Näyttelyt

MEIDÄN VALINTAMME – teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista

MEIDÄN VALINTAMME – teoksia Hämeenlinnan taidemuseon kokoelmista
20.5.–11.9.2022
Hämeenlinnan taidemuseon taidekokoelmat ovat uskomaton aarreaitta, johon taidemuseon henkilökunta on 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdessä sukeltanut valitsemaan Meidän valintamme –näyttelyn teokset. Näyttely esittelee teoksia eri aikakausilta kokoelman kultakauden helmistä aina 2000-luvulle, taidemuseon kokoelman viimeisimpiin hankintoihin.
***

20.5.–11.9.2022
Hämeenlinnan taidemuseon taidekokoelmat ovat uskomaton aarreaitta, johon taidemuseon henkilökunta on 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi yhdessä sukeltanut valitsemaan Meidän valintamme -näyttelyn teokset. Näyttelyn teoksissa kohdataan ihmisyyden eri puolia; kriisejä, erillisyyttä, elämän varjopuolia ja pimeyttä mutta myös rakkautta, toivoa sekä läheisyyttä. Tarkastelussa on myös ihmisen suhde luontoon ja koko kosmokseen.

Näyttely esittelee teoksia eri aikakausilta kokoelman kultakauden helmistä aina 2000-luvulle, taidemuseon kokoelman viimeisimpiin hankintoihin. Monet kävijöiden rakastamat teokset, kuten Carl Gustaf Hellqvistin Tyttö kukkivalla niityllä (1883) sekä näyttelyä valmistellessa ajankohtaiseksi noussut Eero Järnefeltin Idän myrskyssä (Omakuva, 1894), osoittautuivat myös taidemuseon työntekijöiden suosikeiksi. Kokoelmien viimeaikaiseen kartuntaan kuuluvat mm. Maija Helasvuon Äiti ja poika -veistos (2008) sekä Jarmo Mäkilän Karanteeni (Quarantine) (2020) -teokset.

Henkilökunnan yhteiset valinnat
Tekemällä näyttelyä totutusta poikkeavalla tavalla taidemuseon työntekijät ovat päässeet perustelemaan valintoja toisilleen, huomioimaan kollegojen näkökulmia ja sopeutumaan. Valintoja on tehty keskustellen ihmisyyden eri puolista, merkityksellisistä teoksista ja hyvän näyttelyn ominaisuuksista.

Näyttelyyn voi tutustua monella tapaa – joko itsenäisesti kierrellen, tai valmiita reittikarttoja hyödyntäen. Mukana on muun muassa Henkilökunnan valinnat –reitti, sekä teosten ja runojen vuoropuhelua sisältävä Runoreitti.

Meidän valintamme -näyttelyn oheisohjelma
Näyttely jalkautuu juhlavuoden kunniaksi myös taidemuseon seinien ulkopuolelle.

Hengittävien luomien alla 28.5.-5.7.2022
Kesän ajan Taidehalli Hämeessä on auki Ars Häme ry:n toteuttama kommenttinäyttely Hengittävien luomien alla, jonka teokset ammentavat taidemuseolla esillä olevista teoksista. Näyttelyssä on esillä Edwina Goldstonen, Jussi Gomanin, Ilmari Grytan, Kati Lehtosen ja Simo Ripatin uusia teoksia sekä niiden rinnalla Aalto Arts ELO – opiskelijoiden lyhytelokuvia samoista teoksista.