Muut tapahtumat

Miksaa museossa!

Tule toteuttamaan unelmiasi museoon! Turun linnan upea Pohjoinen näyttelyhalli kokee lähivuosina uudistuksen, johon sinulla on nyt mahdollisuus päästä vaikuttamaan. Miksaa museossa! -tapahtumassa osallistujat kehittävät yhden päivän aikana uusia ideoita ja konsepteja.

Miksaa museossa! -tapahtuman esikuvana on ranskalainen Museomix-tapahtumakonsepti sekä Creative Museum EU-hanke, jonka yhteydessä konseptia on levitetty eteenpäin. Tapahtuman keskiössä on yhdessä oppiminen ja luova tekeminen. Osallistujat tuovat mukanaan oman osaamisensa ja kiinnostuksenkohteensa. Toivomme mukaan monen eri alan osaajia. Mitä syntyy, kun esimerkiksi graafikon, koodarin, tutkijan, animaattorin ja viestinnän asiantuntijan osaaminen, innostus, hullut ideat sekä museon tarjoamat sisällöt miksataan?

Miksaa museossa! -päivän tehtävä

Turun linnan Pohjoinen näyttelyhalli on Turun linnan upeimpia näyttelytiloja. Arkkitehti Erik Bryggmanin ja sisustusarkkitehti Carin Bryggmanin suunnittelemassa tilakokonaisuudessa on esillä Turun museokeskuksen esine- ja pukukokoelmia. Näytteillä on kaikkiaan noin 1000 esinettä 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Lähivuosien uudistuksen lähtökohtana ovat esineisiin ja pukuihin liittyvät ilmiöt ja tarinat – nykyisellään näyttely on järjestetty tyylikausien mukaan. Esineistä kerrottava tieto ja esillepano kokevat muutoksen, mutta tilan arkkitehtuuri ja vitriinit säilytetään.

Näyttelyhalli toimii tapahtuman kokeilupaikkana ja aineistona. Kokoelmat pysyvät vitriineissään, mutta millaisilla ennen kokemattomilla tavoilla ne voisi ottaa haltuun?

Osallistujista muodostetaan viiden hengen tiimejä, joissa kaikissa on eri alojen osaamista. Tavoitteena on kehitellä ryhmissä ideoita, konsepteja ja ehkä jopa prototyyppejä. Ryhmätyöskentely- ja pitching-sessiot vuorottelevat päivän ohjelmassa. Pitching-sessioissa kaikki ryhmät kokoontuvat yhteen ja esittelevät ideansa ja toteutusvaiheensa sekä saavat muilta kommentteja. Wrapupissa ryhmät esittelevät lopulliset tuotoksensa ja päivän anti vedetään yhteen.

Osallistujilla on päivän ajan käytössään näytteillä olevien esineiden ja pukujen kuvat ja tiedot. Hyödynnettävissä on perinteisempien flappitaulujen ja askarteluvälineiden lisäksi iPadeja ja mahdollisesti myös muuta tekniikkaa, kuten lisätyn todellisuuden sovellus ja digitaalisia 3D-mallinnoksia kokoelmaesineistä. Osallistujat voivat lisäksi tuoda ja käyttää omia laitteitaan, ohjelmistojaan tai muita välineitään.

Paikalla on kaksi fasilitaattoria, jotka vastaavat ohjelman kulusta kokonaisuutena. Kahvia/teetä ja pientä naposteltavaa on tarjolla koko päivän ajan. Päivän kulusta ja ryhmien tuotosten esittelyistä koostetaan lyhyet videot.

Ohjelma

9.30 Vapaata tutustumista näyttelytiloihin
10.00 Johdatus työtapaan, ryhmäytyminen ja tehtävänanto
10.30 Ryhmätyöskentelysessio 1: Ideointi
11.15 Tutustuminen työvälineisiin
12.00 Pitching-sessio 1
12.30-13.30 Lounastauko (omakustanteinen)
13.30 Ryhmätyöskentelysessio 2: Toteutus
15.00 Pitching-sessio 2
16.00 Ryhmätyöskentelysessio 3: Toteutus ja konseptointi
17.00 Wrap up: esittelyt, arviointi ja yhteenveto
18.00 Päivä päättyy

Kehitettyjen ideoiden ja konseptien käyttöoikeudet

Tapahtuman aikana ideoituja konsepteja kuvaavat tuotokset ovat esillä museossa tilaisuutta seuraavan viikonlopun yli. Tiimeillä säilyy oikeudet konseptia kuvaavaan tuotokseen. Museolla on oikeus hyödyntää tapahtuman aikana syntyneitä ideoita ja konsepteja.

Järjestäjät

Suomen museoliitto yhteistyössä Turun museokeskuksen kanssa.

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:

https://www.lyyti.fi/ilmoittaudu/Miksaa_museossa_2623