Muut tapahtumat

”Hitusen hämyä 2019: Historia” -elokuvafestivaali

Ensimmäistä kertaa Suomessa: historiallisen elokuvan festivaali!

Hämeenlinnassa koetaan 25.–27.10. monella tapaa historiallinen tapahtumakokonaisuus, kun Kino Tavast ry ja Hämeenlinnan Historiallinen Seura ry järjestävät yhteistyössä ”Hitusen hämyä 2019: Historia” -elokuvafestivaalin.

Näytösten ja asiantuntijaluentojen paikka on teeman arvoinen: Hämeen keskiaikaisen linnan Kirkkosali (3. kerros). Teemoiltaan ja visuaalisesti moni-ilmeinen elokuvatarjonta vaihtelee Monty Pythonista Sofia Coppolaan ja Akira Kurosawaan, ja syvälle elokuvahistoriaan päästään mykkäklassikko Jeanne d’Arcin kärsimyksen (1928) myötä. Sitä säestää Susanna Viljanmaa säveltämällään elektronisella musiikilla – erikoisuutena theremin, jonka
harvoja taitajia hän on Suomessa.

Elokuvaelämyksiä pohjustavat ja kontekstoivat luennoillaan Monty Python -tohtori Rami Mähkä (Turun yliopisto), hämeenlinnalainen kirjailija ja väitöskirjatutkija, FM Niina Mero sekä samuraielokuvien ja -kulttuurin maailmaan johdattava FM Taneli Hiltunen (Turun yliopisto).

Festivaalisivustolta löytyy ohjelma kokonaisuudessaan, ja linkeistä pääsee ostamaan niin yksittäisten näytösten ja luentojen lippuja kuin koko festivaalin kattavan alepaketinkin, jotka ovat myynnissä Kino Tavast ry:n lippukaupassa festivaalin alkamiseen saakka. Sanaa saa levittää!
Festivaaliblogissa julkaistaan festivaalielokuviin ja niiden ohjaajiin liittyviä taustoittavia juttuja, ja sivustolle tulee tästä viikosta lähtien myös vieraiden haastatteluja. Uusista postauksista tulee tietoa tapahtumakokonaisuuden Facebook-sivulle.

Pilke silmäkulmassa tehty keskiaikahenkinen promovideo on puolestaan katsottavissa Kino Tavastin YouTube-kanavalta:

Tervetuloa viihtymään linnan hämyisään tunnelmaan!