Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Minun Helsinkini – valokuvia ja tarinoita virolaisten silmin

Tervetuloa katsomaan ja kuulemaan, millaisena Helsinki näyttäytyy virolaisten silmin!

Minun Helsinkini tapahtumassa Viro-instituutin toiminnanjohtaja Mart Meri ja valokuvaaja Ants Vahter kertovat itse ottamiensa kuvien kautta suhteestaan Helsinkiin. Illan aikana kuullaan kertojien muistoja ja tarinoita heille merkityksellisistä paikoista ja ilmiöistä.

Mart Meri saapui ensimmäisen kerran Helsinkiin syksyllä 1987. Tuolla viisiviikkoisella jännittävällä matkallaan hän tallensi paikkoja ja tunnelmia, jotka vievät yhä muistoissa moniin seikkailuihin. Ants Vahterin värikylläiset kuvat ja tarinat sijoittuvat sen sijaan nykyhetkeen. Vahterille mieluisimpia kuvausaiheita ovat luonto, arkkitehtuuri ja kaupunkielämä, jotka kaikki ovat Helsingissä lähekkäin. Tilaisuutta moderoi työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Anu Heinonen.

Tapahtuma on osa Armas Tallinna – tarinoita naapurista näyttelyn ohjelmaa. Näyttely tarkastelee helsinkiläisten suhdetta naapurikaupunkiimme Tallinnaan. Ääneen pääsevät kaupunkilaiset itse, joilta lämminhenkisen näyttelyn kuvat ja tarinat on kerätty.

Mart Meri on Viro-instituutin Suomen-edustuksen toiminnanjohtaja. Hän on toiminut kansanedustajana, Keel ja Kirjandus aikakauskirjan päätoimittajana ja Eesti Instituutin pääjohtajana.

Ants Vahter on virolaissyntyinen helsinkiläistynyt valokuvaaja. Koulutukseltaan hän on Viron musiikkiakatemian käynyt alttoviulisti.

Anu Heinonen on toiminut Tallinnassa Suomen Viron-instituutin johtajana 2019–2021. Tällä hetkellä hän toimii työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntijana.