Muut tapahtumat

Luentoja Karjalan talouselämästä

Mikä oli luovutetun Karjalan kaupunkien asema ja merkitys Suomen talouselämälle, millaisia aatteita 1800-luvun lopulla virkistyneen elinkeinoelämän myötä syntyi ja millaisia olivat karjalaiset yrittäjäpersoonat? Näihin kysymyksiin vastataan kolmen yleisöluennon sarjassa, jonka Viipurin Suomalainen Kirjallisuusseura ja Jyväskylän yliopiston historian ja etnologian laitos järjestävät kevätlukukaudella 2020 yhteistyössä Jyväskylän Historiallisen Yhdistyksen kanssa. Luennot pidetään Seminaarinmäellä Historica-rakennuksen salissa H320. Yleisö on tervetullut seuraamaan luentoja.

 

Ohjelma:

 

29.1. klo 16.30—18.00

Emeritusprofessori Ilkka Nummela, JY: Karjalan kaupungit osana Suomen kaupunkijärjestelmää

Luento käsittelee Suomen talouselämän kehitystä ja kaupungistumista vuosina 1810—1940.  Mikä oli Viipurin läänin kaupunkien kuten Viipurin, Käkisalmen ja Sortavalan asema tämän kehityksen osana?

 

19.2. klo 16.30—18.00

Dosentti Marko Paavilainen, Helsingin yliopisto: Afäärifennomania Karjalan kaupassa

Luento selvittää fennomanian ja liike-elämän yhteyttä yleisesti ja konkretisoi aihetta Juho Lallukan ja Juho Hallenbergin liikemiesvaiheiden avulla.

 

11.3. klo 16.30—18.00 FT Tuomas Möttönen, JY: Luovutetun Karjalan talouselämä ja sen toimijat

 

Luento luo katsauksen luovutetun Karjalan talouselämään esittelemällä alueella toimineita yrityksiä sekä yrittäjäpersoonia, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet alueen yrityselämään ja muuhun kehitykseen. Talouden ohella luennossa valaistaan Karjalan kulttuurista ja sivistyksellistä vaikutusta suomalaiseen yleiskulttuuriin.