Muut tapahtumat

Historian termistö nettiin kaikkien käyttöön

Historian termistö osaksi Tieteen termipankkia! Historian aihealueen esittely, Agricola-verkko sekä keskustelu historia-alan verkkopalveluista ja niiden merkityksestä.

Tieteen termipankki* on jo joitakin vuosia toiminut, lukuisien tieteenalojen asiantuntemusta yhdistävä avoin verkkopalvelu, väylä suomenkielisen tieteellisen sanaston ja terminologian äärelle. Nyt myös historia on nyt liittynyt mukaan.

Tieteen termipankin historian aihealue on uusi, kehittyvä ja mielenkiintoinen palvelu siinä missä Agricola-verkko on asemansa jo vakiinnuttanut palvelu, jossa toteutettiin vuonna 2018 merkittäviä uudistuksia. Mikä on niiden merkitys?

Historian termistö suomeksi nettiin –  Tieteen termipankin historian aihealue esittäytyy – seminaari Tieteiden talossa ma 11.2.2019 klo 17-19.

Ohjelma:

17.00 Tervetuliaissanat,  SHS:n puheenjohtaja dos. Sari Katajala-Peltomaa

17.10 Tieteen termipankin tervehdys – Termipankin johtaja Tiina Onikki-Rantajääskö, Helsingin yliopiston Suomen kielen professori

17.20 Historian termistö Tieteen termipankissa: millä periaatteilla työtä tehdään, mitä verkossa on jo ja mitä tapahtuu seuraavaksi – Historian aihealueen koordinaattori Jouko Nurmiainen, Helsingin yliopisto

17.50 Agricola – Suomen historiaverkosta humanistiverkoksi – Agricolan päätoimittaja ja koordinaattori Tapio Onnela, Turun yliopisto

18.00–19.00 Keskustelu historia-alan verkkoresurssien tiedeyhteisölle ja tieteen yleisöille tarjoamista mahdollisuuksista: Miten historia-alan eri verkkopalvelut tukevat toisiaan ja löytävät yleisönsä sosiaalisen median ja valeuutisten aikakaudella? Mikä on tieteelliseen tutkimukseen perustuvaa tietoa jakavien, avoimesti saatavilla olevien verkkoportaalien merkitys toisaalta tiedeyhteisölle ja toisaalta suurelle yleisölle?

Kommentaattorina Historiallisen Aikakauskirjan päätoimittaja, prof. Anu Lahtinen, Helsingin yliopisto.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Lisätietoja Jouko Nurmiainen () tai Julia Burman ()

*Termipankki tarjoaa luotettavia, asiantuntijoiden laatimia ja tarkastamia määritelmiä, selitteitä ja käännösvastineita tieteellisistä termeistä ja käsitteistä niin akateemisen yhteisön, kouluopetuksen kuin kenen hyvänsä tiedonhaluisen kansalaisen tarpeisiin.