Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Madame de Genlis – valistuksen ja romantiikan pedagogi (TUCEMEMS Studia Generalia 2022 luento)

TUCEMEMS:n Kevään 2022 Studia generalia -luentosarja: Valistus – 1700-luvun kulttuuri-ilmiö

Mitä oli valistus ja kuinka se on vaikuttanut ihmisten arkeen, maailmankuviin ja arkeamme jäsentäviin instituutioihin? Turku Centre for Medieval and Early Modern Studies -keskuksen kevään 2022 Studia Generalia -luentosarjassa 1700-luvun aatevirtauksia lähestytään laajasta näkökulmasta, jossa keskiössä ovat ihmiset ja toimijat käsitteellisen ja kulttuurisen muutoksen takana. Luentosarjan alkusysäyksenä on toiminut professori Charlotta Wolffin johtama tutkimushanke Valistuksen tekijät. Ajatustapojen muuttaminen 1700-luvun Pohjois-Euroopassa (Suomen Akatemia, 2017–2021). Luentosarja on päivitetty uusinta vuodelta 2020, jolloin se keskeytyi pandemian takia.

Seuraava luento: Leena Salmi (TY) ja Hannu Salmi (HY): “Madame de Genlis – valistuksen ja romantiikan pedagogi”, maanantai 14.3. klo 17:00 alkaen (hybridi)

Esitelmän aiheena on Madame de Genlis (1746–1830), ranskalainen pedagogi ja tuottelias kirjailija. Genlis omaksui 1700-luvun puolivälin esivalistuksen aatteita ja ajatuksia ja laati niistä erityisesti opetuskäyttöön sovelluksia, joiden vaikutukset ilmenivät vasta viiveellä 1800-luvulla. Genlisin tekee kuitenkin merkittäväksi ja ajankohtaiseksi hänen uudistava pedagogiikkansa myös tiedeopetuksen alalla. Genlisin värikkäät elämänvaiheet, tuottelias kirjallinen tuotanto, taide ja kansainvälisyys ilmenivät välillisesti myös Suomen ja Turun historiassa.

Luento järjestetään sekä lähitapahtumana Tauno Nurmela -salissa (ls. 1, Turun yliopiston päärakennus, Yliopistonmäki) että etänä (ZOOM). Tilaisuus on avoin kaikille; lämpimästi tervetuloa!

Jos osallistut luennolle etänä, ilmoittaudu tästä linkistä: https://konsta.utu.fi/Default.aspx?tabid=88&tap=12395.
Saat ilmoittautumisesta kuittauksena zoom-linkin ja salasanan tapahtumaan sähköpostiisi.