Näyttelyt

Pro Finlandia. Suomen tie itsenäisyyteen. Näkökulma: Venäjä, Puola, Viro, Latvia ja Liettua.

Suomen itsenäistymiskehitystä valottavan Pro Finlandia -näyttelysarjan neljäs osa aukeaa Kansallisarkistossa yleisölle 5.12.2017 (Rauhankatu 17, Helsinki).

Näyttelysarja esittelee, millaisena Suomi, suomalaiset ja Suomen pyrkimykset näyttäytyivät muiden eurooppalaisten maiden silmin maamme itsenäistymistä edeltävinä vuosikymmeninä ja itsenäisyyden alkuvuosina. Joulukuussa aukeava näyttelysarjan viimeinen osa käsittelee Suomea osana Venäjän keisarikuntaa sekä sen suhteita muihin keisarikunnasta erkaantuneisiin valtioihin: Puolaan, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Näyttelysarja on osa itsenäisyyden juhlavuoden SUOMI 100-hanketta.

Näyttely koostuu alkuperäisasiakirjoista, julkaisuista, valokuvista, maalaustaiteesta ja aikakauden esineistöstä. Sen keskeisiä teemoja ovat Suomen liittäminen Venäjään 1809, Suomen asema osana suurruhtinaskuntaa,  suurruhtinaskunta-aseman tarjoamat mahdollisuudet suomalaisille, taiteilijayhteydet, sekä tapahtumat, jotka johtivat Venäjän imperiumin luhistumiseen.

Näyttely on avoinna ti-pe klo 10 alkaen, Kansallisarkiston aukioloaikojen puitteissa. Näyttelyyn on vapaa pääsy. Huomaathan, että rakennus ei ole esteetön. Opastuksia ryhmille järjestetään sopimuksen mukaan.