Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Kätketyt taikaesineet – Reformaatioajan kansanuskoa arkeologian silmin

Maanantaina 30.10. klo 17.00 Turun tuomiokirkossa.
FT Sonja Hukantaival (Turun yliopisto) pitää luennon aiheesta Kätketyt taikaesineet – Reformaatioajan kansanuskoa arkeologian silmin. Luento on avoin, lämpimästi tervetuloa!

Abstrakti:
Elämään on kuulunut erilaisia taikoja varmistamaan karjan menestyminen, sadon kasvu ja ihmisten terveys. Uskonnon viralliseen oppijärjestelmään kuulumattomia uskomuksia ja tapoja kutsutaan kansanuskoksi. Suomalainen kansanusko on erittäin hyvin tunnettua 1800-luvun osalta ja jonkin verran dokumentoitu 1600- ja 1700-lukujen osalta. Tätä vanhempien aikojen perinteet ovat vielä toistaiseksi vähemmän tunnettuja. Kaiken ikäisiin maakerroksiin kätkeytyy kuitenkin monenlaisia todisteita kansanuskoon luettavista tavoista. Aina silloin tällöin arkeologit kaivavat niitä ylös.

Erityisesti rakennuksiin kätkettyjä esineitä, joiden tarkoitus on usein ollut suojella taloa, löytyy toisinaan arkeologisilla kaivauksilla. Tässä luennossa kerrotaan, minkälaisia löytöjä on tullut esiin reformaatioajalta. Lisäksi reformaatioajan löytöjä peilataan aikaisempien ja myöhempien aikojen löytöihin sekä pohditaan muutoksia ja jatkuvuutta perinteissä. Luennossa kuvataan myös miten menneisyyden kansanuskoa tutkitaan arkeologisesti.

***
Luento on osa TUCEMEMSin yleisöluentosarjaa Kirkko keskellä muutosta. Reformaation vaikutus kulttuuriin ja kirkkoon. Luennot järjestetään maanantaisin klo 17.00–18.30 Turun tuomiokirkossa. Luennoille on vapaa pääsy.

Lämpimästi tervetuloa!

Syksyn ohjelma
18.9. Professori Jyrki Knuutila: Reformaatio ja liturgiset muutokset Turun tuomiokirkossa.

30.10. FT Sonja Hukantaival: Kätketyt taikaesineet – Reformaatioajan kansanuskoa arkeologian silmin.

20.11. FT dosentti Raisa Toivo: Otsikko ilmoitetaan myöhemmin

Lisätietoja: Miika Norro, mmonor(at)utu.fi.