Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Historian käyttö sodan propagandassa ja retoriikassa

Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyksen myötä historian käyttö sodan oikeuttajana sekä osana viholliskuvia ja sotapropagandaa on jälleen eurooppalaista todellisuutta. Putinin Venäjä perustelee toimiansa historiaan ankkuroituvilla symboleilla ja kertomuksilla sekä demonisoimalla ukrainalaisia vahvasti ladatuilla nimityksillä. Myös Ukraina ja sitä tukevat länsimaat hyödyntävät historiallisia käsitteitä, viholliskuvia ja symboliikkaa. Eurooppalaisten valtioiden suhtautuminen Venäjän aggressioon on jakautunutta, missä niin toisistaan eroavilla historiallisilla kokemuksilla ja erilaisella historiatietoisuudella kuin historiapolitiikallakin on oma roolinsa.

Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen keskustelutilaisuudessa pohditaan sitä, miten historiallista tietoa, symboleja ja kertomuksia on käytetty Euroopassa meneillään olevassa sodassa. Lisäksi keskustellaan siitä, miten historioitsijat voisivat paremmin tunnistaa ja ehkäistä historiallisen tiedon tahallista vääristelyä ja vääristellyn tiedon käyttöä konfliktien yhteydessä.

Keskustelijoina ovat Historioitsijat ilman rajoja -yhdistyksen puheenjohtaja Erkki Tuomioja, professori emerita Sirkka Ahonen (Helsingin yliopisto), dosentti Pertti Grönholm (Turun yliopisto) ja dosentti Pia Koivunen (Turun yliopisto). Keskustelun moderaattorina toimii yhdistyksen pääsihteeri Heta Hedman.

Keskustelutilaisuus pidetään 19.10.2022 klo 17.00-18.30 Tampereen yliopistolla, Linna-rakennuksen Väinö Linna-salissa Kalevantie 5. Tilaisuuteen ei ole ennakkoilmoittautumista.

Tervetuloa!

Keskustelutilaisuus on osa valtakunnallisia Historiantutkimuksen päiviä, jotka järjestetään kuudetta kertaa 20.-22.10.2022 Tampereella. Historioitsijat ilman rajoja – yhdistyksen keskustelutilaisuus on ilmainen ja kaikille avoin eikä vaadi ennakkoilmoittautumista. Muuhun Historiantutkimuksen päivien ohjelmaan on osallistumismaksu ja ennakkoilmoittautuminen. Päivien ohjelmaan kuuluu kutsuttujen esitelmien lisäksi työryhmiä sekä vapaamuotoisempaa ohjelmaa. Historiantutkimuksen päivien järjestäjinä ovat Tampereen yliopiston historian oppiaine ja Suomen Historiallinen Seura. Lisätietoa ja ilmoittautuminen Historiantutkimuksen päiville!

Lisätietoa tilaisuudesta:

Pääsihteeri Heta Hedman
Historioitsijat ilman rajoja Suomessa ry

puh. 0406608979

Kuva: Pavel Neznanov / Unsplash