Euroopan kulttuuriympäristöpäivät nostaa esille kiinnostavia kohteita ja upeaa kulttuuriperintöämme tapahtumissa ympäri Suomen. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna koko syyskuu. Kulttuuriympäristöpäivien teema vuonna 2024 on Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot. Teema nostaa esille reittejä, väyliä ja verkostoja, joista lähiympäristömme ja kulttuuriperintömme rakentuu. Vuoden tapahtumissa esitellään historiallisia kulkuteitä, kiehtovia luontopolkuja, sekä erilaisia verkostoja ja niiden monipuolista […]

Lue lisää

Merihirviöiden tutkimus on antanut hyvät lähtökohdat Otto Latvalle muidenkin outojen olentojen tutkimiselle. Nyt hän on suunnannut kulttuurihistoriallisen suurennuslasinsa ja  kiikarinsa kohti lohikäärmettä. Tämä monimerkityksinen ja monimuotoinen taruolento on muovautunut kuluessa lukuisista muinaisista taruhahmoista ja niihin liitetyistä piirteistä. Alun perin se otus, jota me nimitämme lohikäärmeeksi, on syntynyt Euroopan alueen tarinaperinteen vaikutuksesta keskiajalla. Se oli tuhovoimainen, […]

Lue lisää

Porvoon museo aloittaa kokoelmiensa julkaisemisen hakupalvelu Finnassa. Ensimmäiseksi nähtävillä on AB Iriksen huonekaluja ja keramiikkaa sekä Natalia Linsénin valokuvia.

Lue lisää

Ilman merta ei olisi elämää. Ei ainakaan siinä muodossa, jonka nykyään tunnistamme. Elämä voi kuitenkin loppua sillä kaikki maailman meret täyttyvät yhä kiihtyvällä vauhdilla saasteista, muovista, kemikaaleista ja erilaista supermyrkyistä. Merilinnuista, kaloista ja hylkeistä tavattiin elohopeaa ym. myrkkykertymiä jo vuosikymmeniä sitten. Mikromuovi ja saasta leviää yhä laajemmalle, jopa yli kymmenen kilometrin syvyyteen. Muovia löydetty eläinten […]

Lue lisää

Tänään julkistettu valtakunnallinen selvitys kotiseutuarkistoista antaa synkähkön kuvan tämän merkittävän kulttuuriperinnön tilanteesta Suomessa. Selvityksen laati Suomen Kotiseutuliitto yhdessä Kansallisarkiston kanssa, ja se pohjautuu alkuvuonna 2022 kotiseutuarkistoille osoitettuun kyselyyn. ”Kotiseutuarkistojen arvoa ei nähdä ja paikallisen muistitiedon säilymisen merkitystä ei hahmoteta riittävästi. Tämä arvostuksen puute heijastuu käytettävissä olevan työajan ja tilojen puutteena sekä kotiseutuarkistojen heikkona näkyvyytenä”, selvityshankkeen […]

Lue lisää

Euroopan komissio ja Europa Nostra julkistivat vuoden 2022 Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen ja Europa Nostra -palkintojen (European Heritage Awards / Europa Nostra Awards) voittajat. Suomen Kotiseutuliiton Mestarit ja kisällit -toiminta on valittu yhdeksi palkintokohteeksi koulutuksen ja taitojen sarjassa (Education, training and skills).

Lue lisää

Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia. Vuoden 2022 kilpailussa kehotetaan pohtimaan, mitä on eurooppalainen ja kestävä kulttuuriperintö. Entä mitkä piirteet kulttuuriperinnössä ovat paikallisia, ja mikä on yhteistä muun Euroopan kanssa? Näitä teemoja pohtiva kilpailutyö voi olla lyhyt video tai kuvallisen esityksen […]

Lue lisää

Kulttuurista perinnöksi on Museoviraston julkaisema, kulttuuriperintöä tuoreista näkökulmista esittelevä verkkojulkaisu. Se ilmestyy kerran vuodessa, nyt viidettä kertaa. Julkaisun artikkelit taustoittavat kulttuuriperintöön liittyviä ajankohtaisia ilmiöitä laajemmasta näkökulmasta sekä kertovat esimerkkejä yksittäisten kansalaisten tekemästä kulttuuriperintötyöstä. Kulttuuriperinnön kasvoina esitellään rakennussuojelu erikoistutkija Laura Tuominen sekä Väyläviraston rautatieliikennejohtaja Markku Nummelin. Liikkeellä on ollut myös majakkalava Kemin restaurointi. Museoviraston tiedonhallinnan erikoistukija […]

Lue lisää

Vuoden ensimmäinen Kotiseutuposti kertoo erityisesti kuntien ponnisteluista ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Esimerkkitapauksena on mm. Lappeenrannan museot. Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää olemassa olevan rakennuskannan nykyistä tehokkaampaa käyttöä ja uuden rakentamisen välttämistä. Sivulla 24 kerromme, mitä mieltä Kotiseutuliitto on kaavoitus- ja rakennuslain loppuvuodesta julkaistusta luonnoksesta. Uusi kulttuuriperintöbarometri ilmestyi vuoden lopussa. Sen mukaan 58 prosenttia suomalaisista haluaisi tietää enemmän kulttuuriperinnöstä – […]

