Esitelmät ja keskustelutilaisuudet

Puheenvuoroja utopioista -keskustelusarja

Keväällä 2021 käynnistynyt KULTVA-tutkimusverkoston ja POLIMA-tutkimushankkeen Puheenvuoroja utopioista -keskustelusarja jatkuu marraskuussa kahdella puheenvuorolla. Maanantaina 1.11. klo 14-16 kuulemme Salome Tuomaala-Özdemirin puheenvuoron Tilat utopian rakennusaineina. Tuomaala-Özdemirin luento pidetään Zoomissa verkkoluentona. Keskiviikkona 24.11. klo 14-16 kuulemme Teppo Eskelisen puheenvuoron Utopian tasot, kaappaukset ja tilat. Eskelisen luento pidetään Turun yliopiston Publicum-rakennuksessa, luentosalissa Pub5. Luennolla noudatetaan Turun yliopiston korona-ohjeistuksia.

Molemmat tapahtumat ovat avoinna kaikille kiinnostuneille eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumista. Opiskelijat voivat kerätä luentopassimerkintöjä. Lisätietoja luennoista ja Puheenvuoroja utopioista -keskustelusarjasta alla.

Lämpimästi tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan!

Ma 1.11. klo 14-16 Puheenvuoroja utopioista osa 2: Salome Tuomaala-Özdemir – Tilat utopian rakennusaineina. Verkkoluento. Tuomaala-Özdemir avaa puheenvuorossaan sitä, mitä on oppinut yhteisötyötä ja naapurustotutkimusta tehdessään tilojen merkityksestä kohtaamiselle, yhdessäololle ja dialogin mahdollisuuksille. Tätä kautta päästään pohtimaan konkreettisten ja materiaalisten asioiden merkityksiä niin yhdessä ajattelulle kuin uusien tulevaisuuksien muotoilullekin. Puheenvuoro sisältää pienen aiheeseen liittyvän harjoituksen ja keskustelua. Linkki luennolle: https://utu.zoom.us/j/65814732789

Meeting ID: 658 1473 2789

Ke 24.11. klo 14-16 Puheenvuoroja utopioista, osa 3: Teppo Eskelinen — Utopian tasot, kaappaukset ja tilat. Liveluento luentosalissa Pub5 (Publicum). Esitelmässä avataan poliittisen mielikuvituksen käsitettä ja käytäntöä erityisesti kahdesta näkökulmasta. Ensinnäkin, mikä on kielen ja kielen uudistamisen merkitys uuden poliittisen tilan luomisessa? Toiseksi, milloin poliittinen mielikuvitus merkitsee aidosti saavuttamattoman hahmottelua ja milloin kykyä nähdä jo idullaan oleva muutos? Näiden näkökulmien kautta pohditaan ajankohtaisia kysymyksiä utopiadiskurssin kaappauksista sekä toivon mahdollisuudesta ekokriisin olosuhteissa. Jälkimmäisen osalta hahmotellaan toivoa eloon jäämisenä (kollektiivinen selviytyminen) ja elossa olemisena (laadullisesti parempi yhteiskunnallinen elämä) ja näiden välistä dynamiikkaa.

Puheenvuoroja utopioista on KULTVAn ja POLIMA-tutkimushankkeen (Suomen akatemia 2020-2024) yhteinen keskustelusarja, jonka puheenvuoroissa tarkastellaan eri näkökulmista utopioita ja kysytään, kuinka maailma voisi järjestyä toisin; puheenvuorot kytkeytyvät Poliittinen mielikuvitus ja vaihtoehtoiset tulevaisuudet (POLIMA) –hankkeen teemoihin. POLIMA tutkii arkipäivän utopioita sekä pyrkimyksiä kohti vaihtoehtoisia yhteiskuntamuodostelmia ja kestävää tulevaisuutta yhdistäen sosiaalitieteellistä ja taiteellista tutkimusta.