Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Itkuvirret – kaikonnutta vai kukoistavaa. Yleisöluento ja konsertti.

Tiedettä ja taidetta yhdistävä Kyynelkanavat-hanke, SKS ja Karjalan Sivistysseura kutsuvat kaikki itkuvirsiperinteestä kiinnostuneet osallistumaan kansainvälisen itkuvirsikonferenssin suomenkieliseen yleisöpäivään. Kyynelkanavat-hankkeen tutkijat kertovat luennolla itkuvirsistä nyky-Suomessa eri näkökulmista. Luennon jälkeen konsertissa esiintyvät Lummo Kati leelokoor ja Surento-yhtye.

Lummo Kati leelokoor on setukaisten perinteiseen leelo-runolauluun erikoistunut kuoro Virosta Setumaalta. Kuoro on perustettu vuonna 2019 ja sen päätavoite on laulaa ja oppia setukaisten leeloperinnettä. Setukaiset ovat itämerensuomalainen kansa Kaakkois-Virossa. Leelo on setukaisten omaperäistä moniäänistä laulua, joka on vuodesta 2009 kuulunut UNESCON aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.

Surento on kolmen kansanlaulajan ja itkijän yhtye, joka sai alkunsa Kyynelkanavat-hankkeessa vuonna 2021. Surennossa laulavat Liisa MatveinenEmmi Kuittinen ja Emilia Kallonen. Ohjelmistossa on perinteisten itkuvirsien lisäksi runolaulu sekä yhtyeen jäsenten omaa perinteestä inspiroitunutta musiikkia. Yhtye on esiintynyt eri tapahtumissa ympäri Suomea.

Yleisöluennolle on vapaapääsy. Konserttiliput ovat myynnissä ovella ja ennakkoon. Linkki ennakkomyyntiin ilmoitetaan konferenssin sivulla huhtikuun loppuun mennessä.

Kansainvälisen konferenssin tieteellinen, englanninkielinen ohjelma on 16.–17.5. klo 9–18 SKS:n juhlasalissa. Tieteelliseen ohjelmaan voi tutustua konferenssin verkkosivulla. Konferenssin koko ohjelma on vain ennakkoon ilmoittautuneille. Ilmoittautuminen on auki 15.4. saakka.

 

Ohjelma

15.30 Kyynelkanavat-hankkeen tutkijat: Itkuvirret, perinne ja uudet yhteydet

16.10 FT, dosentti Elina Hytönen-Ng ja musiikkipedagogi Emilia Kallonen: Itkupiiri ja sen merkitykset osallistujille

16.25 TM Riikka Patrikainen: Ortodoksisuus ja karjalainen itkuvirsiperinne

16.40 FT Viliina Silvonen: Itkuvirret esittävänä taiteena ja musiikin inspiraationa.

17.30 kahvitauko

18.00 Konsertti: Lummo Kati leelokoor & Surento. Sukukansojen lauluja ja itkuja.

Konserttiliput 15 € / 10 €*, alle 15-vuotiaat ilmaiseksi (*opiskelijat, eläkeläiset, työttömät)

 

Lämpimästi tervetuloa!

SKS:n juhlasaliin mahtuu 100 henkeä.

Sisäänkäynti liikuntaesteisille on SKS:n Mariankadun puoleiselta ulko-ovelta (ks. Esteettömyys).