Artikkelipyyntö

Esitelmäkutsu IV Pianonsoiton historia Suomessa -symposiumiin

Ensimmäinen Pianonsoiton historia Suomessa -symposiumi pidettiin lokakuussa 2014 ja toinen lokakuussa 2016, jolloin myös ilmestyi ensimmäisen symposiumin esitelmistä laadittu julkaisu Kartanoista kaikkien soittimeksi – Pianonsoiton historiaa Suomessa (DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 8). Toisen symposiumin esitelmistä laadittu antologia Kartanoista kaikkien soittimeksi II – Pianonsoiton historiaa Suomessa (DocMus-tohtorikoulun julkaisuja 13) julkaistiin lokakuussa 2019. Kolmas symposiumi pidettiin lokakuussa 2018, ja myös sen pohjalta on tekeillä antologia, joka ilmestyy keväällä 2021.

Nyt käsillä oleva neljäs symposiumi pureutuu edeltäjiensä tavoin suomalaisen klaveerisoiton kulttuuriin, taustaan, käytäntöihin ja soivaan perinteeseen, mutta entistä laajemmin. Tavoittelemme vuoropuhelua ja genrerajojen ylittämistä: symposium on avoin kaikkien musiikkilajien edustajille, ja kosketinsoittimilla tarkoitamme pianon lisäksi urkuja, cembaloa, harmonia sekä harvinaisempia kosketinsoittimia. Ainoa rajauksemme liittyy historialliseen näkökulmaan, jota esitelmiltä toivomme: suomalaisen ja kansainvälisen musiikkikulttuurin kohtaaminen ja vuorovaikutus on teema, jota toivomme mahdollisimman monen esitelmän osaltaan valottavan. Tarkoituksena on kartoittaa aiheen parissa tehtävää tutkimusta ja saattaa yhteen niin tutkijoita ja pedagogeja kuin esiintyviä taiteilijoita ja opiskelijoita.

Mahdollisia aihepiirejä ovat esimerkiksi:

  • Ulkomaiset muusikot Suomessa
  • Suomalaiset muusikot ulkomailla
  • Konserttien ohjelmistot
  • Suomalaiset kamari- ja lied-pianistit
  • Piano/muut kosketinsoittimet suomalaisessa jazzympäristössä ja populaarimusiikissa
  • Soitonopetuksen muuttuvat käytännöt
  • Suomalaiset pianoäänitteet
  • Pianokilpailujen merkitys Suomen musiikkielämässä

Symposiumin järjestää DocMus-tohtorikoulu. Esitelmistä kootaan vertaisarvioitu julkaisu.
Esitelmän pituus on 20–25 minuuttia. Ehdotukset esitelmiksi (abstraktin pituus enintään 150 sanaa) lähetetään viimeistään 15.12.2020 osoitteeseen . Liitä mukaan yhteystietosi.

Hyväksymisestä ilmoitetaan viimeistään 31.1.2021

Tiedustelut: , 040 710 4339 tai , 040 557 1812