Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Nainen neuvostoelokuvassa -seminaari elokuvateatteri Orionissa

Millainen oli neuvostoelokuvien nainen? Oliko tärkeintä työ vai sittenkin rakkaus? Minkälaisia hyveitä tai paheita naiseen liitettiin eri aikoina? Miten yhteiskunnan muutokset vaikuttivat naiskuviin ja -kohtaloihin? Entä naiset kameran takana – onko nainen naisen kuvaamana toisenlainen?

Nainen neuvostoelokuvassa -seminaari kokoaa yhteen venäläisen kulttuurin ja elokuvan tutkijoita pohtimaan naisten roolia neuvostoelokuvassa. Päivän alustukset tarjoavat yhteiskunnallista, kulttuurista ja tyylihistoriallista taustaa niin neuvostoajan elokuvien, kuin venäläisten nykyelokuvien ja tv-tuotantojenkin naiskuville. Kansallisen audiovisuaalisen instituutin ja Aleksanteri-instituutin järjestämän seminaarin yhteydessä nähdään kaksi aiheeseen liittyvää elokuvaa: 1950-luvun romanttinen Sovcolor-draama Ja tarina jatkui(1955) sekä ensimmäistä kertaa Suomessa esitettävä pysähtyneisyyden ajan sielunmaisemaa luotaava Kummallinen nainen(1977).

Päivä toimii avauksena yhteensä kahdeksan elokuvan esityssarjalle, jonka tarkemmat tiedot ja esitysajat löytyvät osoitteesta: <https://kavi.fi/fi/elokuvasarja/nainen-neuvostoelokuvassa>.

Seminaariin ja seminaaripäivän kahteen elokuvanäytökseen on vapaa pääsy. Sarjan muut elokuvat ovat Orionin maksullisia näytöksiä. Tervetuloa mukaan!

Seminaarin ohjelma 9.12.2017:

10.00 Seminaarin avaus. Tutkijat Mia Öhman ja Ira Österberg.
10.10 ”Venäläinen naisihanne valkokankaalla”. Dosentti Elina Kahla.
10.30 ”Stalinin ja suojasään välissä – 1950-luvun neuvostoelokuva kahden kulttuurin taitteessa”. Tutkija Susan Ikonen.
10.50 Elokuvanäytös Ja tarina jatkui… (Neokončennaja povest’, 1955).
12.30 ”Myöhäisneuvostoliittolainen nainen työn ja tabujen murroksessa”. Tutkija Saara Ratilainen.
12.50 ”Women made by Women: Women behind the Red and the New Russian screens”. Tutkija Anastasia Khodyreva.
13.10 Keskustelua, puheenjohtajana akatemiatutkija Sanna Turoma.
13.30 Tauko.
14.00 Elokuvanäytös Kummallinen nainen (Strannaja ženštšina, 1977).