Konferenssit ja seminaarit

Museolehtoripäivät Helsingissä

Museo muuttuu – muuttuuko suhde yleisöihin?

Joka toinen vuosi järjestettävät Museolehtoripäivät kutsuvat Helsinkiin yleisötyön ja pedagogian parissa työskentelevät museoammattilaiset. Vuoden 2019 päivien yläteemana on museon ja yleisösuhteen muutos. Museot heijastelevat toimintaympäristöjensä muutoksia. Millaisia museon yleisöt ovat tänä päivänä ja millainen suhde museolla on yleisöihinsä? Millaisten yhteisöjen kanssa museo toimii? Millaisia uusia toimintatapoja yhteiskunnan ja toimintaympäristön muutos on synnyttänyt?

Päivät ovat yhdistelmä inspiroivia esitelmiä ja keskustelevia rinnakkaissessioita. Ensimmäinen päivä käynnistyy juhlallisesti, kun Museopedagoginen yhdistys Pedaali ry palkitsee Vuoden museopedagoginen teko 2019 voittajan! Päivän esitelmissä pohditaan kaupunkilaisten osallisuutta ja asiakasprofiileita erityisesti helsinkiläisestä näkökulmasta. Helsingin kaupungin osallisuusmallin perustana on kaupunkilaisten tieto ja osaaminen. Kuulemme kaupungin osallisuus- ja neuvontayksikön puheenvuorossa mitä tämä tarkoittaa käytännössä. Museon näkökulmaa kaupungin osallisuustyöhön saadaan tutkija Jari Harjun kommenttipuheenvuorossa. Asiakasprofiilit ovat yksi asiakasymmärryksen ilmenemismuoto. Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan asiakasprofiileja muotoillut Tatu Malmström Pentagon Insightista puhuu asiakkaan tarpeisiin vastaamisesta. Helsingin kaupunginmuseon omien asiakasprofiilien näkökulmasta kommentoi museolehtori Sauli Seppälä.

Ensimmäisenä päivänä osallistujat pääsevät myös esittelemään omia hyviä ideoitaan ja käytäntöjään viime Museolehtoripäiviltä tutussa salamapuhe-sessiossa. Iltapäivän rinnakkaissessioissa käsitellään erilaisia kohderyhmiä monikulttuurisuuden, vapaaehtoisten, saavutettavuuden ja kouluyhteistyön näkökulmista. Ensimmäisenä päivänä voi osallistua yhteen rinnakkaissessioon.

Illanviettoon kokoonnutaan Helsingin kaupunginmuseon viihtyisään aulaan, jossa seurustelun lomassa nautitaan ruokaisaa iltapalaa, hyviä juomia sekä laadukasta DJ-musiikkia.

Toisen päivän kantavana teemoina ovat luovuus ja tekemällä oppiminen. Aamupäivän pääpuhujista ensimmäinen, tutkimusjohtaja Hannu Salmi, avaa STEAM-oppimisen periaatteita ja pohtii miten ne istuvat museotyöhön. Kansainvälinen vieraamme, dublinilaisen Chester Beatty Libraryn yleisötyötyöpäällikkö Jenny Siung kuvaa omaa puheenvuoroaan seuraavasti: I will take a look at how museums can address creative collaborations in the design and delivery of programmes for audiences with makers while harnessing ideas developed and produced by both the Creative Museum (2014-2017) and Making Museum (2017-2019) EU-funded projects under the Erasmus+ programme. Kuulijat pääsevät osallistumaan ja esittämään kysymyksiä aamupäivän puhujille Q & A -keskustelutuokiossa. Iltapäivän rinnakkaissessioihin siirrytään jälleen Helsingin kaupunginmuseolle. Kukin sessio järjestetään kahteen kertaan, joten osallistujat voivat valita kaksi eniten itseään kiinnostavaa aihetta. Rinnakkaissessioissa tutustutaan Amos Rexin yleisötyöhön, peleihin ja uuteen teknologiaan sekä museoihin yhteisöllisten co-creation-tapahtumien ja innovaatioiden alustoina.

Museolehtoripäivät järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupunginmuseon kanssa.

Osallistumismaksu:
Early bird jäsenhinta on 260 € 19.7.2019 asti, jonka jälkeen hinta on 285 € 9.9.2019 saakka.
Early bird hinta muille on 325 € 19.7.2019 asti, jonka jälkeen hinta on 355 € 9.9.2019 saakka.

Ilmoittautuminen ja ohjelma tästä linkistä. Ilmoittauminen päättyy 9.9.2019.

Lisätietoja ohjelmasta:
Pauliina Kinanen
Koulutus- ja kehittämisasiantuntija
+358 040 354 2205
pauliina.kinanen(a)museoliitto.fi

Janne Tielinen
Projektisuunnittelija
+358 44 430 0706
janne.tielinen(a)museoliitto.fi