Konferenssit ja seminaarit

Kohtaamisia Neuvostoliiton kanssa

Kohtaamisia Neuvostoliiton kanssa – suomalaisia kokemuksia kulttuurivaihdosta

ZOOM-seminaari 12.10.2020 klo 17.30 alkaen

REKISTERÖIDY tilaisuuteen=Register in advance for this meeting:
https://helsinki.zoom.us/meeting/register/u5wpdeihqzItG9Zv7pNr_HLBh67B945ZswI5

Suomalaisten suhdetta Neuvostoliittoon on sotien jälkeisellä kaudella tarkasteltu tyypillisesti politiikan ja valtioiden välisten suhteiden kautta. Pienemmälle huomiolle on jäänyt Neuvostoliiton kasvaneen läsnäolon vaikutus tavallisten suomalaisten elämässä. Vaikka Neuvostoliiton miehityksen pelko eli sodan jälkeen, samalla kiinnostus aiemmin suljetun maan kulttuuriin ja taiteisiin oli suurta. Monet neuvostojärjestelmään kielteisestikin suhtautuneista olivat kiinnostuneita siitä mitä Neuvostoliitolla oli tarjota.

Simo Mikkonen ja Pia Koivunen keskustelevat oman tutkimustyönsä pohjalta suomalaisten suhteesta Neuvostoliittoon ja sosialismiin sotien jälkeisinä vuosikymmeninä. Kumpikin tutkija on tehnyt runsaasti työtä venäläisissä arkistoissa sekä Neuvostoliiton kulttuuridiplomatian, että kulttuurin hyödyntämisestä ulkopolitiikasta kylmän sodan kaudella. Molemmilla on myös juuri ilmestynyt Suomen ja Neuvostoliiton kulttuurisuhteita käsittelevä kirja.

Pia Koivuselta ilmestyi tänä kesänä kirja Rauhanuskovaiset. Suomalaiset maailman nuorisofestivaaleilla 1940-50-luvuilla (SKS), joka kertoo suomalaisten työläisnuorten matkoista sosialistiseen Itä-Eurooppaan. Keskiössä ovat vuodesta 1947 lähtien järjestetyt maailman nuorisofestivaalit, joille suomalaisia osallistui kansainvälisesti verrattuna poikkeuksellisen runsaasti. Kirja selvittää, keitä olivat nuorisofestivaaleille matkanneet suomalaiset, mikä heitä innosti mukaan ja kuinka he festivaalimatkat kokivat.

Simo Mikkosen kirja ”Te olette valloittaneet meidät!” Taide Suomen ja Neuvostoliiton suhteissa, 1944-1960 ilmestyi SKS:n kustantamana syksyllä 2019. Kirja käsittelee eri taiteiden roolia Suomen ja Neuvostoliiton välisissä suhteissa sotien jälkeisinä vuosikymmeninä. Kirjassa on uutta tietoa muun muassa Neuvostoliiton pyrkimyksistä vaikuttaa kulttuurin avulla, mutta myös taiteilijoiden vierailuista molemmin puolin rajaa.

Aikaa on varattu myös yleisökeskustelulle. Tervetuloa osallistumaan seminaariin!