Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Historia nyt! Heta Lähdesmäki: Susien paikat 1900-luvun Suomessa

Historia nyt! -luentosarja pyörähtää kevään osalta käyntiin tiistaina 4.2. Luennon pitää vastikään kulttuurihistorian oppiaineessa väitellyt Heta Lähdesmäki aiheella ”Susien paikat 1900-luvun Suomessa – Susista, mielikuvista ja monilajisen historian tutkimisesta”. Luento järjestetään Turun kaupunginkirjaston pääkirjastossa Studio-tilassa, ja luento alkaa klo 18:00. Lämpimästi tervetuloa!

Historia nyt! -luentosarjan järjestävät yhteistyössä Turun historiallinen yhdistys ja Turun kaupunginkirjasto.

***

Heta Lähdesmäki, FM, väitellyt: Susien paikat 1900-luvun Suomessa – Susista, mielikuvista ja monilajisen historian tutkimisesta

Viime vuosisadan aikana susien esiintymisessä ja yhteiskunnallisessa asemassa tapahtui suuria muutoksia. Tuolloin syntyi myös useita edelleenkin voimassa olevia mielikuvia susien fyysisestä sijainnista, kuten käsitys häirikkösusista. FM (väitellyt) Heta Lähdesmäki tarkasteli kulttuurihistorian väitöskirjassaan Susien paikat. Ihminen ja susi 1900-luvun Suomessa susien fyysistä sijaintia ja siihen liittyviä mielikuvia. Tutkimus osoitti mielikuvien syntyneen, voimistuneen ja tulleen haastetuiksi lajienvälisessä suhteessa, erilaisten ihmisryhmien ja susien toimesta. Molemmat lajit vaikuttivat myös siihen, millainen susien fyysinen sijainti kulloinkin oli. Lähdesmäki valottaa esitelmässään, millaista susien esiintyminen 1900-luvun Suomessa historiallisten aineistojen valossa oli sekä avaa ja purkaa erilaisia viime vuosisadalla voimistuneita tai syntyneitä käsityksiä. Lisäksi esitelmässä pohditaan, miten historiantutkimuksen parissa on mahdollista tutkia ihmisten lisäksi muita eläimiä.

FM (väitellyt) Heta Lähdesmäki on historioitsija ja Yhteiskunnallisen ja kulttuurisen eläintutkimuksen seuran, YKES ry:n puheenjohtaja. Hän väitteli 18.1.2020 Turun yliopiston kulttuurihistorian oppiaineesta. Tällä hetkellä Lähdesmäki työskentelee monitieteisessä, Seilin saaren luontoa tutkivassa Elämän saari -hankkeessa.