Tukholmaan meriarkeologinen museo

Luonnos tulevan museon näyttelytiloista

Tukholman Djurgården saa jälleen uuden museon kun Ruotsin valtion merihistoriallinen museo valmistuu vuonna 2020. Museon tarkoitus on säilyttää ja esitellä Itämeren ainutlaatuista kulttuuriperintöä. 

Museo pyrkii tuomaan esille meren pohjassa makaavien hylkyjen tarinoita. Se tulee esittelemään aluksi kaksi poikkeuksellisen hyvin säilynyttä hylkyä, joita on tutkittu silmälläpitäen uuden museon tarpeita. Toinen hylyistä on keskiaikainen Hansakauppiaiden yleisesti käyttämä laivatyyppi koggi 1300-luvulta.

Koggilaivan replika ”Lisa von Lübeck” Kuva: Wolfgang Hägele (Wikimedia Commons)

Toinen museossa esiteltävä hylky on Vaasa-ajalta 1500-luvulta. Tästä hylystä meriarkeologit löysivät muun muassa keittiötarvikkeita ja 20 tynnyriä harkkorautaa. Hylyt sijaitsevat Tukholman eteläisessä saaristossa, eikä niitä ei aiota nostaa ylös, vaan ne esitellään tulevassa museossa erilaisin modernein keinoin käyttäen apuna 3-D mallinnuksia ja dramaturgisia huonetiloja.

 

Uusi meriarkeologinen museo rakennetaan Vasa-laivan läheisyyteen alun perin 1700-luvun alusta periytyviin Ruotsin saaristolaivaston kaleeritelakan laivahalleihin, jonne museon on tarkoitus valmistua 2020. Välittömässä läheisyydessä ovat mm. Vasa-laiva, Viikinkimuseo, ja Abba-museo.

Dykfilm Östersjöns skatter SMM

 

Lisätietoja:

Kommentoi

Vain omalla nimellä kirjoitetut kommentit julkaistaan. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *