Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

PERUTTU: Glossa ry:n kuukausiesitelmä: Jeanette Lindblom, ”Koodit ja käytäntö – naiset navigoimassa kaupungin topografiaa varhaisessa Bysantissa”

”Koronavirusepidemian takia olemme päättäneet siirtää Glossan jäljellä olevat kevään esitelmäillat ensi syksylle.  Glossa ry:n kuukausiesitelmä: Jeanette Lindblom, ”Koodit ja käytäntö – naiset navigoimassa kaupungin topografiaa varhaisessa Bysantissa” 18.3. on siis peruttu.

FT Jeanette Lindblom kertoo Glossan esitelmäillassa väitöskirjatutkimuksestaan. Abstrakti: ”Bysantissa, niin kuin monissa historiallisissa yhteisöissä, julkinen tila katsottiin olevan miesten luonnollinen ympäristö, kun taas koti oli naisten valtakuntaa. Yhteiskunnan sosiaaliset koodit ja tapakulttuuri vaativatkin kunniallisilta naisilta siveellistä käyttäytymistä ja liiallisen julkisen esiintymisen välttämistä. Käytännössä naiset kuitenkin osallistuivat yhteiskunnan elämään sekä arjessa että juhlassa. Sukupuolen lisäksi, naisen yhteiskuntaluokka, siviilisääty ja ikä, sekä tilaisuuden topografinen sijainti ja laatu vaikuttivat siihen, miten naiset osallistuivat yhteiskunnan toimintaan ja olivat läsnä julkisessa tilassa. Käyttäytymiskoodien ja arjen käytäntöjen välillä naiset navigoivat toimiaan ja tekemisiään yhteiskunnassa.”