Lue lisää

Toimintamalli tuo nuoret ja ikäihmiset vertaisinaan yhteen esittelemään omia tietoja ja taitojaan Suomen Kotiseutuliitto hakee Mestarit & kisällit -toimintamallille Euroopan kulttuuriperintöpalkintoa.  Mestarit & kisällit ovat ylisukupolvisia toimintaryhmiä, joissa ikäihmiset ja lapset tai nuoret kohtaavat tasa-arvoisina paikallisuuden tai kulttuuriperinnön äärellä.  EU:n ja Europa Nostran palkinto-ohjelmaa kutsutaan englanniksi nimellä European Heritage Awards. Mestarit & kisällit -ryhmiä on […]

Lue lisää

Missä ja miten toimivat tällä hetkellä maamme kotiseutuarkistot? Entä millaista tukea ja koulutusta kotiseutuarkistoissa kaivataan? Suomen Kotiseutuliitto kartoittaa tammikuun avoinna olevalla kyselyllä suomalaisten kotiseutuarkistojen toimintaa, osaamista ja tietotarpeita.

Lue lisää

Missä ja miten toimivat tällä hetkellä maamme kotiseutuarkistot? Entä millaista tukea ja koulutusta kotiseutuarkistoissa kaivataan? Suomen Kotiseutuliitto kartoittaa tammikuussa aukeavalla kyselyllä suomalaisten kotiseutuarkistojen toimintaa, osaamista ja tietotarpeita.

Lue lisää

Suomen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat niittivät menestystä myös kansainvälisessä Young European Heritage Makers -kilpailussa. Raisiolaisen Mäntylän esiopetusryhmän ja Nurmijärven kuvataidekoulun työt ylsivät voittoon omissa ikäsarjoissaan.

Lue lisää

Lapset ja nuoret tekivät tänä vuonna Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun kiinnostavia ja oivaltavia kilpailutöitä omasta kulttuuriperinnöstään. Suomen kansallinen raati valitsi omien ikäryhmiensä parhaiksi raisiolaisen Kaanaan Mäntylän esiopetusryhmän ja Nurmijärven kuvataidekoulun kirkonkylän ja Rajamäen ryhmien työn. Lisäksi tuomaristo myönsi kunniamaininnat Kuopioon ja Mikkeliin. Kilpailutyöt edustavat Suomea koko Euroopan laajuisessa Young European Heritage Makers -kilpailussa.

Lue lisää

Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään joka vuosi ympäri Euroopan tuhansin tapahtumin. Vuoden 2022 teema Kestävä perintö kutsuu tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja huomisen puolesta.

Lue lisää

Kulttuuriympäristöpäivät esittelee yhteistä kulttuuriperintöämme paikallisilla tapahtumilla. Kulttuuriperintöä esitellään myös lukuisin verkkonäyttelyin, omatoimitapahtumin ja kampanjoin. Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä vietetään tänä vuonna 6.–12. syyskuuta.

Lue lisää

Suomen Kotiseutuliitto toteuttaa vuonna 2021 tietosuojakoulutuksia kotiseutuarkistoille ja paikallismuseoille yhdessä Kansallisarkiston kanssa. Toukokuun koulutukseen Jyväskylässä voi nyt ilmoittautua.

Lue lisää

Suomen Kotiseutuliitto on yhdessä Kansallisarkiston kanssa pyrkinyt kehittämään kotiseutuarkistotoimintaa järjestämällä koulutuksia. Vuonna 2018 voimaan tullut EU:n tietosuoja-asetus ja 2019 voimaan tullut tietosuojalaki ovat osaltaan aiheuttaneet uusia haasteita arkistoille. Näihin haasteisiin vastataan keväällä 2021 käynnistyvällä koulutuksella.

Lue lisää

Kaikilla on oikeus nauttia kulttuuriperinnöstä ja luoda uutta. Rajoja ylittämällä ja kynnyksiä madaltamalla yhä useammalla on mahdollisuus päästä osalliseksi kulttuuriperinnöstä. Euroopan kulttuuriympäristöpäivien vuoden 2021 teema Rajaton ja avoin kannustaa ylittämään monenlaisia rajoja. Tervetuloa kuulemaan kiinnostavia puheenvuoroja saavutettavasta kulttuuriperinnöstä verkkoavajaisiin 4. helmikuuta 2021.

Lue lisää

Museovirasto avaa Finna-palvelussa yli 200 000 kokoelmakuvaa kaikkien vapaasti käytettäväksi. Kuvat ovat painolaatuisia ja niitä voi käyttää esimerkiksi erilaisissa julkaisuissa ja tutkimuksen yhteydessä. Avaamalla kuvat vapaaseen käyttöön Museovirasto haluaa tukea kulttuuriperinnön avointa käyttöä ja lisätä sen saavutettavuutta.

Lue lisää

1