Konferenssit ja seminaarit

Esivanhemmat rikoksen poluilla -Teemalauantai

Syksyn Teemalauantai pidetään etäyhteydellä Zoomissa 23.10.2021 klo 10.00–13.00. Lataa Teemalauantain mainos tästä.

 

Ohjelma
10.00 FT, tutkija Veli Pekka Toropainen: Kaupunkilaisnaisten työt, asema ja oikeudellinen taju 1600-luvulla

Turun raastuvan- ja kämnerinoikeuden pöytäkirjat 1600-luvulla paljastavat, että naiset olivat yhtä aktiivisia toimissaan kuin miehet. Oikeudessa käsitellyt tapaukset kertovat kaupunkilaisnaisten töistä ja eri ammatillisesta toiminnasta sekä heidän asemastaan perheissä ja kaupunkiyhteisössä. Esitelmässä kaupunkilaisnaisten elämä aukeaa uudella tavalla ja siitä muodostuu kokonaiskuva, jonka osasia sukututkija voi käyttää omassa tuomiokirjatutkimuksessaan.

 

11.00 FM, ylitarkastaja Mervi Lampi: Kirkonkirjoista käräjäpöytäkirjoihin

Sukututkija törmää esivanhempiensa rikos- ja rangaistusmerkintöihin yleensä ensin rippikirjoissa. Esitelmässä kerrotaan, miten tapahtuneesta rikoksesta tai saadusta rangaistuksesta voi löytää lisätietoja mm. tuomiokuntien käräjäpöytäkirjoista.

 

12.00 FT, tutkija Jukka Partanen: Sotilaat tuomiolla

Itsenäisen Suomen sotaväessä tehdyt rikokset käsiteltiin sotaoikeuksissa. Sodan aikana rintamalla toimi lisäksi kenttäoikeuksia, joissa käsiteltiin yli 60 000 rikosta. Sota- ja kenttäoikeuksien asiakirjat ovat tärkeitä lähteitä sukututkijoille sekä oikeus- ja sotahistorioitsijoille.

 

Kukin esitelmä kestää noin 45 minuuttia, jonka jälkeen kysymyksiin ja keskustelulle varataan aikaa korkeintaan 15 minuuttia. Tilaisuus on maksuton, mutta osallistumiseen vaaditaan ennakkoilmoittautuminen Sukututkijan verkkokaupassa.