Väitökset

Laatuhuonekaluja koteihin: Boman, moderni ja suomalaisen huonekalutaiteen murros 1920-luvulta 1950-luvulle

FM Maija Mäkikalli esittää väitöskirjansa ”Laatuhuonekaluja koteihin: Boman, moderni ja suomalaisen huonekalutaiteen murros 1920-luvulta 1950-luvulle” julkisesti tarkastettavaksi Turun yliopistossa lauantaina 16.10.2021 klo 12.00. Väitöstilaisuutta voi seurata etänä.

Väitöstutkimuksessa tarkastellaan suomalaisen huonekalutaiteen modernisoitumista 1920-luvulta 1950-luvulle. Murrosta tarkastellaan taitavasta puusepäntyöstään tunnetun turkulaisen Bomanin puusepäntehtaan näkökulmasta. Minkälaisia olivat Bomanin tulkinnat modernista huonekalusta ja miten ne muuttuivat vuosikymmenten aikana? Tutkimus on ensimmäinen laaja esitys Carl-Johan Bomanin (1883–1969) johdolla toimineen Boman Oy:n historiasta.

Tutkimuksessaan Mäkikalli nostaa esiin Bomanin tuotannosta huonekaluesimerkkejä, jotka liittyivät modernisoituvan kulttuurin ilmiöihin ja joita aikalaiset itse pitivät moderneina, uudenaikaisina tai muodikkaina. Nykyaikaistetut historiatyylikalusteet; pienikokoiset, kangasverhoilut lepotuolit; patentoidut tuolikeksinnöt; pehmeälinjaiset ja koristeellisista jalopuumateriaaleista valmistetut huonekalut; kampauspöydät ja cocktailkaappi tai korkeudeltaan säädettävät, monikäyttöiset tuolit ovat esimerkkejä huonekaluista, jotka kytkeytyvät modernin kannalta kiinnostaviin kysymyksiin.

1920–1950-lukujen suomalaisen huonekalutaiteen ja laajemmin taideteollisuuden modernisoitumiseen kohdistuvaan aikaisempaan historiantutkimukseen nähden Boman tarjoaa siis omaleimaisen ja monipuolisen tutkimuskohteen, jonka avulla on mahdollista pohtia uudelleen aikaisempia suomalaisen modernin taideteollisuuden ja muotoilun historian tulkintoja. Suomessa huonekalutaiteen modernismi on usein liitetty teolliseen sarjatuotantoon ja suunnittelijoista erityisesti Alvar Aallon kansainvälisesti tunnettuun tuotantoon.

Vastaväittäjänä toimii dosentti Minna Sarantola-Weiss (Helsingin kaupunginmuseo) ja kustoksena professori Hannu Salmi (Turun yliopisto). Tilaisuus on suomenkielinen. Väitöksen alana on kulttuurihistoria. Väitöskirja on julkaistu sähköisenä.

Turun yliopisto seuraa aktiivisesti koronavirustilannetta ja viranomaisten ohjeita. Yliopisto päivittää ohjeitaan tilanteen mukaan. Ohjeet ja linkit löytyvät osoitteesta: utu.fi/koronavirus