Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Historia nyt! -luento: Rikotut lupaukset. Esiaviolliset suhteet Ruotsin yliopistokaupungeissa 1600-luvulla

Tervetuloa Turun historiallisen yhdistyksen järjestämälle Historia nyt! -luennolle. Luento järjestetään ensi tiistaina 2.11. klo 18:00-19:30 Turun pääkirjaston Studiossa, osoitteessa Linnankatu 2, Turku. Luennoitsijana on FT Mari Välimäki.
Luento kaikille avoin tilaisuus!

Luentoa voi seurata myös verkossa Facebook-livelähetyksenä tapahtumasivun kautta: https://www.facebook.com/events/4138226789618945/.Lähetystä voi seurata ilman Facebook-tunnuksia ja luennot ovat
katseltavissa kaksi viikkoa tapahtuman jälkeen.

***
FT Mari Välimäen luento perustuu hänen väitöskirjaansa Rikotut lupaukset. Esiaviolliset suhteet ja toimijuus Ruotsin yliopistokaupungeissa 1600-luvun lopulla. Luennolla tarkastellaan turkulaisten ja uppsalalaisten nuorten suhteita: ketkä päätyivät yhteen, mitä nuoret tekivät yhdessä ja miten suhteet päättyivät. Tietomme uuden ajan alun esiaviollisista suhteista perustuvat pääosin oikeuslähteisiin, sillä salavuoteudesta tai rikotusta avioliittolupauksesta jäi jälki tuomiokirjoihin. Väitöskirjan ja esitelmän päälähteinä toimivat Uppsalan yliopiston ja Turun kuninkaallisen akatemian konsistorien pöytäkirjat sekä Turun kaupungin tuomioistuinten pöytäkirjat.

Välimäki tuo esiin, miten nuoret naiset ja miehet toimivat tuomioistuimissa, kun heidän suhteitaan käsiteltiin oikeudessa. 1600-luku muistetaan kiristyneestä siveysrikoslainsäädännöstä, jolla oli vaikutuksensa sekä naisiin että miehiin. Ei kuitenkaan ollut itsestään selvää, että nainen oli kohtaloonsa tyytynyt uhri – hänellä oli laintulkinnan mukanaan tuoma oikeus vaatia mieheltä korvausta rikotusta avioliittolupauksesta ja näin mahdollisuus ajaa omaa asiaansa.

Väitöskirjan sähköinen versio on avoimesti saatavilla verkossa:
https://www.utupub.fi/handle/10024/151280