Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Ikkunat auki Venäjälle – Anna-Lena Laurén kertoo kokemuksistaan nyky-Venäjällä

Anna-Lena Laurénin aiheena on toimittajan työ Venäjällä sekä venäläisen yhteiskunnan nykytilanne. Kommenttipuheenvuoron esittää poliittisen historian dosentti Ville Soimetsä. Tilaisuus on seurattavissa myös suoratoistona Facebook Livessä.

Toimittaja ja kirjailija Anna-Lena Laurén puhuu pääkirjaston Studiossa järjestettävässä yleisötilaisuudessa ja vastaanottaa samalla Olavi Paavolainen -mitalin, jonka myöntää Olavi Paavolainen -seura. Tilaisuuden päättää yleisökeskustelu. – Frågor kan också ställas på svenska.

Tilaisuuden ohjelma

Tilaisuuden avaus: Olavi Paavolainen -seuran puheenjohtaja Tapio Onnela
Olavi Paavolainen -mitalin sekä saajan esittely ja mitalin jako: professori Kari Immonen
Toimittaja, tietokirjailija Anne-Lena Laurénin puheenvuoro: Kokemuksia nyky-Venäjältä
Poliittisen historian dosentti Ville Soimetsän kommenttipuheenvuoro: Putinin Venäjän historiapolitiikka ja myytit
Kysymyksiä ja keskustelua
Laurén työskentelee Moskovassa Hufvudstadsbladetin ja Dagens Nyheterin kirjeenvaihtajana ja kirjoittaa säännöllisesti myös mm. Suomen Kuvalehteen. Vuosina 2006–2010 hän oli Yleisradion kirjeenvaihtajana Moskovassa. Laurén on syntynyt Paraisilla 1976 ja opiskellut valtiotieteitä, kirjallisuutta ja venäjää Åbo Akademissa. Hänen ruotsiksi ja suomeksi ilmestyneitä kirjojaan ovat Hulluja nuo venäläiset (2009), Vuorilla ei ole herroja (2009), Sitten saavuin Moskovaan (2010), Kuinka kallis vapaus (2013) Ukraina – rajamaa (Peter Lodeniuksen kanssa, 2015) sekä Samettidiktatuuri (2021)

Olavi Paavolainen -mitali on Olavi Paavolainen -seuran myöntämä tunnustus. Mitalin myöntämisen perusteena on kirjailija Olavi Paavolaisen (1903–1964) henkistä perintöä kunnioittava yhteiskunnallis–kulttuurisiin keskusteluihin osallistuminen ja kansainvälisten ilmiöiden ja virtausten ymmärrystä edistävä toiminta. Laurén on Venäjän ja venäläisyyden ja laajemminkin entisen Neuvostoliiton alueen analyyttisimpia ja tarkkanäköisimpiä asiantuntijoita ja kirjailijoita Suomessa ja Pohjoismaissa. Hän kirjoittaa kriittisesti ja inhimillisesti ja liikkuu sujuvasti yksityisestä yleiseen.

Olavi Paavolainen -mitalin aiemmat saajat ovat kirjailija Jörn Donner (2005), professori Kai Laitinen (2009) sekä virolainen kääntäjä Piret Saluri (2012). Mitalin on suunnitellut kuvanveistäjä Mika Linto-Vaara.

Anna-Lena Laurénille on aiemmin myönnetty lukuisia merkittäviä journalismipalkintoja, muun muassa Tiedonjulkistamisen valtionpalkinto 2010, Suomen Kuvalehden journalistipalkinto 2013 sekä Vuoden journalisti 2021.

Olavi Paavolainen -seura on kirjailijoiden valtakunnalliseen nimikkojärjestöön kuuluva yhdistys, joka julkaisee Paavolaiseen ja hänen aikaansa ja teemoihinsa liittyvää kirjallisuutta sekä järjestää tähän tematiikkaan liittyviä tilaisuuksia.

Linkit:
Tapahtuman striimilinkki (Facebook Live)
Anna-Lena Laurén (Twitter)
Anna-Lena Laurén (Teos)
Ville Soimetsä (Turun yliopisto)
Olavi Paavolainen -seura

Kuvat: Anna-Lena Laurénin kuva on ottanut Oksana Yushko