Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Ars Moriendi – Keskusteluja kuolemasta ja elämästä

Ars Moriendi/Turku 2020 on osa Ars Moriendi -yhteistyöverkostoa. Sen toteuttavat Turun alueen kirjallisuusterapeutit yhdessä Ars Moriendi -verkoston, Aboa Vetus -museon, Turun yliopiston SELMA-tutkimuskeskuksen sekä Nuorten työpaja Fendarin kanssa.

Ars Moriendi on taidetta, kuolemantutkimusta, esitystapahtumia, keskusteluja ja ihmisiä yhteentuova alusta ja verkosto, jonka teemana on kuolema (http://www.arsmoriendi.fi).

Lisätietoa Turun tapahtumasta: Päivi Kosonen ()

***

17.11.2020, 17.30–19.30/20, Aboa Vetus & Ars Nova, Factory 

Keskusteluja kuolemasta ja elämästä

Tapahtuman ensimmäisenä päivänä keskustellaan elämään ja kuolemaan liittyvistä yhteisistä ja eksistentiaalisista teemoista. Turun yliopiston viisaiden naisten paneelikeskustelussa pohditaan, miten kuolemasta kerrotaan ja miten se kuvitellaan meillä ja muualla. Entä miten siitä kirjoitetaan ja miten sitä käsitellään taiteessa? Keskustelun lopuksi tehdään pieni kirjoitusharjoitus, jossa jokainen saa liittää yhden lauseen osaksi kollektiivista Ars Moriendi -sanataideteosta.

Paneelikeskusteluun osallistuvat kuolemantutkija, antropologi Maija Butters, kulttuurihistorian dosentti Maarit Leskelä-Kärki, uskontotieteen dosentti Tiina Mahlamäki sekä kirjallisuustieteen professori Hanna Meretoja. Paneelin juontaa Päivi Kosonen.

Illalla kuullaan myös Anna-Maria Toivosen musiikkiesitys. Anna-Maria Toivonen on musiikkiterapeutti, kansanlaulaja ja tarinankertoja.

18.11.2020, 17.30–20, Aboa Vetus

Päiväkirjakatkelmia kuolemasta ja elämästä

Toisena päivänä luetaan ääneen elämää ja kuolemaa käsitteleviä päiväkirjakatkelmia. Lukemisten ja yleisökeskustelujen päätteeksi tehdään pieni kirjoitusharjoitus, jossa kaikki osallistujat saavat liittää yhden lauseen osaksi kollektiivista Ars Moriendi -sanataideteosta.

Päiväkirjatekstien lukijoina toimivat kirjoittajat sekä Turun alueen kirjallisuusterapeutit. Tilaisuuden juontaa Hanna Ruohikko.

19.11.2020, 17.30–20, Aboa Vetus

Kirjoituksia kuolemasta ja elämästä

Kolmantena päivänä pidetään luovan kirjoittamisen työpaja. Illan aikana tehdään lyhyehköjä kirjoitusharjoituksia, joissa pohditaan kuolemaa ja päiviä ennen sitä. Kirjoitusharjoitukset tehdään ensisijaisesti itselle, mutta illan aikana niitä on myös mahdollisuus jakaa. Myös kolmantena päivänä osallistujat saavat liittää yhden lauseen osaksi kollektiivista Ars Moriendi -sanataideteosta ja ilta huipentuu yhteisen sanataideteoksen valmistumiseen.

Työpajojen ohjaajina toimivat Turun alueen kirjallisuusterapeutit.