Suomen Historiallinen Seura järjestää jäsenilleen säännöllisesti esitelmä- ja keskustelutilaisuuksia ajankohtaisista tutkimusaiheista ja uusista historiateoksista. Seuran suurimmat toistuvat tapahtumat ovat Historiantutkimuksen päivät ja Nuorten historiantutkijoiden päivät.
Historiantutkimuksen päiviä on järjestetty 2–3 vuoden välein aina vuodesta 2010 alkaen. Historiantutkimuksen päivät on tärkein suomalainen historia-alan konferenssi, joka kokoaa yhteen eri uravaiheissa olevia historiantutkijoita esittelemään tuoretta tutkimusta. Konferenssissa kuullaan merkittävien kansainvälisten tutkijoiden esitelmiä ajankohtaisista aiheista sekä järjestetään oheisseminaareja ja paneelikeskusteluja. Historiantutkimuksen päivien järjestelyistä on päävastuussa kukin historian pääaineopetusta tarjoava yliopistoyksikkö vuorollaan yhdessä Suomen Historiallisen Seuran kanssa.
Nuorten historiantutkijoiden päivät kokoaa yhteen väitöskirjatutkijoita ja hiljattain väitelleitä käsittelemään kaikkia historiantutkijoita koskettavia ammatillisia ja metodologisia kysymyksiä. Tapahtuma tukee tutkijoiden verkostoitumista yli yliopisto- ja erikoisalarajojen. Päivillä käsitellään historiantutkijoiden omia esityksiä sekä kuullaan puheenvuoroja ja paneelikeskusteluja muun muassa historioitsijan uramahdollisuuksista.
Suomen Historiallinen Seura ottaa aktiivisesti kantaa historiantutkijoita koskettaviin ajankohtaisiin tiedepoliittisiin aiheisiin, julkaisee tieteellisiä aikakauslehtiä ja tutkimuksia, johtaa Agricolaverkko-portaalin toimintaa ja tukee Tieteen termipankin historian osuuden kehittämistä. Toimintaa järjestävät myös seuran alaisuudessa toimivat jaostot, ja seuran edustajat ovat mukana monissa alan järjestöissä ja yhteistyöelimissä.