Alzheimer-tutkija Lisa Mosconi hahmottelee Aivoruokaa-kirjassaan neurologisen ja ravitsemuksellisen kokonaiskuvan siitä, millainen ruoka on aivojen hyvinvoinnin kannalta välttämätöntä. Aivoille ei näet ole hyväksi kaikki, mitä ihminen suuhunsa tunkee, eivätkä aivoihin yleensä pääse muut kuin ne ravintoaineet, jotka veri-aivoeste eli aivojen viimeinen suojakerros tunnistaa kelvollisiksi. Mosconi tietää, mistä kirjoittaa, sillä hän toimii Weill Cornellin lääketieteellisen yliopiston ja […]

Lue lisää

Faktojen maailma kiertyy Roslingin eri yleisöille eri tilaisuuksissa esittämän kysymyspatteriston, Gapminder Testin, ympärille. Testin kolmetoista kysymystä koskevat globaaleja trendejä kuten eri puolilla maailmaa elävien lasten rokottamista, maailman väkiluvun määrän ja maantieteellisen jakautumisen kehitystä, sähkön saatavuutta ja miesten ja naisten koulunkäynnin kestoa eri puolilla maailmaa. Karu todellisuus on, että vain kymmenen prosenttia ihmisistä vastasi kysymyksiin paremmin […]

Lue lisää

Juuri nyt, kun suomalaista terveydenhoitojärjestelmää ollaan mullistamassa perusteellisesti, on ajankohtaista tutustua artikkelikokoelmaan Kiistellyt tiet terveyteen: Parantamisen monimuotoisuus globaalihistoriassa. Teoksen ovat toimittaneet Oulun yliopiston historian lehtori, FT Markku Hokkanen ja Helsingin yliopiston tutkijatohtori, FT Kalle Kananoja. Siihen on myös seitsemän muuta tutkijaa Suomesta ja Yhdysvalloista antanut panoksensa. Kirja liittyy terveyden ja lääketieteen sosiaalisen rakentumisen tutkimuksen traditioon. […]

Lue lisää

Oppilääketiede on meidän aikanamme kehittynyt pitkälle, mutta kansanparannus ja vaihtoehtoiset hoitomuodot kiinnostavat silti ihmisiä. Siksi ei olekaan ihme, että Suomalaisen Kirjallisuuden Seura on ottanut 100-vuotiaan Suomen juhlavuonna uuden painoksen Kansanomainen lääkintätietous -teoksesta. Sen toimitti vuonna 1957, siis jo 60 vuotta sitten FT Matti Hako (1927–2014), joka teki elämäntyönsä suomen kielen ja kansakulttuurin tutkimuksen ja opetuksen […]

Lue lisää

Kovat rasvat ovat edelleen terveydelle epäedullisia Viime vuosina on ilmestynyt lukuisia ruokaa, ravitsemusta ja terveyttä käsitteleviä teoksia. Useissa kirjoissa on esitelty erilaisia vaihtoehtoisiksi luokiteltavia ruokavalioita, vannottu mahdollisimman aidon, perinteisen ja puhtaan ruoan nimeen ja samalla kyseenalaistettu niin sanottu virallinen totuus terveellisen ruokavalion rakentumisesta, kuten kovien rasvojen epäterveellisyydestä. Puskan uutuusteos Raha tai henki edustaa tähän nähden […]

Lue lisää