Konferenssit ja seminaarit

Kestävyysteemainen estetiikan konferenssi Lahdessa 12.–14.6.2023

Kansainvälisen soveltavan estetiikan instituutin (KSEI) XV kesäkongressi järjestetään otsikolla ”Scoping Sustainable Aesthetics – Rethinking Nature, Man-Made Environment”.

Scoping Sustainable Aesthetics -konferenssi tuo eri puolilta maailmaa yhteen tutkijoita, asiantuntijoita ja taiteilijoita, jotka ovat kiinnostuneet filosofisen ja soveltavan estetiikan yhtymäkohdista ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden edistämisen kanssa. Konferenssin ilmoittautuminen on avoinna.

Konferenssin tavoitteena on kartoittaa kriittisesti niin sanotun ”kestävän estetiikan” haasteita ja mahdollisuuksia omassa ajassamme kestävä(t) tulevaisuus(det) huomioiden. KSEI kutsuu sekä estetiikan alalla että sen ulkopuolella vaikuttavia pohtimaan uudelleen esteettisten arvojen ja estetiikkaa koskevien keskustelujen roolia kestävässä kehityksessä ja kestävyyssiirtymissä.

Konferenssi on järjestyksessään 15. KSEI:n Lahdessa järjestämä kansainvälinen kesäkongressi ja se juhlistaa KSEI:n 30-vuotista toimintaa erityisesti ympäristöestetiikan alalla. Kolmepäiväinen konferenssi toteutetaan pääosin paikan päällä Lahdessa, Sibeliustalossa 12.–14.6.2023. Konferenssin yhteistyökumppaneina ovat Helsingin yliopisto, Lahden yliopistokampus, Suomen Estetiikan Seura, Lahden kaupunki, Lahti Region sekä Päijät-Hämeen Kesäyliopisto.

Konferenssin ohjelma

Kolme keynote-puhetta ja 14 sessiota tarjoavat näkökulman ajankohtaiseen, kestävyyskysymyksiä käsittelevään filosofisen ja soveltavan estetiikan tutkimukseen. Estetiikan traditiota, kestävyyden estetiikan teoriaa ja käytäntöjä sekä taiteeseen liittyviä kestävyyskysymyksiä luotaavat sessiot toteutetaan paralleeleina.

Konferenssin pääpuheet tarkastelevat filosofisesta näkökulmasta kestävää asennetta, biologisten organismien jäljittelyä sekä esteettistä kestävyyttä. Konferenssin pääpuhujat ovat Venetsian Ca’ Foscari -yliopiston apulaisprofessori Roberta Dreon (12.6.), University Jean Moulin Lyon 3:ssa ympäristöfilosofiasta luennoiva Henry Dicks (13.6.), sekä estetiikan tutkija Sanna Lehtinen (14.6.) Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta.

Osana konferenssin sessioita kuullaan myös neljä paneelikeskustelua, jotka käsittelevät estetiikan kysymyksiä kestävyyskeskustelussa taiteen, kulttuuristen ekosysteemipalveluiden, arkkitehtuurin ja hyvinvoinnin näkökulmista. KSEI ja Päijät-Hämeen Kesäyliopisto tarjoavat maksuttoman osallistumisen konferenssin paneelisessioihin paikan päällä Lahdessa. Paneelisessioita ei striimata internettiin.

Ilmoittautuminen

Konferenssiin voi ilmoittautua konferenssin verkkosivujen kautta. Kolmipäiväiseen osallistumismaksuun sisältyy pääsy konferenssin sessioihin sekä ohjelman mukaiset lounaat ja kahvitukset Sibelius-talossa. KSEI pidättää oikeudet muutoksiin konferenssia koskien.

KSEI ja Päijät-Hämeen Kesäyliopisto tarjoavat Kesäyliopiston kautta ilmoittautuville maksuttoman osallistumisen konferenssin paikan päällä toteutettaviin paneelisessioihin. Ilmoittautuminen on avoin kaikille kiinnostuneille ja tapahtuu Päijät-Hämeen Kesäyliopiston verkkosivujen kautta. Tätä kautta ilmoittautuneet saavat myös maksutta verkkolinkin konferenssin keynote-sessioihin.

KSEI

Kansainvälinen soveltavan estetiikan instituutti (KSEI) sai alkunsa Lahdessa vuonna 1993 kun Helsingin yliopisto, Lahden kaupunki, Suomen Estetiikan Seura ja Päijät-Hämeen korkeakouluyhdistys ry (nykyinen Päijät-Hämeen kesäyliopistoyhdistys ry) perustivat KSEI:n kannatusyhdistys ry:n. Ensimmäinen kesäkongressi järjestettiin Lahdessa vuonna 1995 otsikolla “Nature, Man-Made Environment.” Nykyisin KSEI:n toiminta on osa Helsingin yliopiston Humanistisen tiedekunnan Lahden toimintaa.