Yhteisön oksentamat

Vesa Puurosen toimittama "Valkoisen vallan lähettiläät" on kirja Joensuun taudista: skineistä, rasismista ja yhteisöstä. Kirja on joensuulaisten tutkijoiden kolmivuotisen akatemiaprojektin tulos, jossa tarkastellaan monipuolisesti paikallista, 1990-luvulla vaikuttanutta rasistista väkivaltaa harrastanutta nuorisojoukkoa, joka on osa kansainvälistä, äärioikeistolaista skinhead-alakulttuuria. Kokoelman kahdeksan artikkelin kirjoittamiseen on osallistunut yhteensä seitsemän kirjoittajaa. Kirjan punaisena lankana on skinien tarkastelu rikollisena alakulttuurina, vaikka muitakin ääniä kuullaan.

Puuronen, Vesa: Valkoisen vallan lähettiläät: Rasismin arki ja arjen rasismi. Vastapaino, 2001. 232 sivua. ISBN 951-768-081-3.

Vesa Puurosen toimittama "Valkoisen vallan lähettiläät" on kirja Joensuun taudista: skineistä, rasismista ja yhteisöstä. Kirja on joensuulaisten tutkijoiden kolmivuotisen akatemiaprojektin tulos, jossa tarkastellaan monipuolisesti paikallista, 1990-luvulla vaikuttanutta rasistista väkivaltaa harrastanutta nuorisojoukkoa, joka on osa kansainvälistä, äärioikeistolaista skinhead-alakulttuuria. Kokoelman kahdeksan artikkelin kirjoittamiseen on osallistunut yhteensä seitsemän kirjoittajaa.

Kirjan punaisena lankana on skinien tarkastelu rikollisena alakulttuurina, vaikka muitakin ääniä kuullaan. Sisällöllisesti ja metodisesti kirja on huomattavan moniääninen ja artikkelikokoelmana harvinaisen yhtenäinen ja työstetty. Opuksessa käsitellään niin skinhead-alakulttuurin syntyä, historiaa ja ideologiaa kuin Joensuun tapahtumia monelta eri kantilta. Kirjan aineistossa puhuvat lähinnä suomalaiset, maahanmuuttajia ei juurikaan kuulla.

"Valkoisen vallan lähettiläät" on ajatuksia herättävä teos, jonka sisältämiä näkemyksiä voisi lähteä kerimään auki lukuisin eri tavoin. Aivan aluksi pohdin, että mitä mieltä on ollut kohuta joensuulaisesta rasismista, kun skinijoukkion kooksi paljastui muutama kymmenen nuorta, joista ydinjoukon muodosti puolenkymmentä alla parikymppistä ongelmatapausta. Lukemisen myötä paljastui kuitenkin muukalaisvastaisuuden syvät juuret paikallisyhteisössä ja suomalaisessa kulttuurissa ylipäänsä. Tästä perspektiivistä skinit toimivat ääriesimerkkinä muukalaisvastaisuudesta, sen syistä, taustoista ja selityksistä.

Paikallista lehtikirjoittelua käsittelevässä luvussa riisutaan alastomaksi skiniongelman yhteisöllinen luonne. Skineistä tulee kuuma peruna tai pallo, joka vahingoittaa kaupungin imagoa, käytännön harmien lisäksi. Syypääksi löydetään välillä koulu, välillä poliisi, pallottelun jatkuessa, kunnes se lopulta sysätään perheiden ja kasvatuksen ongelmaksi. Skinien äidit saavat syyn niskoilleen ja koska he eivät puolustaudu, niin sinne myös ongelma jää. Ongelma on paikallistettu ja otettu haltuun, kasvot siistitty ja vahinkojen korjaaminen voi alkaa. Yhteisö on oksentanut kollektiivisen ongelman sisältään ja mahdollistanut elämän hallinnan.

Ratkaisu ei kuitenkaan ole todellinen, sillä kovat asenteet ovat tulleet osaksi arkea. Koulu, nuorisotyö, poliisi ja kodit jatkavat ongelman työstämistä, vaikka se on poistettu julkisesta keskustelusta. Kirjan artikkeleissa jäsennetäänkin poliisipöytäkirjojen, skinien äitien ja koululaisten näkökulmista toisenlaista kuvaa skiniongelmasta, joka näkyy entistä selkeämmin meidän ja muukalaisten välisenä asetelmana, kenties yhteisöllisenä kykenemättömyytenä kohdata avoimesti pelottava vieraus. Tämä pakottaa etsimään yhteistä arkea ruohonjuuritasolta, eräänä esimerkkinä EXIT-projekti jonka menestystä kirjan viimeisessä luvussa arvioidaan.

"Valkoisen vallan lähettiläät" on arvokas lisä monikulttuurista Suomea käsittelevään kirjallisuuteen. Sen moralisoinnista vapaa teksti nostaa esiin monikulttuurisuuden vastapoolin: kasvavan nationalismin ja toiseuden torjunnan. Se on esimerkki käytännön monikulttuurisuudesta, joka ei hyväksy vaan huutaa "puhtaan valkoisen rodun" puolesta, että "Puhukaa homot suomee!" Suosittelen, vaikka välillä vatsassa vääntää.

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *