Näyttelyt

Markku Hirvelä – Tämä matka

Rovaniemeläislähtöisen Markku Hirvelän teoksissa on muistumia pohjoisessa vietetyn lapsuuden valoisista kesäöistä ja talven valosta. Teoksissa voi havaita pohjoisen matalalta tulevan valon ja sen heittämät pitkät varjot. – Aina mukana kulkeva, mutta usein näkymätön varjo symboloi minulle ajan hetkellisyyttä ja kohtalonomaisuutta. Saan työskentelyyni aiheita historiasta, myyttisistä tarinoista, alitajunnasta ja unista. Tunne luonnon voimasta ja läsnäolosta on usein lähtökohtana taiteessani. Markku Hirvelän näyttely on osittain retrospektiivinen läpileikkaus pitkästä urasta, mutta mukana on myös uusia, ennennäkemättömiä teoksia.

Vanhimmat puureliefit ovat taiteilijan ensimmäisestä yksityisnäyttelystä Helsingissä vuodelta 1987. Uusin teos on Lapin sotaa ja perinteisten rakennusten tuhoa käsittelevä tilateos, joka on tehty hiiltyneestä pusta. Veistosten päämateriaali on yleensä pronssi, mutta Hirvelä käyttää myös muita tekniikoita, joita yhdistelee keskenään. Punasaviset keramiikkaveistokset ovat sarjasta Jokainen askel. Teossarjan taustalla on ajatus siitä, että elämä virtaa vain yhteen suuntaan, eikä yksikään hetki toistu. Ajalla on näkyvässä maailmassa vain yksi suunta, kuten askeleilla – eteenpäin.

– Näkemykseni mukaan tajunnalla on kuitenkin moniulotteisempi ymmärrys ajasta. Se perustuu muistiin, tunteisiin ja alitajuntaan. Silloin matkataan ajan eri kerroksissa ja muistoista muodostuu uusi todellisuus. Minulle teosten nimet ovat merkityksellisiä, niistä avautuu yksi mahdollinen tulkinta teokseen.

Eeva-Liisa Mannerin runot ovat olleet minulle tärkeitä ja häneltä olen lainannut näyttelyn nimen ja myös nimen yhteen teokseen. Markku Hirvelä (s. 1956) on Rovaniemeltä kotoisin oleva kuvanveistäjä, joka asuu ja työskentelee Kotkassa. Hirvelä valmistui kuvanveistäjäksi Suomen Taideakatemian koulusta vuonna 1984. Hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä Suomessa ja osallistunut lukuisiin ryhmänäyttelyihin ympäri maailmaa. Teoskuva: Palava pensas, yksityiskohta 2014, keramiikka, pronssi ja pensaskataja
Kulttuuritalo Korundi, Lapinkävijäntie 4, 96100 Rovaniemi