Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Antisemitismin kirous – historiassa ja nykyisin

Anssi Halmesvirran ja Tuomas Laine-Frigrenin suomentama ja toimittama Antisemitismin kirous: Kolme kriittistä esseetä (Gaudeamus) kokoaa yksiin kansiin Jean-Paul Sartren, George Orwellin ja István Bibón heti toisen maailmansodan jälkeen kirjoittamat klassikkotekstit. Tervetuloa keskustelemaan tammikuussa julkaistavasta teoksesta Eduskunnan kansalaisinfoon 26.1.2023 klo 18 alkaen.

Sodan kauhut pakottivat Sartren, Orwellin ja Bibón kunkin tahollaan erittelemään juutalaisten kansanmurhaan kulminoituneen antisemitismin syntyä ja olemusta. Miten kaiken kuvittelukyvyn ulottumattomissa oleva oli voinut tapahtua? Sartre lähestyy aihetta piirtämällä kuvan ranskalaisen ”antisemiitin” psykologiasta, ja Orwell kirjoittaa omien havaintojensa pohjalta antisemitismin ilmenemismuodoista Englannissa. Bibó puolestaan kuvaa Unkarin holokaustiin johtaneita historiallisia prosesseja ja pureutuu sikäläisen antisemitismin ytimeen. Hän pohtii samalla armottomia kysymyksiä vastuusta ja syyllisyydestä vuoden 1944 saksalaismiehityksen jälkeen.

Juutalaisvastaisuuteen sisältyviä myyttejä ja stereotypioita purkava kirja auttaa ymmärtämään myös nykyistä antisemitismiä sekä ylipäätään etnisten ja kulttuuristen ennakkoluulojen rakentumista.

Tutustu Antisemitismin kirous: Kolme kriittistä esseetä -teokseen: https://www.gaudeamus.fi/teos/antisemitismin-kirous/

Huom. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen. Ilmoittaudu 24.1.2023 mennessä: https://forms.gle/NjHzYDCS7cwJeJ6x6

Tilaisuuteen saapuvia pyydetään varautumaan turvatarkastukseen. Saapumisohjeet kansalaisinfoon: https://www.eduskunta.fi/FI/naineduskuntatoimii/kansalaisinfo/Sivut/default.aspx

OHJELMA
Avauspuheenvuoro: Erkki Tuomioja, Historioitsijat ilman rajoja
Suomentajien ja toimittajien puheenvuoro: Anssi Halmesvirta ja Tuomas Laine-Frigren
Kommenttipuheenvuoro: Tuija Parvikko
Kommenttipuheenvuoro: Oula Silvennoinen, Historioitsijat ilman rajoja
Paneelikeskustelu: Anssi Halmesvirta, Tuomas Laine-Frigren, Tuija Parvikko ja Oula Silvennoinen
Yleisökeskustelua

Moderaattorina toimii Teivo Teivainen.

Tilaisuuden järjestävät Historioitsijat ilman rajoja ja Gaudeamus.

PUHUJIEN ESITTELYT
Anssi Halmesvirta, D. Phil. (Sussex) on aatehistorian dosentti (Jyväskylän yliopisto) ja Unkarin Tiedeakatemian (MTA) kunniajäsen.

Tuomas Laine-Frigren, FT, on yleisen historian tutkijatohtori Tampereen yliopistossa, jossa hän tutkii lapsuuden ja siirtolaisuuden kokemushistoriaa.

Tuija Parvikko, valtio-opin dosentti, toimii yliopistotutkijana Jyväskylän yliopiston Historian ja etnologian laitoksella professori Pertti Ahosen johtamassa Suomen Akatemia -projektissa Pakkomuuttojen uhrit ja etnokansalliset kategorisoinnit Euroopassa 1943–1948.

Oula Silvennoinen on historian tutkija ja Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentti, joka on perehtynyt antisemitismin, holokaustin ja eurooppalaisen fasismin historiaan.

Teivo Teivainen on maailmanpolitiikan professori Helsingin yliopistossa. Hän on saanut American Sociological Association Hopkins-palkinnon, Yalen yliopiston Amartya Sen -palkinnon ja International Studies Associationin Outstanding Activist Scholar -palkinnon.

LISÄTIEDOT