Sotiva nautintojen kuningas, Ludvig XIV

Historian popularisoija Herman Lindqvist avaa lukijalle 1600-luvun Ranskan hovimaailman, jossa Ludvig XIV astuu näyttämölle naisia, nautintoja ja sotaa rakastavana itsevaltiaana. Kirjassa kuningas ei esiinny vain koko loistossaan vaan hänestä tuodaan esiin myös heikkoudet ja sairaudet. Aikakauden ylellisyys ja julmuus kulkevat käsi kädessä muovaten tarinalle monivivahteiset raamit.

Lindqvist, Herman: Aurinkokuningas Ludvig XIV [Ludvig XIV Solkungen]. Käännös: Asko Sahlberg. WSOY, 2012. 276 sivua. ISBN 978-951-0-35295-3.

Aurinkokuningas, Ludvig XIV, on tehotietopaketti, joka kuvaa kuninkaan elämää kronologisesti syntymästä kuolemaan. Lindqvistin ote kirjoittamiseen on elävää. Teksti kulkee sujuvana, ja kirja tempaa mukaansa. Kirja jakautuu neljääntoista lukuun, ja sen 263 sivuun on tiivistetty kuninkaan elämänkerran lisäksi niin ajan taide, arkkitehtuuri, yhteiskunta kuin sukutaulutkin.

Erityisen kiehtovaa kirjassa on Lindqvistin kuvaus Ludvig XIV:n ajan Euroopan hallitsevien sukujen sisäsiittoisesta avioliittopolitiikasta, sen seurauksista, onnettomista aviopareista ja ikävistä ihmiskohtaloista kuten Ludvig XIV:n oma vaimo kuningatar Maria Teresia, jonka avioliitto kuninkaan kanssa oli rakkaudeton ja joka sieti miehensä rakkausseikkailut. Tai Orléansin Marie-Louise, joka joutui kuninkaallisen suvun nimissä naimaan Espanjan Kaarle II:n. Kuningas Kaarle II:n kanssa avioliitto Espanjan hovissa muuttui selviämistaisteluksi ja päättyi lopulta Marie-Louisen kuolemaan maassa, johon hän ei ikinä sopeutunut.

Ihmiskohtaloiden lisäksi myös herkulliset yksityiskohdat hovielämästä ja kirjassa esiintyvistä henkilöistä, muuttavat kirjan tavanomaisesta tietopaketista viihdyttäväksi kertomukseksi. Ehdottoman positiivista on myös 1600-luvun rahasummien konvertoiminen nykyrahaksi, olipa kyseessä sitten rakennus-, hovi-, juhla- tai sotamenot. Rahan arvon nykyaikaistaminen tuo Ludvig XIV:n ajan yhteiskunnan ylhäisön yltiöpäisen kulutuksen lähemmäksi lukijaa aivan uudella tavalla. Samoin Lindqvistin kuvaus aikakauden sairauksista tuo esiin 1600-luvun loiston kääntöpuolen. Erityisesti Ludvig XIV:n sairauskuvaukset muuttaa tarunomaisen kuninkaan inhimilliseksi. Kaiken kullan ja yltäkylläisyyden kuorruttama kuningas joutui jo nuorena kärsimään sairauksista ja aikakauden lääketieteen puutteista. Arvolleen kuuluen Ludvig XIV kuitenkin kärsi aikakauden kivuliaimmatkin hoidot suuremmin valittamatta kuten kuninkaan kuuluikin.

Lindqvist sortuu ajoittain historiallisille kirjoille tavanomaiseen raskauteen pyrkiessään mahduttamaan kirjaansa kaiken mahdollisen aiheesta ja aiheen ympäriltä: On nimiä, titteleitä, sotapaikkoja, tapahtumia, tiedettä, kulttuuria, sisä- ja ulkopolitiikkaa. Itse Ludvig XIV:n elämä jää ajoittain vain sivujuonteeksi. Myös Ruotsin ja Ranskan 1600-luvun laajamittainen käsittely tuntuu oudolta – onhan kyseessä kuitenkin kirja Ludvig XIV:ta eikä Ruotsin ja Ranskan suhteista.

Kaiken kaikkiaan kirja on omassa tyylilajissaan tervetullut lisä suomenkieliseen 1600-luvun Ranskan historiaa käsittelevien populaarihistoriallisten kirjojen joukkoon. Kirjaa lukiessa lukijalle avautuu myös näkymä Pariisiin. Kaupungin paikkojen tarkka kuvaus mahdollistaa kirjan käyttämisen inspiraation lähteenä vaikkapa Pariisin suuntautuvalle, historiaa pursuavalle matkalle! Lindqvistin Aurinkokuningas Ludvig XIV kirja taipuu siis moneksi.

 

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *