuonna 1849 ilmestyneeseen Kalevalaan.
Kokoelma sisältää valikoiman Viipurin Suomalaisen Kirjallisuusseuran (VSKS) omia kirjoja vuosilta 1847-1882. Lisäksi mukana on Cedervallerien Viipurin kirjapainon ennen vuotta 1860 painamat kirjat. Kansalliskirjaston julkaisuarkisto Doria.
SKS:n Biografiakeskus tuottaa, julkaisee ja ylläpitää pienoiselämäkertojen kokoelmia, henkilöhistoriallisia verkkojulkaisuja, tutkittua elämäkerrallista tietoa sekä henkilökuvia.
Biografiasampo mahdollistaa suomalaisten elämäkertojen, henkilöiden ja henkilöryhmien tutkimisen digitaalisten ihmistieteiden menetelmillä. Palvelun ydinaineistona on Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran Kansallisbiografia ja muut tietokannat, yhteensä n. 13 000 elämäkertaa, joita on rikastettu muilla ulkoisilla aineistoilla.
Uppslagsverk på svenska om personer med anknytning till Finlands historia och nutid. Verket omfattar mer än 1 600 biografiska artiklar om personer från korstågstiden till vår egen tid, skrivna av landets främsta specialister och historiker. (Svenska Litteratursällskapet i Finland, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura)
Helsingin Suomalaisen Klubin Mannerheim-sivusto