Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Antiikintutkimuksen seminaari-iltapäivä: Suomalainen antiikintutkimus eilen, tänään ja huomenna

Suomen Ateenan-instituutin ystävät r.y. ja viime vuonna perustettu Antiikintutkimuksen verkosto järjestävät yhdessä antiikintutkimuksen seminaari-iltapäivän, jonka aiheena on ”Suomalainen antiikintutkimus eilen, tänään ja huomenna”. Tilaisuus järjestetään Helsingin yliopiston päärakennuksen vanhan puolen salissa U4072 sekä etänä maanantaina 26.2.2024 klo 14:15–16:00. Tila on esteetön.

Tilaisuudessa puhuvat Suomen Ateenan-instituutin ystävien edustajana väitöskirjatutkija, FM Laura Aho (Helsingin yliopisto) sekä Ateenan-instituutin tutkijaopettaja, VTT, FM Lassi Jakola ja Antiikintutkimuksen verkoston edustajina verkoston puheenjohtaja, FT Laura Nissin sekä tutkijatohtori, FT Samuli Simelius (Helsingin yliopisto) ja väitöskirjatutkija, FM Anna-Maria Wilskman (Helsingin yliopisto). SAIY:n puheenjohtaja, FM Katja Varakas toimii tilaisuuden puheenjohtajana.

Lämpimästi tervetuloa!

Tapahtumaa koskevat tiedustelut voi osoittaa SAIY:n sihteerille ().

* * * * * * * * * * * *

OHJELMA

14.15   Alkusanat
Katja Varakas

14.20   Antiikintutkimuksen verkoston esittely
Laura Nissin

14.30   Aias, heeros myytin ja materian välissä
Laura Aho

14.50   Kaivauksilta vitriineihin ja luokkahuoneisiin – suomalainen antiikintutkimus museonäyttämöllä
Anna-Maria Wilskman

15.10   Antiikin materiaalisen kulttuurin tutkimus: Mitä, kuka ja miksi?
Samuli Simelius

15.30   Näkymiä tieteellisestä instituutista
Lassi Jakola

15.40   Keskustelua

15.55   Loppusanat
Katja Varakas

* * * * * * * * * * * *

Antiikintutkimuksen verkosto (Ave) on vuonna 2023 perustettu monitieteinen verkosto, joka toimii antiikin ja sen jälkivaikutuksen tutkijoiden sekä alan muiden toimijoiden yhdyssiteenä. Sen tavoitteena on aikakauden tutkimuksen edistäminen sekä tutkimuksen yhteiskunnallisen näkyvyyden ja vaikuttavuuden lisääminen Suomessa. Verkoston kotisivut löytyvät osoitteesta https://antiikintutkimus.fi/.

Suomen Ateenan-instituutin r.y. (SAIY) on perustettu vuonna 1986 tukemaan Suomen Ateenan-instituutin toimintaa sekä edistämään Suomen ja Kreikan välistä kulttuurivaihtoa. Yhdistys jakaa tutkijastipendejä ja järjestää jäsenmatkoja Kreikkaan ja muualle asiantuntevien oppaiden johdolla. Kotimaan toimintaan kuuluu mm. esitelmäiltoja, retkiä ja vierailuja kulttuuritapahtumiin ja -kohteisiin sekä Mare nostrum -tapahtuman järjestäminen Villa Lanten ystävät ry:n ja Lähi-idän instituutin ystävät ry:n kanssa. Yhdistyksen jäsenlehti Helikon ilmestyy kahdesti vuodessa. Kotisivut: https://ateenaninstituutinystavat.fi/.

 

Kuva: Eleusis, näkymä Propylaialta mäelle, vasemmalla Panagia Mesosporitissan myöhäisbysanttilaisen kirkon kellotapuli. Katja Varakas.