Konferenssit ja seminaarit

Luvan kanssa ja ilman -seminaari

Luvan kanssa ja ilman -seminaari käsittelee opiskelijoiden suhdetta muistomerkkeihin ja julkiseen taiteeseen. Opiskelijat osana akateemista yhteisöä ovat vaikuttaneet hautamuistomerkki- ja suurmiespatsashankkeisiin. He ovat myös ottaneet omakseen kaupunkitilassa olevia muistomerkkejä ja muita julkisia taideteoksia, joiden pystyttämisessä he eivät ole olleet aktiivisisesti mukana, ja ovat luoneet omaa julkista taidetta kaupunkitilaan.

Luvan kanssa ja ilman.

Ohjelma
17.30: Seminaarin avauspuheenvuorot

17.45: FT, eduskunnan intendentti Liisa Lindgren: Ylioppilaat ja suurmiesten muisto
Suomessa suurmieskulttia kehitti ja ylläpiti 1800-luvulla ennen muuta akateeminen eliitti. Yhteisöjen arvostetuille jäsenilleen pystyttämät hautamuistomerkit edelsivät 1800-luvun lopulta lähtien yleistyneitä suurmiespatsaita. Lindgren nostaa puheenvuorossaan muutaman hautamuistomerkkihankkeen sekä hieman myöhemmän suurmiespatsaan, joiden aikaansaamisessa tai joihin liittyvissä seremonioissa ylioppilailla on ollut merkittävä rooli.

18.30: Paneelikeskustelu opiskelijoiden ja julkisen taiteen suhteesta 1900-luvulta nykypäivään
Julkisen taiteen konservaattori Polina Semenova (Helsingin taidemuseo HAM)
Museoamanuenssi, taidekokoelmat Päivi Rainio (Helsingin yliopistomuseo)
Museointendentti Rasmus Ruohola (Opiskelijakulttuurimuseo)
FM Pasi Pykälistö (HYYHY ry)
Paneelin vetäjänä HYYn ja AYY:n arkistonhoitaja Ahto Harmo

19.15: FM, VTM Ville Eerola: Ylioppilaiden suurmieskultti: tapaus Waltari
Miten Mika Waltari, jonka siteet kotiosakuntaansa Eteläsuomalaiseen osakuntaan olivat ohuet, kuitenkin nousi ESO:n merkkihenkilöksi — ja miksi Waltarin muistomerkkiä “Kuningasajatus” (1985) voidaan pitää poikkeuksellisena ylioppilaiden identiteetin ilmentäjänä? VTM, FM Ville Eerola on väitöskirjatutkija, joka kirjoittaa väitäskirjaa Eteläsuomalaisen osakunnan historiasta 1920-luvun alusta 1960-luvun lopulle. Hän on myös julkaissut Mika Waltarin nuoruutta käsittelevän romaanin “Nuori Waltari” (2020).

Kuvan lähde: KAVI, Elonet. Elokuvasta Vappu (Suomi-Filmi Oy, Suomi 1964)