Konferenssit ja seminaarit

Helena Ranta Forum: Muistaminen ja unohtaminen 14-16

Tervetuloa toista kertaa järjestettävään Helena Ranta Forumiin 30.8. klo 14–16! Seminaari syventyy muistamisen ja unohtamisen merkitykseen konfliktinratkaisussa ja menneisyyden vääryyksien sovittamisessa. Forumia voi seurata suorana verkkolähetyksenä ja koko ohjelma tulkataan viittomakielelle.

Miksi entisten siirtomaiden asukkaat kaatavat siirtomaaisäntien patsaita? Miksi ihmisen muisti ja oikeusprosessit sopivat välillä huonosti yhteen? Miten kurdeihin kohdistunut sorto vaikuttaa kansan identiteettiin?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Helena Ranta Forumissa, jonka teemoina ovat muistaminen ja unohtaminen.

Helena Ranta Forum on vuosittain järjestettävä seminaari, joka keskittyy humanitääriseen työhön, konfliktien ratkaisemiseen sekä ihmisoikeuksiin. Forum kokoaa yhteen päättäjät ja kansalaiset sekä tutkijat ja käytännön toimijat keskustelemaan, jakamaan tietoa ja etsimään yhdessä keinoja totuuden esille saamiseksi, kärsimyksen vähentämiseksi ja ihmisoikeuksien edistämiseksi.

Seminaari järjestetään toista kertaa 30.8. ja sitä voi seurata suorana verkkolähetyksenä. Vuonna 2021 Helena Ranta Forum järjestetään Suomen kulttuurirahaston tuella.

 

”Tärkeämpää kuin se mitä muistamme, on se mitä emme saa unohtaa”, sanoo professori Helena Ranta, joka on tehnyt elämäntyönsä oikeushammaslääkärinä ja selvittänyt ihmisoikeusloukkauksia useiden konfliktien jälkeen.

”Helena Ranta Forumin tavoitteena on syventää ymmärrystä ja avata keskustelua moniulotteisista kysymyksistä, jotka vaikuttavat konfliktien ja ihmisoikeusloukkausten jälkeen ihmisiin ja yhteiskuntiin jopa sukupolvien ajan”, kertoo Helena Ranta Forumin puheenjohtaja Jenni Laakso.

Seminaarin avaavat ulkoministeri Pekka Haavisto ja professori Antti Sajantila. Tutkijapuheenvuoroissa oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman käsittelee muistin toiminnan ja oikeusprosessien ristiriitoja ja historiallis-yhteiskunnallisen kasvatuksen professori emerita Sirkka Ahonen pohtii, voiko yhteisöjä estää hakemasta moraalista oikeutusta menneisyydessä koetuille vääryyksille.

Muistamisesta ja unohtamisesta kriiseissä ja konflikteissa keskustelevat Gelawej Viyan Planista, Jama Egal Kirkon ulkomaanavusta sekä Natalie Gerbert Monika-Naisista.

Kuuroihin ja viittomakieliseen yhteisöön kohdistuneista oikeudenloukkauksista puhuvat tutkija Maija Koivisto ja Ihmisoikeusliiton ihmisoikeuksien asiantuntija Aija Salo. Seminaarin päättävät Suomen sisällissodan perintöä tutkinut dosentti Ulla-Maija Peltonen sekä Helena Ranta.

JATKOKESKUSTELU TURUN YLIOPISTOLLA: 30.8. 2021 klo 16.15–17.30

Aika: Maanantai 30.8. 2021 klo 16.15–17.30
Paikka: Publicumin Pub2 -salissa, Assistentinkatu 5, Turun yliopisto
Järjestäjä: Turun yliopisto, Yleinen historia

    Keskustelijat
Professori Anne Heimo (Folkloristiikka)
Yliopistonlehtori, dos. Heino Nyyssönen (Valtio-oppi)
Tutkijatohtori, dos. Reima Välimäki (Kulttuurihistoria)

Puheenjohtaja: Yliopisto-opettaja, dos. Pertti Grönholm (Yleinen historia) keskustelu klo 16-17 on Turun yliopiston Publicumin Pub2 -salissa, jota voi seurata etänä:

https://echo360.org.uk/section/6eb90822-a044-4c65-90b8-08e376369438/public

Salissa pääsee seuraamaan etänä myös HRForumin seminaaria klo 14-16.

Osallistumisrajoitus: EDU2-luentosaliin mahtuu turvavälein enimmillään 25 henkilöä. Paikat täytetään saapumisjärjestyksessä.

Helena Ranta Forumin järjestävät yhteistyössä Suomen ulkoministeriö, Helsingin yliopisto, Suomen UN Women, Suomen 1325-verkosto, Kirkon ulkomaanapu, Ihmisoikeusliitto, Plan International Suomi, Suomen YK-liitto, Suomen Akateemisten Naisten Liitto, Laajan turvallisuuden verkosto Wider Security Network, Historioitsijat ilman rajoja Suomessa sekä Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus.