Konferenssit ja seminaarit

Jyväskylän Kevät

Kuva: Taideyliopiston vararehtori, kuvataiteilija Jaana Erkkilä-Hillin puupiirros Kylväjä

 

Jyväskylän Kevät 2022. Kymmenes Jyväskylän Kevät,

Teemana SIVISTYS

Webinaareja sekä verkkoesitelmiä ja -keskusteluja, järjestää Lassi Nummen nimikkoseura

Kokoaja Katriina Kajannes

Suojelijana filosofian tohtori Matti Kuhna

Jyväskylän Kevään kotisivu päivittyy tähän  https://jyvaskylankevat2022.blogspot.com/
OHJELMA – MUUTOKSET MAHDOLLISIA

Tapahtumat ovat maalis–huhtikuussa. Ne ovat seurattavissa Jyväskylän Kevään Youtube-kanavalla. Webinaareihin voi lisäksi osallistua Zoomissa ja Facebookissa Jyväskylän Kevät 22 -sivulla, jolle tulee tarkemmat ohjeet. Ne löytyvät myös Jyväskylän tapahtumakalenterista.

Järjestäjät pidättävät oikeuden pieneen päivämäärien siirtymiseen. Erityisesti webinaarit saattavat tulla Youtubeen vasta muutaman päivän kuluttua siitä, kun ne on pidetty Zoomissa.

https://www.youtube.com/channel/UCxe12jOe4JzjhFSGNAftnNw

 

Lassi Nummen seurassa Dosentti Katriina Kajanneksen artikkeli ilmestyy maaliskuussa.

Artikkelista selviää, millainen yhdistys on tapahtuman järjestävä Lassi Nummen seura ry. Tekstin luettuaan tietää, kuka Lassi Nummi oli, miksi tämän järjestön kotipaikka on Jyväskylä, mitä toimintaa sillä on ja miksi se toteuttaa Jyväskylän Kevään.

https://lassinummenseurassa.blogspot.com/

 

17.3. klo 18 Sivistys Professori Eero Tarasti ja kasvatustieteen tohtori, filosofian lisensiaatti Mikko Ketovuori. Puheenjohtajana filosofian tohtori Matti Kuhna. Webinaari.

Sivistys on tietoja, taitoja ja asenteita, jotka omaksutaan. Mitkä ovat sivistyksen merkkejä, ja ovatko ne samoja ajasta toiseen? Keskustelussa pureudutaan sivistyksen sisältöihin ja sen antiin yksilölle ja yhteisölle. Entä mikä on taiteiden, humanistisuuden, ekologisuuden ja yhteiskunnallisuuden sija sivistyksessä?

30.3. klo 18   Sivistys ja suomalaisuus Professori Eero Tarasti ja kirjailija Riitta Cankoçak. Puheenjohtajana filosofian tohtori Matti Kuhna. Webinaari.

Webinaarissa pohditaan, mikä asema sivistyksellä on suomalaisuudessa ja mikä on Suomen paikka Euroopan sivistyksessä. Kuuluuko sivistys tulevaisuudessakin kaikille, vai syntyykö sen erilaisesta määrästä eriarvoisuutta?

5.4. klo 14  Miten maailman muutos näkyy taiteessa ja taideopetuksessa

Vararehtori Jaana Erkkilä-Hill, professori Anita Seppä ja lehtori Marika Orenius.

Joudumme jatkuvasti pohtimaan kysymyksiä yhdenvertaisuudesta, ekokriisitä, dekolonisaatiosta, identiteettikysymyksistä jne. Joskus tuntuu, ettei enää puhuta taiteen kielestä sellaisenaan juuri mitään.

7.4. klo 18 Vanhojen kohtelu, sivistyksen mitta

Professori Teppo Kröger ja järjestöasiantuntija Ahti Ruoppila, puheenjohtajana vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo. Webinaari.

Asiantuntijat keskustelevat siitä, onko vanhoilla hoiva- ja ihmisoikeusvajetta ja mitä muuta merkillepantavaa on vanhojen tilanteessa. Tulisiko ikäihmisiä kuunnella enemmän heitä koskevissa asioissa? Ongelmat tiedetään, entä niiden ratkaisut.

8.4. klo 12 Runoilija Timo Suutarinen keskustelee runoilija, väitöskirjatutkija Vesa Lahden kanssa kirjastaan Eikä varjoja enää ole.

Maaliskuussa ilmestynyt kokoelma on toinen Suutarisen holokaustiaiheinen runokokoelma. Se havainnollistaa ja tuo lähelle juutalaisvainot ja antaa äänen sen uhreille. Suutarisen lyriikka ei kuitenkaan keskity vain menneisyyteen, vaan se pitää samalla kuvastinta sinun ja minun edessä.

12.4. klo 14 Miten yliopisto kohtelee taiteentutkimusta ja yhteiskuntatieteitä?

Kirjastonjohtaja emeritus Ilkka Hirvi ja muita. Webinaari.

Viime vuosina on taitettu peistä musiikkitieteen ja kotimaisen kirjallisuuden puolesta. Ovatko keskeiset humanistiset tieteet ja yhteiskuntatieteet käyneet tarpeettomiksi? Webinaari valaisee nykysuuntauksen taustalla olevia arvoja ja ihmiskäsitystä sekä suuntauksen seurauksia. Korostuuko koulutus nykyään liikaa pelkkänä välineenä ns. työelämää varten sivistyksen kustannuksella?

23.4. klo 14 Yliopettaja, filosofian tohtori Lena Segler-Heikkilän esitelmä Uuden alku ja kasvu

Esitelmä valottaa sivistyksen eri alueita, joita Lena Segler-Heikkilä itsekin edustaa. Sivistys nähdään yksilön, yhteisön ja kulttuurin uudistumisena ja ihmisen jatkuvana kasvuna. Sivistyksen asteet ja vaiheet noudattavat elimellistä kasvutapaa.

28.4. klo 14 Onko Lassi Nummi kristillinen kirjailija?

Filosofian tohtori Matti Kuhna

Matti Kuhna, joka on väitellyt kotimaisesta kirjallisuudesta, on kirjoittanut Lassi Nummen kaunokirjallisesta tuotannosta artikkeleita ja esitelmöinyt siitä. Lisäksi hän on toinen toimittaja kirjassa Puolesta ja vastaan – esseitä kirjoista ja aatteista, joka koottiin Nummen nimikkoseuran toimesta. Nyt hän pohtii sitä, miten keskeistä kristillisyys on kirjailijan runoissa. Onko Raamatunkäännöskomitean pitkäaikainen kirjailijajäsen kristillinen kirjailija?

 

Kiitos esiintyjille ja yhteistyökumppaneille!

 

Tietoja

Katriina Kajannes


TAPAHTUMAN HINTA
Vapaa pääsy

TAPAHTUMAN JÄRJESTÄJÄ
Lassi Nummen seura ry