Näyttelyt

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta

Parhain terveisin -näyttely esittelee suomalaisen postikortin historiaa ja käyttötapoja teemojen kautta.

Postikortti täyttää 150 vuotta Suomessa 2021. Ensimmäinen avoimena, ilman kuorta postitettava ehiöpostikortti otetiin käyttöön 1871. Se mullisti suljettuihin kirjeisiin tottuneiden ihmisten viestinnän. Postikortista tuli nopeasti aikansa pikaviestin.

Eräs ensimmäisistä postikortin käyttäjistä oli kirjailija Sakari Topelius, joka lähetti ehiökorttien ilmestymispäivänä 10.10.1871 kortin serkulleen Vaasaan. Kortissa hän kehuu uutta, mainiota viestintämuotoa. Kortti on Postimuseon kokoelmissa.

Postikortit olivat aluksi kuvattomia, mutta valokuvauksen ja painotekniikan nopea kehittyminen edesauttoi kuvapostikorttien markkinoille tuloa. Saman aikainen kirjoitustaidon kohentuminen ja kirjettä edullisempi postimaksu nostivat postikortin huippusuosioon noin 1920-luvulle asti.

Postikortti oli arkipäiväisen viestinnän ohella myös kätevä mielenilmauksen, uutisoinnin ja propagandan väline.

Postikortti oli tervehdysten, muistamisen ja onnittelun väline. Vielä 1960–70-luvuilla postikortti oli pikaviestin, jolla tiedotettiin tulemisista ja menemisistä muutaman päivän varoitusajalla.

Postikortin merkitys on muuttunut puhelimen ja internetin myötä. Enää postikorttia ei tarvita tiedonantoihin tai uutisointiin, vaan se on tunteiden tulkki ja välittäjä.

Näyttelyn postikortit on valittu Postimuseon 220 000 korttia kattavasta kokoelmasta 1800-luvun lopulta nykypäivään. Näyttelyssä on katsottavissa myös viisi postikortin historiasta kertovaa videota. Näyttelyä täydentää taideteos Viestivirta, jonka on luonut tamperelainen taiteilijapari BCE (Milla ja Petri Neuvonen). Reliefi koostuu noin 5000 kulkeneesta postikortista.

Postikorttiharrastus on näyttelyssä esillä Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmien kautta. Kokoelmat esittelevät mm. Tampere- ja Päijänne -aiheita, saunaa, Kalevalaa, onnittelu- ja tervehdyskortteja, 1800–1900-lukujen taitteen vuosilukukortteja sekä yhdelle lapselle lähetettyjä somia lapsiaiheisia kortteja 1900-luvun alusta.

Parhain terveisin – postikortti 150 vuotta on esillä 19.2. – 28.3.2021 Postimuseossa museokeskus Vapriikin 2. kerroksessa, Alaverstaanraitti 5, Tampere. Keväällä ja syksyllä näyttely on esillä eri puolella Suomea. Postikorttiyhdistys Apollon jäsenten kokoelmat ovat esillä vain Tampereella.

Virtuaaliset avajaiset
Parhain terveisin -näyttelyn avajaisia vietettiin virtuaalisesti. Lyhkäisessä virtuaalitapahtumassa tutustutaan näyttelyyn ja kuullaan postikortin monista merkityksistä. Museolehtori Olli Nordling haastattelee viestintäsuunnittelija, tutkija Mirka Ylä-Mattilaa postikortin historiasta Suomessa sekä keskustelee postikorttiharrastuksesta Suomen postikorttiyhdistys Apollo ry:n Sirkka Merikosken ja Pentti Myllylän kanssa. Tapahtuman päätteeksi tamperelaisen BCEnsemblen Milla ja Petri Neuvonen esittelevät näyttelytilan oheen rakentamaansa Viestivirta-teosta.

Avajaiset nähtävissä Postimuseon Facebook-sivulla ja Youtubessa.

Parhain terveisin -verkkonäyttely
Tutustu postikortin historiaan näyttelyä syventävässä verkkonäyttelyssä.

Museojuttu-podcast
Kuuntele näyttelyyn liittyvä museokeskus Vapriikin Museojuttu -podcast Tampere vanhoissa postikorteissa.