Seitsemännet valtakunnalliset Historiantutkimuksen päivät järjestetään Jyväskylässä 16.–18.10.2025. Päivien järjestäjinä ovat Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos ja Suomen Historiallinen Seura. Päivien ohjelmassa on kansainvälisten keynote-esitelmien lisäksi paneelikeskustelu, työryhmiä ja vapaamuotoisempaa ohjelmaa. Historiantutkimukset päivät juhlistavat osaltaan Suomen Historiallisen Seuran 150-vuotisjuhlavuotta.
Järjestäjät toivovat (erityisesti) ehdotuksia työryhmiksi, joiden kesto on puolitoista tuntia (kolme esitelmää ja keskustelu mahdollisine kommentaattoreineen). Ehdotukseen tulee sisältyä otsikko, lyhyt abstrakti ja osallistujat. Ehdottaja toimii ryhmän puheenjohtajana tai nimeää puheenjohtajan. Konferenssi ottaa vastaan myös ehdotuksia yksittäisistä esitelmistä, joista järjestäjät muodostavat työryhmiä. Tällöinkin ehdotukseen tulee liittää lyhyt abstrakti.
Ehdotuksia voi tehdä suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Työryhmäehdotusten maksimipituus on 3000 merkkiä ja yksittäisten esitelmien 2000 merkkiä. Ehdotuksiin kirjataan esityksen alustava otsikko, suunniteltu sisältö, esittäjä/esittäjät sekä yhteystiedot. Työryhmien ehdotuksista tulee käydä yleisen teeman lisäksi ilmi yksittäisten esitysten tiiviit abstraktit.
Kukin osallistuja voi pitää konferenssissa vain yhden esitelmän. Lisäksi osallistuja voi toimia yhdessä työryhmässä puheenjohtajana ja yhdessä kommentaattorina.
Mikäli pääpuhujan halutaan toimivan työryhmän kommentaattorina, toive tulee mainita abstraktissa. Abstraktin tulee tällöin olla englanninkielinen.
Konferenssin pääpuhujat ovat:
- Professori Margaret Hunt (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (Uppsalan yliopisto) on varhaismodernin Euroopan sosiaali-, kulttuuri- ja sukupuolihistorian asiantuntija, jonka tutkimuksessa painottuvat Euroopan ja Etelä-Aasian väliset kontaktit, merenkäynnin historia ja sotahistoria sekä naisten ja lainsäädännön historia.
- Professori Dan Stone (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) (Royal Holloway, University of London, UK) on modernin Euroopan historian asiantuntija ja Holocaust Research Instituutin johtaja. Hän on fasismiin, holokaustiin ja kansanmurhiin sekä muistitietoon perehtynyt aatehistorioitsija.
Työryhmä- ja esitelmäehdotukset lähetetään 14.2.2025 mennessä sähköisellä lomakkeella (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Konferenssin sähköpostiosoitteesta hitu2025@jyu.fi voi kysyä lisätietoja. Abstraktien hyväksymisestä kerrotaan huhtikuussa 2025.
Historiantutkimuksen päivien yhteydessä on mahdollista järjestää jo keskiviikkona 15.10.2025 historiallisten yhdistysten tai seurojen kokouksia tai esiseminaareja. Kokous- tai esiseminaariesitykset tulee tehdä työryhmä- ja esitelmäehdotusten tapaan sähköisellä lomakkeella 14.2.2025 mennessä.
Konferenssityöryhmä: yliopistotutkija Heli Valtonen (pj.), professori Pertti Ahonen, professori Antero Holmila, professori Kustaa H. J. Vilkuna, yliopistotutkija Jari Eilola, yliopistotutkija Piia Einonen, yliopistotutkija Heikki Roiko-Jokela (Jyväskylän yliopisto) sekä toiminnanjohtaja Sari Aalto (Suomen Historiallinen Seura)