Koulutus ja kurssit

Paleografia: vanhojen käsialojen perusteet ja tulkinta kurssi Otavan opistolla

Paleografialla tarkoitetaan vanhojen käsialojen tutkimusta ja tulkintaa. Paleografian perusteiden osaaminen on tärkeää niin sukututkijoille kuin kaikille historiasta kiinnostuneille. Usein (suku)tutkija törmää vanhojen käsialojen sekä vanhahtavan kielen ja kummallisten lyhenteiden vaikeaselkoisuuteen. Kurssilla tätä paleografista haastetta lähdetään purkamaan käytännönläheisesti.

Kurssi koostuu neljän teeman ympärille. Ensiksi tutustutaan eri käsialatyyppien tunnistamiseen ja historiaan Pohjolassa keskiajalta 1900-luvulle. Käsialojen tulkintaa helpottaa, kun ymmärtää, miksi ne ovat juuri sellaisia kuin ovat. Toiseksi kerrataan vanhemman ajan, noin 1500–1800-luvun, keskeisimmät lähdeaineistot ja niiden saatavuus, erityisesti viimeaikainen digitointi huomioiden. Kolmanneksi perehdytään vanhoissa lähdeaineistossa käytetyn (ruotsin) kielen ja käsialojen erityispiirteisiin, kirjaimiin, lyhenteisiin, erikoissanastoon ja kielioppiin. Neljänneksi kurssilla esitellään runsaasti erilaisia apuvälineitä ja tekniikoita vanhojen käsialojen tulkintaan.

Näiden teemojen ympärillä kurssilla tehdään yhdessä lukuisia konkreettisia aineistojen, käsialojen ja kielen tulkintaan liittyviä harjoituksia edeten helpommista haasteellisiin, painottaen erilaisia sukututkijoille hyödyllisiä aineistoja, mukaan lukien vanhat kartat. Näin teoria ja käytäntö limittyvät ymmärrettävästi.

Kurssi sopii kaikille historiasta kiinnostuneille, niin vasta-aloittajille kuin esimerkiksi edistyneemmille sukututkijoille, joilla on hallinnassa sukututkimusprosessi sinänsä, mutta käsialat hidastavat tutkimusta. Onkin suositeltavaa ymmärtää paleografiaa ennen sukututkimuksen aloittamista.
***

Kurssi sisältää ennakkotehtävän, joka lähetetään ilmoittautuneille valmisteltavaksi ennen kurssia. Tehtävä puretaan heti kurssin alussa ja lisätietoja saa tarvittaessa osoitteesta

Aika

7.- 9.6.2019

Kurssiaikataulu ja ohjelma

Perjantai 7.6. klo 17.00 – 20.30

Kurssin esittely ja tavoitteet
Ennakkotehtävien purku
Käsialojen historiasta ja tunnistamisesta: miksi Pohjolaan tulee sellaiset käsialat kuin täällä on ja on ollut käytössä eri vuosisatoina

Lauantai 8.6. klo 09.00 – 16.00

Keskeiset vanhemman ajan lähdeaineistot ja niiden saatavuus, digiaineistot
Pari aineistoharjoitusta digiarkistossa tietokoneilla
Vanhojen käsialojen tulkintaan keskittyvät apuvälineiden ja tekniikat; kirjaimet eri aikoina, lyhenteet, mitat, sanakirjat, internetin apuvälineet jne.
Useita käsialatulkintaharjoitteita, paperilla ja tietokoneilla

Sunnuntai 9.6. klo 09.00 – 14.00

Kyseisen ajanjakson ruotsin kielen yleispiirteistä, joiden ymmärtäminen auttaa aineistojen tulkintaa
Useita käsialatulkintaharjoitteita, paperilla ja tietokoneilla

Kurssin opettaja

FM Petteri Impola, Historian ja etnologian laitos, Jyväskylän yliopisto

Paikka

Otavan Opisto, Otavantie 2B, 50670 Otava (Mikkeli).

Kurssin hinta

Kurssin hinta on 245€/hlö (sis. koulutus ja kurssiohjelman mukaiset ruokailut). Huom! Majoitus erikseen.

Kurssiosallistuminen varataan maksamalla varausmaksu (100€/ilmoittautuminen) ilmoittautumisen yhteydessä; jäljelle jäävä kurssimaksu ja majoitus laskutetaan kurssin jälkeen. Maksut voi myös maksaa kurssin aikana käteisellä, pankki- tai luottokortilla, ePassilla (kulttuuri) tai Smartum-kulttuuriseteleillä.

Majoittuminen

Otavan Opistolla on majoittumismahdollisuus (1hh/50€/yö tai 2hh/25€/yö, sis. aamiainen); majoitustarpeen voi merkitä ilmoittautumislomakkeeseen ilmoittautumisen yhteydessä.

Majoitustoiveita pyritään noudattamaan, mutta eri majoitusvaihtoehtoja on tarjolla rajallisesti.

Lisätietoja

tai puh. 044 794 3565.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautuminen 10.5.2019 mennessä ilmoittautumislomakkeella