Artikkelipyyntö

Idäntutkimus

Idäntutkimus: Kirjoittajakutsu 2024

Haluaisitko julkaista Venäjään, itäiseen Eurooppaan tai Keski-Aasiaan liittyvää tutkimustasi suomeksi? Idäntutkimus on ainoa suomenkielinen tähän alueeseen keskittyvä tieteellinen aikakauslehti, joka julkaisee vertaisarvioitujen artikkelien lisäksi esseitä, kolumneja, haastatteluita, väitöslektioita, seminaariraportteja, keskustelunavauksia ja kirja-arvioita eri tieteenaloilta. Lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, ja vuoden 2024 ensimmäisen numeron teema on vapaa. Sen jälkeen ilmestyvien numeroiden teemana ovat Vastarinta, Keski-Aasia ja Arki. Voit tarjota tekstejä mihin tahansa numeroon, sillä numeroissa julkaistaan aina myös teemojen ulkopuolisia kirjoituksia.

Huomaa myös, että vuoden 2023 viimeiseen numeroon, Tieto ja valta, ehtii vielä jättää ehdotuksia.

Löydät lisätietoja, kirjoittajaohjeet sekä jo julkaistuja numeroita Idäntutkimuksen nettisivuilta: https://journal.fi/idantutkimus

1/2024: Vapaa teema

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.10.2023
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 15.1.2024

Vapaan teeman numeroon voit tarjota tekstejäsi laajalla otteella.

 

2/2024: Vastarinta

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.1.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 5.4.2024

Vuoden toiseen numeroon kutsumme vastarintaa käsitteleviä kirjoituksia. Vastarintaa voi käsitellä monella tasolla ja tavalla. Mikä on Venäjän tai Valko-Venäjän/Belarusin kansalaisyhteiskunnan tila ja mahdollisuudet vastustaa vallanpitäjien yhä autoritaarisemmaksi käynyttä otetta? Millaista taidetta vastarinta synnyttää? Millaisin keinoin ja tuloksin maanpakoon päätyneet vastustavat kehitystä kotimaassaan? Millaista vastarintaa tai kapinointia sotarintamalla on esiintynyt? Millaista vastarintaa itäisen Euroopan maissa ilmenee autoritarismia tai demokraattista kehitystä kohtaan?

 

3/2024: Keski-Aasia

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 25.4.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 5.8.2024

Vuoden alueellinen teemanumero pureutuu Keski-Aasiaan, jonka maiden merkitys ja vaikutusvalta on Venäjän Ukrainaa vastaan käymän sodan myötä ollut muutoksessa. Kiinnostus Keski-Aasiaan on suomalaisessa tutkijayhteisössäkin kasvamaan päin. Numeroon ovat tervetulleita kaikenlaiset Kazakstania, Kirgisiaa, Tadžikistania, Turkmenistania tai Uzbekistania käsittelevät juttuehdotukset. Miten näiden maiden suhteet Venäjään, länteen tai vaikkapa Kiinaan ovat muuttuneet? Mikä on niiden merkitys nykyisessä kansainvälispoliittisessa tilanteessa? Millainen on Keski-Aasian maiden demokratian tila? Poliittisten kysymysten lisäksi otamme mieluusti vastaan myös esimerkiksi alueen taloutta, yhteiskuntaa, mediaa, kulttuuria ja kieliä käsitteleviä kirjoituksia.

 

4/2024: Arki

Vertaisarvioitavien artikkeleiden dl: 10.8.2024
Vertaisarvioimattomien tekstien dl: 10.10.2024

Vuoden viimeisen numeron teema on arki. Kirjoitusehdotukset voivat käsitellä arkielämää kohdealueen maissa hyvin monenlaisista näkökulmista. Otamme mieluusti vastaan myös alueelta kotoisin olevien tai niiden kieliä puhuvien elämää uudessa kotimaassa käsitteleviä artikkeleita: millaista on esimerkiksi venäjän- tai vironkielisten arki Suomessa? Entä Ukrainasta paenneiden? Tai niiden, jotka ovat jääneet sotaa käyvään kotimaahansa?

Lisätietoja saat päätoimittajalta tai toimitussihteeriltä

Päätoimittaja Mika Perkiömäki
mika.perkiomaki(a)helsinki.fi

Toimitussihteeri Jari Parkkinen
jari.v.parkkinen(a)jyu.fi