Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Anu Lahtinen (Helsingin yliopisto): Marttyyri mestauslavalla: Nuoren Flemingin teloitus ja kuolemisen taito 1500-luvun Pohjolassa

Suomen ja Pohjoismaiden historian professori Anu Lahtinen (Helsingin yliopisto) esitelmöi maanantaina 15.1.2018 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) klo 18:00 aiheesta ”Marttyyri mestauslavalla: Nuoren Flemingin teloitus ja kuolemisen taito 1500-luvun Pohjolassa.”

Esitelmän tiivistelmä:

Esitelmässä tarkastellaan vapaaherra Johan Flemingin Turussa vuonna 1599 tapahtunutta teloitusta. Kyseisenä ajankohtana kruununperimyskamppailu johti verisiinkin välienselvittelyihin valtaa tavoitelleen Kaarle-herttuan sekä kruunatun kuningas Sigismundin kannattajien välillä. 1590-luvun lopussa Kaarle-herttua varmisti asemansa hallitsijana; lukuisien oikeudenkäyntien ja teloitusten avulla hän pyrki nujertamaan vastarinnan ja osoittamaan voittoisuutensa. Oikeudenkäynnit ja teloitukset vallankäytön keinoina olivat kuitenkin kaksiteräinen miekka. Teloitettavat eivät alistuneet spektaakkelin passiivisiksi kohteiksi, vaan pyrkivät ylläpitämään ja tuomaan esiin omat tulkintansa, jotka jäivät elämään kirjeissä, viimeisissä puheissa ja perhepiirin muistitiedossa. Hurskaalla ja pelottomalla käytöksellään teloitettava saattoi kääntää myötätunnon puolelleen, niin että hänen kärsimyksensä rinnastuivatkin marttyyrien ja Kristuksen tuskiin. Tällöin teloitukset toimeenpannut hallitsija alkoikin näyttää tyrannilta, 1500-luvun poliittisessa keskustelussa ja propagandassa usein mainitulta hallitsijan irvikuvalta. Vapaaherra Johan Fleming oli yksi kuolemaantuomituista Sigismundin kannattajista, ja hänen kuolemastaan on säilynyt useita kuvauksia. Johan Fleming oli Kaarle-herttuan sukulainen sekä tämän pahimman vastustajan, amiraali ja käskynhaltija Klaus Flemingin (k. 1597) ainoa poika. Aikalaiset näkivät nuoren miehen teloituksessa henkilökohtaisen koston piirteitä. Esitelmässä tarkastellaan aikalaiskuvauksen pohjalta Flemingin kuoleman suhdetta käsityksiin hyvästä kuolemasta ja pohditaan kuolemisen taidon kysymyksiä katolisen ja luterilaisen ajan taitteessa.

Esitelmä on ilmainen ja kaikille avoin.

Tervetuloa!

Tilaisuuden järjestää Suomalaisen Kuolemantutkimuksen Seura ry., https://kuolemantutkimus.com/